GuidePedia

0
Ο Ισμάτ Σάμπρι είναι Παλαιστίνιος αναλυτής, πρώην επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, όπου και ζει εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για τον καλύτερο ίσως (και όχι μόνο κατά τη δική μας άποψη) γνώστη του Μεσανατολικού στην Ελλάδα, και για αυτό το λόγο, το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α., εγκαινιάζοντας μια σειρά αποκλειστικών συνεντεύξεων, φιλοξενεί τις απόψεις ενός διακεκριμένου Παλαιστινίου, στη σκιά των εξεγέρσεων που εξακολουθούν να συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο.
-Κύριε Σάμπρι, σας ευχαριστούμε κατ' αρχήν για τη συνέντευξη που παραχωρείτε στο ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α., σε μια κρίσιμη καμπή για το αύριο των αραβικών κοινωνιών, των αραβικών κρατών. Πως βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στην Μέση Ανατολή και στον αραβικό κόσμο;
-Η κατάσταση δεν είναι εύκολα εκτιμήσιμη. Γενικά, οι εκτιμήσεις των δυτικών κέντρων, τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ, θα έλεγα πως απέχουν της πραγματικότητας.
-Εννοείτε πως υπάρχει μια αδυναμία εκτίμησης της ''αραβικής άνοιξης'' από τη Δύση;
-Τα αραβικά καθεστώτα, μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζονταν από περιορισμούς στην ελευθερία. Οι αραβικοί λαοί, για μακρά περίοδο, ένιωθαν ταπεινωμένοι. Και ένιωθαν ταπεινωμένοι από τις πράξεις των κυβερνήσεών τους. Υπήρχε εξαθλίωση, δεν υπήρχαν ελευθερίες. Τώρα, όλα αλλάζουν. Συμβαίνει επανάσταση στην πληροφορική, οι αραβικοί λαοί γίνονται ενήμεροι των καταστάσεων. Ξέρουν τώρα τι τους ανήκει, τι δικαιούνται, τι να διεκδικήσουν. Για αυτό ξαναλέω: Οι αντιδράσεις που χαρακτηρίζουν τις εξεγέρσεις σήμερα στον αραβικό κόσμο, είναι απρόβλεπτες όσο και αυθόρμητες. Για αυτό το λόγο, η επόμενη μέρα είναι ακόμα αδιευκρίνιστη.
-Οι ΗΠΑ ελέγχουν όντως και καθοδηγούν σε κάποιο βαθμό τις εξεγέρσεις;
-Αυτή η άποψη είναι μια άστοχη προπαγάνδα. ΗΠΑ και Ευρώπη δεν θέλουν να αποδεχθούν πως οι αραβικές μάζες δεν καθοδηγούνται. Ο αραβικός κόσμος, σήμερα σπάει το φράγμα του φόβου. Είναι ένα φαινόμενο πολιτικό αλλά και κοινωνικό, που δεν θέλουν να καταλάβουν οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ε.Ε.
-Πως ερμηνεύετε την όλη στάση των ΗΠΑ απέναντι στα όσα συμβαίνουν στον αραβικό κόσμο;
-Ο Ομπάμα μόνο που δεν ζήτησε συγγνώμη για τα προηγούμενα αραβικά καθεστώτα. Από την άλλη, η Χίλλαρυ Κλίντον, ενώ βρισκόμασταν πλέον στην 17η ημέρα της εξέγερσης στην Αίγυπτο, ακόμα εγκωμίαζε τον Μουμπάρακ. Όσο για τον Ομπάμα, πληροφορήθηκε για την πτώση του Μπουμπάρακ από την τηλεόραση. Οι ΗΠΑ δεν ελέγχουν ούτε θα ελέγξουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, για πολλά χρόνια...
-Πως βλέπετε την πρόσφατη πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα για το Μεσανατολικό και ίδρυση παλαιστινιακού κράτους;
-Οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα σε δεινή θέση, από πολλές απόψεις. Κάτι έπρεπε να βρουν να πουν στους Άραβες. Είδατε όμως να περιέχει κάτι η πρόταση Ομπάμα για τη δυτική όχθη, για τη Γάζα; Σήμερα, 550.000 Ισραηλινοί έποικοι κατέχουν το 42% της γης στη δυτική όχθη. Και έχουμε 2.850.000 Άραβες εκεί. Είδατε να πει κάτι ο Αμερικανός πρόεδρος για την Ιερουσαλήμ, για ισραηλινή αποχώρηση; Υπάρχουν όμως αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (242,338) που μιλούν για αυτό. Δεν είναι προκλητικό από πλευράς Ισραηλινών να διατυμπανίζουν πως αιώνια πρωτεύουσά τους θα είναι η Ιερουσαλήμ; Για αυτούς τους λόγους οι Άραβες διακατέχονται από ισχυρά αντιαμερικανικά και αντι-ισραηλινά συναισθήματα.
-Ποιό ρόλο εκτιμάτε πως θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα στην κρίση αυτή;
-Υπάρχουν δεσμοί φιλίας ιστορικοί, πολιτισμικοί, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Άραβες. Και να είστε σίγουροι πως υπάρχει κατανόηση στον αραβικό κόσμο, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει η Ελλάδα. Ο ρόλος της Ελλάδος και της Κύπρου πρέπει να είναι εξισορροπητικός, τόσο με τα αραβικά κράτη όσο και με όλους τους άλλους.
-Πως είδατε τα περί προσέγγισης Κύπρου-Ισραήλ, με άξονα τα του φυσικού αερίου και την ενέργεια;
-Θα σας πως κατ'αρχήν, πως επ' ουδενί θα κάναμε παρεμβάσεις στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής Ελλάδος και Κύπρου. Η συμφωνία όμως της Λευκωσίας με το Τελ Αβίβ για την ΑΟΖ, ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για τους Άραβες. Διότι συν τοις άλλοις, παραβλέφθηκε εντελώς η Γάζα και τα παράλιά της στη συμφωνία αυτή. Είναι και τα παράλια της Γάζας στη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ. Μόνο που το Ισραήλ έχει καταδικαστεί διεθνώς για κατοχή της Γάζας. Οι Άραβες αλλάζουν και στέκονται θετικά απέναντι στα συμφέροντα των λαών. Στέκονται όμως αρνητικά ως προς τα συμφέροντα ΗΠΑ και Ισραήλ. Ξαναλέω πως Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε με την πολιτική τους να είναι εξισορροπητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή...
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top