GuidePedia

0
Η χθεσινή ''Le Figaro'' αναφέρεται, με σαφώς αρνητική διάθεση, στους τουρκικούς καιροσκοπισμούς, επισημαίνοντας πως η Τουρκία, μια μουσουλμανική χώρα που κυβερνάται από μια ιδιότυπη ισλαμικοσυντηρητική κυβέρνηση, άλλαξε εκ νέου τη στάση της για τη Λιβύη. Η γαλλική εφημερίδα τονίζει, ή καλύτερα υπενθυμίζει, πως ενώ η Άγκυρα μέχρι τώρα απείχε από κάθε σοβαρή κριτική σε βάρος του Καντάφι, αίφνης ζητεί τώρα από τον ηγέτη της Λιβύης «...να αφήσει αμέσως την εξουσία και να εγκαταλείψει τη Λιβύη, για να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία στη χώρα».

Αυτό ακριβώς δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, με τη χώρα του πιστή στο διαχρονικό ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, και όλοι αναζητούν την πραγματική αιτία της τουρκικής μεταστροφής. «Ελπίζουμε ότι ο ηγέτης της Λιβύης θα εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία και τη Λιβύη, για το καλό του ιδίου και για το μέλλον της χώρας του, προκειμένου να μην προκαλέσει μεγαλύτερη αιματοχυσία, δάκρυα και καταστροφή. Θέλουμε να του υπενθυμίσω ότι πρέπει να κάνει αυτό το αναπόφευκτο βήμα για να μην ξαναζήσουμε αυτούς τους πόνους» δήλωσε ο Ερντογάν, υπενθυμίζοντας το θάνατο του γιου του ηγέτη της Λιβύης και τριών από τα εγγόνια του, που σκοτώθηκαν το Σάββατο σε μια αεροπορική επιδρομή.
Αξίζει να τονιστεί πως, ελάχιστο καιρό πριν ξεσπάσει η λιβυκή θύελλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν αποδέχθηκε το βραβείο Καντάφι στην Τρίπολη της Λιβύης, συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου 2010, για τις «διακεκριμένες υπηρεσίες του στην ανθρωπότητα». Το ποιές ακριβώς υπηρεσίες στην ανθρωπότητα προσέφεραν Ερντογάν και Τουρκία, παραμένει στην σφαίρα της αναζήτησης.
Μέχρι τώρα, υπενθυμίζει η ''Le Figaro'', η Τουρκία ήταν σε αντίθεση με τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, είχε αποφύγει να ζητήσει την αναχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι, ενώ υποστήριζε μια ''ασαφή εκεχειρία'' μεταξύ των δυνάμεων που του είναι πιστές και των εξεγερμένων ανταρτών. Να υπενθυμιστεί ακόμη η αρχικά αρνητική στάση της Τουρκίας και στοεπιχειρησιακό σκέλος, που η Άγκυρα ''αναθεώρησε'' μόλις εξασφάλισε ουσιαστικό ρόλο στην διεξαγωγή των αερπορικών επιδρομών.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top