GuidePedia

0
«Όλοι μας καταλαβαίνουμε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι «όαση» δημοκρατίας, ησυχίας και ευημερίας αν στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή οι εξελίξεις συνεχίζουν να είναι δραματικές. Βαθιά μας πεποίθηση είναι, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια», αλλά πρέπει να υποστηρίξει την επικράτηση της δημοκρατίας στους νότιους γείτονές της».

Αυτό τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ στην ομιλία του στη διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Η πλατφόρμα της Σόφιας: Η μετάβαση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και η αλλαγή στη Μέση Ανατολή», στην οποία παίρνουν μέρος 150 Ευρωπαίοι και Άραβες πολιτικοί και επιστήμονες.

Ο κ. Μπορίσοφ χαρακτήρισε τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο «μοναδική ευκαιρία εκδημοκρατισμού, ανάπτυξης και προόδου προς όφελος των αραβικών λαών, της Ευρώπης και ολόκληρου του πλανήτη» και δήλωσε, ότι η ΕΕ πρέπει να χαράζει την πολιτική της ξεχωριστά για κάθε αραβική χώρα, σεβόμενη τις εθνικές ιδιαιτερότητες.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η βοήθεια της ΕΕ κρίνεται απαραίτητη και επιθυμητή, αλλά «ο ηγετικός ρόλος πρέπει να ανήκει στους Άραβες φίλους μας», όπως υπογράμμισε.

«Αυτή η διάσκεψη δεν έχει σκοπό να προτείνει έτοιμες «συνταγές», αλλά να γίνει πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων και της εμπειρίας των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στη δημοκρατική μετάβαση τα προηγούμενα είκοσι χρόνια», πρόσθεσε.

«Ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας είναι η παρουσία στη Σόφια αρμοδίων υπουργών της ΕΕ και πολυάριθμων Αράβων φίλων μας. Με χαρά και υπερηφάνεια υποδεχόμαστε επίσης την επίσκεψη του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν», τόνισε ο κ. Μπορίσοφ.

Την ανάγκη να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή έντιμων και διαφανών εκλογών σε αραβικά κράτη ως αφετηρία πολιτικών μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ.

Στη διάσκεψη θα λάβει μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στη Σόφια αύριο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top