GuidePedia

0
Εφ.Ταράφ 13-4-2011

Το ΑΚΠ και ο στρατός ανησυχούσαν από μένα
Ο εισαγγελέας Οζ που του αφαίρεσαν τη δικογραφία της Εργκενέκον, στο περιβάλλον του είπε πως επί της ουσίας δεν προήχθη : Μπορεί το κόμμα ΑΚΠ να φοβήθηκε πριν τις εκλογές. Ούτως ή άλλως προκαλούσα ανησυχία στο στρατό.
Το γραφείο του αρχιεισαγγελέα Ζεκεριά Οζ στο δικαστικό μέγαρο στην περιοχή Μπεσίκτας, από τα διαφόρων ειδών λουλούδια έχει γίνει σαν κήπος. Από τη μέρα που ο εισαγγελέας Οζ ο οποίος είχε βρει το θάρρος να ακουμπήσει τους εντός του παρακράτους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, ΜΜΕ, δικαστές και πολιτικούς, έγινε αρχιεισαγελέας στην Κωνσταντινούπολη, βροχή από ευχαριστήρια γράμματα καταφτάνουν από όλες τις περιοχές της Τουρκίας. Ο Οζ δέχεται τα συγχαρητήρια για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ενώ επισκέφθηκε και τους νέους εισαγγελείς στους οποίος έχει ανατεθεί η υπόθεση Εργκενέκον. Κατά την διάρκεια της συνάντησης αντάλλαξε απόψεις με τους νέους εισαγγελείς σχετικά με την υπόθεση Εργκενέκον.
Με βάση συλλεχθείσες πληροφορίες σχετικά με τα νέα του καθήκοντα είπε πως « Μέσα σε τόσους φακέλους είχα μείνει χωρίς οξυγόνο. Πλέον μπορώ να αναπνεύσω. Εκείνη την περίοδο εκτός από την Εργκενέκον είχα και άλλες υποθέσεις. Από την ένταση της υπόθεσης Εργενέκον είχε αρχίσει αφηρημάδα. Λόγω της έντασης της υπόθεσης είχα αναβάλλει κάποια πράματα που ήθελα να κάνω. Τώρα θα αρχίσω να τα κάνω. Κατάλαβα ότι ζω».
Η κυβέρνηση νοιάστηκε για την απώλεια ψήφων
Ο Οζ που επί τέσσερα χρόνια ¨έτρεχε¨ την υπόθεση Εργκενέκον, τον προηγούμενο μήνα με απόφαση του HSYK του αφαιρέθηκαν οι ειδικές αρμοδιότητες και προήχθη στην θέση του αρχιεισαγγελέα Κωνσταντινούπολης. Για την αλλαγή αυτή των καθηκόντων του που κάποιοι την σχολίασαν ως προαγωγή και κάποιοι άλλοι ως εξάλειψη, οι πλέον εντυπωσιακές πληροφορίες έρχονται από το περιβάλλον του Οζ.
Με βάση τις πληροφορίες της Ταράφ ο Οζ που δεν περίμενε αυτήν την αλλαγή στον στενό του κύκλο την σχολίασε ως εξής : ¨Μπορεί η κυβέρνηση λόγω των αντιδράσεων στην κοινή γνώμη για την σύλληψη του Αχμέτ Σικ, να φοβήθηκε πως θα χάσει ψήφους και να σκέφτηκε πως ¨με αυτόν τον εισαγγελέα θα ασχολούμαστε ;¨. Εάν επρόκειτο για προαγωγή θα μπορούσα να προαχθώ ως δεύτερος αρχιεισαγγελέας μαζί με τις ειδικές αρμοδιότητες. ¨Όμως αυτό δεν έγινε, μου αφαιρέθηκαν οι ειδικές αρμοδιότητες και έγινα απλός αρχιεισαγγελέας. Αν θεωρούνε κάποιο πως έκανα κάποιο λάθος θα έπρεπε να διεξαχθεί κάποια έρευνα για μένα. Το ότι χωρίς να γίνει αυτό μου αφαιρείται η υπόθεση Εργκενέκον, δείχνει με απόλυτο τρόπο ότι δεν επρόκειτο για προαγωγή¨.
Μπορεί η υπόθεση Ζιρβέ να προκάλεσε δυσκολίες
Ο επιτυχημένος εισαγγελέας μεταξύ αυτών που αναφέρει στον στενό του κύκλο είναι και η εκτίμηση του για την αλλαγή καθηκόντων του : Ο στρατός είχε ανησυχίες λόγω της υπόθεσης Εργενέκον. Αυτό το είχε εκφράσει σε κάθε ευκαιρία. Μας είχαν έρθει πληροφορίες πως την περίοδο της Εργκενέκον ο τότε αρχηγός του Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ είχε πάει στον πρωθυπουργό και είχε κάνει παζάρια σχετικά με τις συλλήψεις. Με τις έρευνες ενδυναμώθηκε η κυβέρνηση. Επήλθε μια γαλήνη. Πλέον δεν γίνονται δολοφονίες αγνώστων δραστών, ενώ δυνάμωσε και η οικονομία. Μι σειρά από οργανώσεις πλέον δεν είναι ενεργές όπως παλιά. ¨όμως μπορεί από ένα σημείο και μετά να ανησύχησε και η κυβέρνηση. Ειδικότερα, πολύ σοβαρή και σημαντική ήταν η τελευταία επιχείρηση-στα πλαίσια της υπόθεσης Εργκενέκον- σχετικά με τις δολοφονίες στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ. Μπορεί να ανησύχησαν σχετικά με το τι θα βγάλει η υπόθεση αυτή¨.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top