GuidePedia

0
Προβλήματα στη διπλανή πόρτα σημαίνει ότι κύματα προσφύγων ενδέχεται να καταλήξουν στο κατώφλι της Τουρκίας και να δημιουργήσουν προβλήματα.
Οι Σύριοι πρόσφυγες καταφεύγουν ήδη προς τα σύνορα προκειμένου να αποφύγουν τις ταραχές. [Reuters]
Η πρώτη ομάδα προσφύγων, που έφευγε από τη βία της εξέγερσης στη Συρία, εμφανίστηκε στα τουρκικά σύνορα προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δημιουργώντας ανησυχίες μαζικής ροής προσφύγων. Η Άγκυρα έχει ήδη δημιουργήσει καυταλισμό στη νότια επαρχία Χατάι για περίπου 300 Σύριους.
Ωστόσο, ορισμένοι, περιλαμβανομένου και του Χικμέτ Σετίν, πρώην υπουργού Εξωτερικών και προέδρου της βουλής, φοβούνται το πραγματικό ενδεχόμενο μιας μαζικής εξόδου στο εγγύς μέλλον, πράγμα που θα αποσταθεροποιούσε τόσο την Τουρκία όσο και τη Συρία, χώρες που μόλις πρόσφατα "μπάλωσαν" τους δεσμούς τους.
"Φαίνεται ότι η κυβέρνησή μας προτιμά τη δική της φιλία με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασάντ, αντί να παίρνει την πλευρά των ανθρώπων" είπε στους SETimes, προσθέτοντας ότι ούτε η Συρία ούτε η Μέση Ανατολή γενικά "θα είναι ξανά όπως ήταν".
Θα πρέπει να εξηγήσουμε ανοιχτά στο καθεστώς του Ασάντ ότι δεν μπορεί να επιλύει προβλήματα με τους ανθρώπους κάνοντας χρήση βίας" είπε και κάλεσε την Άγκυρα να εξετάσει πρώτα τα εθνικά της συμφέροντα.
Στο διπλωματικό μέτωπο, η Τουρκία έστειλε απεσταλμένους στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα ενόσω το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας είχε συνάντηση για μια "σύνοδο για τους πρόσφυγες" την Παρασκευή (29 Απριλίου) και κάλεσε "τη φίλη Συρία" να σταματήσει τη βία.
Ο Γκοκάν Ντουργκούν, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος από το Χατάι, υποθέτει ότι ο διάλογος με τη Συρία δεν έχει αποτελέσματα αφού ο Ασάντ αγνοεί τους πάντες. Στεναχωριέται δε ότι η εξέγερση έχει ήδη βλάψει τις μεθοριακές περιοχές.
"Αρχίσαμε να αισθανόμαστε τις επιπτώσεις στην οικονομία" είπε ο Ντουργκούν στους SETimes, επισημαίνοντας ότι πολλοί φίλοι του από το Χατάι, οι οποίοι επένδυσαν στη Συρία μετά τη χαλάρωση του καθεστώτος θεώρησης διαβατηρίων, έχουν τώρα χάσει τα χρήματά τους. "Αντί να βλέπουμε εδώ τη φετινή σεζόν τουρίστες από τη Συρία, θα δεχόμαστε πρόσφυγες" λέει.
Ο Ντουργκούν προτείνει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) να αναλάβει την πρωτοβουλία και να μεσολαβήσει σε διάλογο ανάμεσα στο καθεστώς Ασάντ και του λαού, αντί να προσφέρει απλώς "φιλικές συμβουλές".
Ο Αμπντουλαντί Κάια, βουλευτής από το Χατάι, προβλέπει μικρές σχετικά επιπτώσεις στην περιοχή από την εξέγερση στη Συρία.
"Η καρδιά της Τουρκίας και ιδίως του Χατάι χτυπά για τη Συρία" λέει, προσθέτοντας ότι χρειάζονται "λογικές μεταρρυθμίσεις εκεί, όχι βία"... και "οι πολιτικοί μας στην Άγκυρα αποβλέπουν στο στόχο αυτό".
Όσον αφορά τους πρόσφυγες, "Θα τους μεταχειριστούμε ασφαλώς με ανθρωπιστικές προοπτικές" λέει στους SETimes η Γκειμπούλα Ραμαζάνογλου, σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Οσμάν Μπαχαντίρ Ντινσέρ, αναλυτής θεμάτων που αφορούν στη Συρία στον εδρεύοντα στην Άγκυρα Διεθνή Οργανισμό Στρατηγικής Έρευνας (USAK), λέει ότι το γεγονός ότι οι πρόσφυγες καταφεύγουν στην Τουρκία έχει επιταχύνει μόνο τις διπλωματικές ενέργειες της Άγκυρας.
"Η κυβέρνηση κατανοεί το ρόλο της στη Συρία, αλλά αυτό είναι δοκιμασία για την Τουρκία" είπε στους SETimes, προσθέτοντας ότι εάν η Άγκυρα αποτύχει στο διάλογο με τον Ασάντ, θα χάσει όλο τον αραβικό κόσμο.
"Αντίθετα προς την Αίγυπτο και άλλες χώρες, στη Συρία δεν υπάρχει εξουσία που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στη μεταβατική περίοδο. Συνεπώς, η Άγκυρα έχει καθήκον να πείσει τον Ασάντ ότι υπάρχει διέξοδος γι' αυτόν".
Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, προειδοποιεί ο Ντινσέρ, η συρροή προσφύγων από τη Συρία -- περιλαμβανομένων και Κούρδων -- θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα μεγαλύτερων εθνοτικών προβλημάτων στην Τουρκία.
Του Αλακμπάρ Ραούφογλου για τους Southeast European Times
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top