GuidePedia

0


Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ένωσης τους, οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρίες δραστηριοποιούνται σε 48 χώρες του εξωτερικού. Το Τουρκμενιστάν είναι πρώτο στη λίστα, με δουλειές αξίας $4.3 δισ. έχοντας πάρει τη πρώτη θέση από τη Ρωσία. Ακολουθούν το Ομάν, η Γεωργία, το Κατάρ, το Μαρόκο, και το Αζερμπαϊτζάν. Το σύνολο των δραστηριοτήτων αυτών στο εξωτερικό, ανέρχεται στο ποσό των $20.3 δισ.
Παρά τη μείωση των εργασιών του κατασκευαστικού τομέα εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης, οι τουρκικές εταιρίες σημειώνουν ιδιαίτερη επιτυχία. Κύριο αντικείμενό τους είναι η κατασκευή δρόμων, γεφυρών, και σηράγγων, δραστηριότητα που αντιστοιχεί στο 12.6% της συνολικής, ενώ ακολουθεί η κατασκευή κτιρίων με ποσοστό 12.4%.
Μετά το Τουρκμενιστάν, η χώρα με τη μεγαλύτερη τουρκική κατασκευαστική εμπλοκή είναι η Λιβύη, που είναι και η πρώτη στην οποία έσπευσαν οι τουρκικές εταιρίες. Το 2010, το σύνολο των εργασιών στη χώρα του Καντάφι ανήλθε στο ποσό των $2.5 δισ.
Τα  ποσοστά στο Ιράκ και στη Ρωσία είναι 10.8%, και 8.3% αντίστοιχα. Ακολουθεί το Ιράν με ποσοστό 5.5%.  Παράλληλα, οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν αναλάβει σημαντικά έργα στο Ομάν ($979 εκατ. ), στη Γεωργία ($939 εκατ.), και στο Κατάρ ($883 εκατ.).
Μεταξύ των έργων που έχουν αναλάβει οι τουρκικές εταιρίες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβάνονται ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στάδια, χιονοδρομικά κέντρα, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ανεμογεννήτριες, κλπ. με ποσοστό 7.1%. Ακολουθούν οι κατασκευές ξενοδοχείων, πάρκων, και τουριστικών εγκαταστάσεων, με ποσοστό 6.4%.
Η μεγαλύτερη δραστηριότητα πραγματοποιείται στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, με ένα σύνολο 203 έργων αξίας $8 δισ. το 2010.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Μέση Ανατολή, με 57 έργα σε εξέλιξη συνολικής αξίας $6,7 δισ. Ακολουθούν οι χώρες της Αφρικής με 78 έργα αξίας $3.9 δις.
Στη Ευρώπη, οι τουρκικές εταιρίες έχουν αναλάβει τη κατασκευή 15 έργων, αξίας $1.2 δισ.
Hurriyet Daily News

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top