GuidePedia

0
Κλειώ Νικολάου
Ο Μπάρακ Ομπάμα έτσι μας είπε. Το ίδιο και ο Σαρκοζί, καθώς και πολλοί άλλοι ηγέτες της Δύσης: «Με την εκτέλεση του Οσάμα Μπιν Λάντεν αποδόθηκε δικαιοσύνη». Δικαιοσύνη για τους αθώους στους Δίδυμους Πύργους, στο μετρό της Μαδρίτης, στους δρόμους του Λονδίνου, σε δεκάδες πρεσβείες ανά τον κόσμο…

Και να σας πω την αλήθεια συμφωνώ. Ειλικρινά. Αλλά υπάρχουν και άλλα εγκλήματα που ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη!

Έπεσε στα χέρια μου ένα δοκίμιο του Νόαμ Τσόμσκι που γράφτηκε το 2001, στο οποίο εξηγεί ότι «τη δεκαετία του ’80, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτέθηκαν στη Νικαράγουα, με συνέπεια δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Η χώρα, κυριολεκτικά, καταστράφηκε και δεν έχει ανακάμψει έκτοτε».

Η Νικαράγουα πέρασε στο περιθώριο της ιστορίας, όμως οι Νικαραγουανοί δεν έστειλαν τις βόμβες τους στην Ουάσιγκτον…

Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσόμσκι, πήγαν στο διεθνές δικαστήριο. Οι ΗΠΑ «απέρριψαν» την απόφαση του Δικαστηρίου και επιτέθηκαν με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Τότε η Νικαράγουα πήγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που, με ψήφισμά του – αντίστοιχο αυτού που επιτρέπει το σφυροκόπημα της Λιβύης – ζήτησε από τις ΗΠΑ να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο. Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο… στον εαυτό τους!

Ας φανταστούμε για μία στιγμή τη Νικαράγουα να στέλνει, την ερχόμενη εβδομάδα, μία επίλεκτη ομάδα στρατιωτών στο CNN (τυχαίο παράδειγμα) και με τελευταίας τεχνολογίας μαχητικά να βομβαρδίζει εμπορικά κέντρα στη Μινεσότα και το Γουισκόνσιν.

Στη συνέχεια, ένα διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο να μεταδίδει, σε απευθείας μετάδοση φυσικά, τους πανηγυρισμούς των Νικουαραγουανών στους δρόμους για τα χιλιάδες αθώα θύματα.

Κάτι μου λέει ότι έγκριτες εφημερίδες όπως οι Le Monde, New York Times, TIME Magazine, Financial Times και πολλές άλλες, δε θα βγαίνανε να μιλήσουν για νίκη κατά της τρομοκρατίας.

Θέλετε κι άλλα παραδείγματα για να γίνει σαφές ότι τα Διεθνή Δικαστήρια και οι Διεθνείς Οργανισμοί, καθώς και κάτι συνθήκες τύπου «Γενεύης» υπάρχουν μόνο για να φοβούνται οι ήδη αδύναμοι;

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top