GuidePedia

0
Στην εφ. Die Tageszeitung δημοσιεύεται σχόλιο του Jürgen Gottschlich με τίτλο «Το όνειρο του Ερντογάν για την εξουσία». Μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος σημειώνει: «Κανείς άλλος Τούρκος πρωθυπουργός από την εισαγωγή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα, το 1949, δεν είχε τόση εξουσία, όση διαθέτει τώρα ο Ερντογάν». Ο Τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνει ο Gottschlich, θα είναι, προφανώς, για τρίτη κοινοβουλευτική περίοδο πρωθυπουργός, και θα μπορούσε, χωρίς να συναντήσει την οποιαδήποτε αντίσταση, να επιδιώξει την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος. «Ο Ερντογάν θα είχε την εξουσία να επιβάλει την ειρήνη στην τουρκική κοινωνία σε κλίμα συμβιβασμού. Ωστόσο ο Ερντογάν επιθυμεί κάτι άλλο: κι άλλη εξουσία. Κατά τον Ερντογάν, η Τουρκία θα πρέπει να αποκτήσει ένα σύστημα προεδρικής διακυβέρνησης, με τον ίδιο ως Πρόεδρο. Η τελευταία ευκαιρία να αποτραπεί μία νέα κλιμάκωση του πολέμου, θα θυσιαστεί στα όνειρα εξουσίας του Ερντογάν».
Σε ρεπορτάζ του στην ίδια εφημερίδα, ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι με την αντικουρδική πολιτική του ο Ερντογάν επιδιώκει να συγκεντρώσει τις ψήφους των εθνικιστών ψηφοφόρων στις επικείμενες εκλογές της 12ης Ιουνίου και τονίζει ότι η επίλυση του Κουρδικού δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προτεραιότητα του Πρωθυπουργού Ερντογάν. «Αντιθέτως, μετά τις εκλογές θέλει να εισαγάγει στο τουρκικό σύστημα το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, κατά το γαλλικό μοντέλο». Οι προεκλογικές ομιλίες του Ερντογάν είναι σα να διεξάγονται σε μία κατεχόμενη χώρα, επισημαίνει ο δημοσιογράφος, αναφερόμενος στην ισχυρή παρουσία του στρατού στις προεκλογικές εμφανίσεις του Ερντογάν.
Σύμφωνα με διαρροές κεμαλικών κύκλων στην Τουρκία, η μεγάλη ποσότητα εκρητκτικής ύλης που «ανακαλύφθηκε» από την Αστυνομία στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας που χθες επισκεπτόταν ο Ερντογάν, «Είναι προσχεδιασμένο πολιτικό εύρημα, για να φέρει σε δύσκολη θέση τους Κούρδους και να τους εμφανίσει σαν εχθρούς του πρωθυπουργού, προεκλογικά προκειμένου να δικαιολογήσει τα μέτρα εναντίον τους από το κυβερνών κόμμα».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top