GuidePedia

0

Εδώ ο κόσμος χάνεται, κάποιοι χτενίζονται… Η ΝΔ μόλις ενάμιση χρόνο μετά την θητεία της διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την ΑΟΖ ενώ η κυβέρνηση «το παίζει» υπερευαίσθητη σε ένα θέμα το οποίο με τον πλέον… επιστημονικό τρόπο το χαρακτήρισε ως «μόδα»…
Σε φραστικούς διαξιφισμούς έχουν προβαίνει η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με την τουρκική άσκηση Deniz Kurdu που λαμβάνει χώρα μεταξύ τις 23 με 25 Μαΐου στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά του Καστελορίζου, σε διεθνή ύδατα.
Η Νέα Δημοκρατία μέσω του τομεάρχη επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής, Πάνου Παναγιωτόπουλου επισημαίνει τα εξής:
«Η τουρκική στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, που θα διαρκέσει από σήμερα έως και τις 25 Μαΐου, δείχνει ότι η Άγκυρα επιμένει να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή, κρίνοντας ότι είναι, περίπου, δικό της ‘οικόπεδο’.
Επειδή η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι προϊόν της συγκυρίας, αλλά υπηρετεί μόνιμες επιδιώξεις και στρατηγικούς στόχους μακράς πνοής , η ελληνική αντίδραση πρέπει να είναι άμεση, καλά προετοιμασμένη και να καλύπτει όλα τα πεδία αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων και όλων των διεθνών οργανισμών, που έχουν αρμοδιότητα και συνάφεια με το θέμα.
Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει την άρνησή της να ανακηρύξει, τώρα, την Ελληνική ΑΟΖ και να επανεξετάσει την πρόταση, που έκανε δημόσια ο Αντώνης Σαμαράς, καλώντας την να προχωρήσει άμεσα στην ενέργεια αυτή.

Η συνεχιζόμενη απουσία των καταλλήλων κινήσεων ή η δρομολόγηση μεμονωμένων και ατελών πρωτοβουλιών, εκλαμβάνονται από την Τουρκία ως ενδείξεις αδυναμίας και γιγαντώνουν το Τουρκικό θράσος.
Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή του Καστελόριζου, κατοχυρώνοντας δικά της ανύπαρκτα και παράνομα συμφέροντα, που αποβλέπουν, μεταξύ των άλλων, στην διεκδίκηση δήθεν τουρκικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που θα φθάνει μέχρι την Αίγυπτο και την Κύπρο.»
Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε άμεση, αποδεικνύοντας πως όταν πρόκειται για εσωτερικά θέματα το υπουργείο επιδεικνύει ετοιμότητα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε ζητήματα Τουρκίας και ΑΟΖ τα οποία είτε τα κουκουλώνει συστηματικά είτε τα υποβαθμίζει. Η ακριβής ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, και συγκεκριμένα του υπουργού Δημήτρη Δρούτσα έχει ως εξής:
«Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει αγαθές προθέσεις. Αλλά δυστυχώς μάλλον έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης. Φυσικά, εάν είχε και πάλι, επικοινωνήσει με το υπουργείο Εξωτερικών, θα είχε ενημερωθεί για το θέμα πριν εκτεθεί.

Τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση και οι προβαλλόμενοι συσχετισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Μεταξύ 23-25 Μαΐου, η τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εκτελούν σε διεθνή ύδατα, σκέλος της γνωστής στην ελληνική πλευρά τουρκικής άσκησης Deniz Kurdu, την οποία παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.
Στα διεθνή ύδατα, ως γνωστόν, ισχύει η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του Δικαίου της Θάλασσας, ο οποίος επαναλαμβάνεται και στις σχετικές με την ΑΟΖ διατάξεις της Σύμβασης.
Η δε διεξαγωγή άσκησης καθ’ ουδένα τρόπο μπορεί να θεωρηθεί ως ενέχουσα οποιαδήποτε συνάφεια με τα δικαιώματα της Ελλάδας σε ΑΟΖ.
Προς αποφυγή της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και της συνήθους προσπάθειας μικροπολιτικής εκμετάλλευσης τέτοιων θεμάτων, επαναλαμβάνω ότι κανένα δικαίωμα της Ελλάδας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας.
Η Τουρκία, παράτυπα, εξέδωσε αγγελία προειδοποίησης των ναυτιλλομένων στην περιοχή (NAVTEX), ενώ η προς τούτο αρμοδιότητα για την περιοχή αυτή εμπίπτει στις ελληνικές αρχές, βάσει των σχετικών προβλέψεων και αποφάσεων των αρμοδίων διεθνών οργανισμών.
Σε κάθε περίπτωση που η Τουρκία προβαίνει παρατύπως σε έκδοση NAVTEX, διενεργείται διάβημα προς την τουρκική πλευρά, σε αυτονόητη συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Άμυνας, που κατοχυρώνει πλήρως τις σχετικές αρμοδιότητες της Ελλάδας.
Για άλλη μία φορά: τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι υψίστης σημασίας, για να γίνονται αντικείμενο επιπόλαιας αντιμετώπισης, επικοινωνιακής διαχείρισης και εντυπωσιασμού».
Από την πλευρά μας θα πρέπει να επισημανθεί πως η όλη κατάσταση είναι τραγελαφική, η οποία πολύ-πολύ σύντομα θα καταστεί δραματική κάνοντας το σίριαλ της… 5ης δόσης, αλλά και όλων των υπολοίπων, να μοιάζουν με παιδική χαρά…
Η Τουρκία, μέσω των αναθεωρητικών και ιμπεριαλιστικών της πολιτικών είναι έτοιμη να οδηγήσει την αντιπαράθεση σε ένα νέο επίπεδο διότι ΕΠΙΓΕΤΑΙ να δημιουργήσει τα τετελεσμένα στον συγκεκριμένο χώρο ΠΡΙΝ τα ενεργειακά σχέδια της Κύπρου και του Ισραήλ «συμπαρασύρουν» την Αθήνα προς την κατεύθυνση ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι σίγουρο πως η… «μόδα» της ΑΟΖ, στην οποία η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ συνέβαλλε τα μέγιστα ήδη από δεύτερο τεύχος της, τον Απρίλιο του 2010 (όταν στην χώρα οι άνθρωποι που άγγιζαν το θέμα ήταν οι εξής… ένας, ο καθηγητής Καρυώτης), θα στοιχειώσει τον υπουργό Εξωτερικών αφού ΘΕΛΕΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ή θα πρέπει να διαχειριστεί το θέμα ή θα αποτελέσει υποσημείωση στην ελληνική Ιστορία στο διηνεκές… αυτός και η κυβέρνησή από την οποία τοποθετήθηκε βέβαια. Αυτό που δεν υφίσταται ως επιλογή, είναι η προαφιλής μέθοδος του «κουκουλώματος» του προβλήματος.
Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σίγουρο πως με τον πρότερο βίο της έχει δώσει λαβή για την πλέον σκληρή κριτική απέναντί της. Με την (μη) πολιτική (των κουμπάρων κάθε είδους στο εσωτερικό και το εξωτερικό) την οποία ακολούθησε τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά κουκούλωσε το ζήτημα της ΑΟΖ και κυρίως με την εγκληματική της αδιαφορία για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων (φυσικά δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες) έδωσε ουσιαστικά την «δικαιολογία» στους κάθε λογής… όψιμους θαυμαστές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να ισχυρίζονται πως πρέπει να ακολουθήσουμε την πολιτική του «κατευνασμού» διότι δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.
Το σίγουρο είναι ένα: Μετά τις εκλογές στην Τουρκία, οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και η «μόδα» της ΑΟΖ θα έρχεται και θα επανέρχεται με τον πλέον δραματικό τρόπο και κανένας υπουργός Εξωτερικών δεν θα μπορεί να κουκουλώσει το ζήτημα όσο και να προσπαθεί…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top