GuidePedia

0
Πάνω από 100 ρουκέτες τύπου Grad εκτόξευσαν δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην πόλη Μισράτα σήμερα, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών. «Επιτέθηκαν με ρουκέτες Grad κατά βιομηχανικής περιοχής σήμερα το πρωί. Τουλάχιστον εκατό ρουκέτες εκτοξεύτηκαν», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Αμπντελμπασέτ Αμπού Μζερέικ, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 47 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών των κανταφικών δυνάμεων στην πόλη Μισράτα, δήλωσε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Εν τω μεταξύ, το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ, κατήγγειλε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν χρησιμοποιήσει όλμους διασποράς στην πολιορκία της ελεγχόμενης από τους εξεγερμένους, Μισράτα, καταδικάζοντας την ενέργεια αυτή. Σύμφωνα με την οργάνωση τουλάχιστον τρεις βόμβες με γόμωση διασποράς εξερράγησαν πάνω από την πόλη της Μιζουράτα. Οι ειδικοί αναγνώρισαν ως βόμβες διασποράς ισπανικής κατασκευής τα θραύσματα που εντόπισε δημοσιογράφος της εφημερίδας Times της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η ίδια οργάνωση. Οι βόμβες διασποράς, που διασκορπίζουν άλλα μικρότερα συστατικά της βομβίδια σε μεγαλύτερη ακτίνα από την έκρηξή της είναι πυρομαχικά ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άμαχο πληθυσμό και έχουν τεθεί εκτός νόμου από περισσότερες από 100 χώρες που συνυπογράφουν τη σχετική Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς.

Η Τρίπολη διέψευσε ωστόσο τον ισχυρισμό της οργάνωσης. «Τους προκαλώ να το αποδείξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, Μούσα Ιμπραχίμ.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Παρασκυεή πως δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με τη χρήση βομβών διασποράς από τις πιστές δυνάμεις στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κατά των εξεγερμένων, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν εκπλήσσεται για ό,τι μπορούν να κάνουν ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι δυνάμεις του».

«Αυτή είναι μία ανησυχητική πληροφορία και είναι ένας από τους λόγους που οι μάχες στη Μιζουράτα είναι τόσο δυσχερείς, διότι διεξάγεται σε στενά, μέσα σε οικιστικές ζώνες και παρουσιάζει πλήθος προκλήσεις για το ΝΑΤΟ και την λιβυκή αντιπολίτευση», τόνισε η Κλίντον μετά το πέρας της συνοδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, σύμφωνα με ανακοινωθέν του σταίητ Ντηπάρτμεντ.

Ρουκέτες εναντίον αντικαθεστωτικών εκτίξευσαν οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη σήμερα και έξω από την στρατηγικής σημασίας πόλη Αντζνταμπίγια, στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι είδε περίπου 12 ρουκέτες να πλήττουν την δυτική είσοδο της πόλης, επίκεντρο εδώ και εβδομάδες των συγκρούσεων μεταξύ αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων του Καντάφι. Πολλοί από τους εξεγερμένους κατάφεραν και διέφυγαν. Δημοσιογράφος του Reuters, ο οποίος βρισκόταν κοντά στην ανατολική είσοδο, δήλωσε ότι άκουσε πολλές εκρήξεις να σημειώνονται στην πόλη.

The New York Times

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times το Σάββατο ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση διεξάγει εντατικές συνομιλίες για να βρει κάποια χώρα που θα δεχόταν να προσφέρει άσυλο στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Καθώς όμως επίκεινται διώξεις σε βάρος του Καντάφι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, για τα εγκλήματα σε βάρος του λαού της χώρας του στην διάρκεια της συνεχιζόμενης εξέγερσης με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του αλλά και για την ανατίναξη της πτήσης 103 της Pan Am το 1988 πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν βρει ελάχιστες χώρες που θα συμφωνούσαν σε κάτι τέτοιο, σημείωνε μεταξύ άλλων η εφημερίδα.

Ο Αθνάρ και ο … “φίλος” του

Αντιδράσεις προκαλούν οι σημερινές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι «φίλο». Ο Αθνάρ, ο οποίος απομακρύνθηκε από την εξουσία το 2004, προέβη στο παραπάνω σχόλιο από την Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται. Ο ίδιος καταδίκασε τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη και φέρεται ότι είπε: «Ο Καντάφι είναι ένας πομπώδης φίλος, αλλά είναι φίλος».

«Ένας πρώην επικεφαλής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις των επόμενων κοινοβουλίων. Πέραν τούτου, δεν με ενδιαφέρει ποιους έχει φίλους», σχολίασε με αφορμή τις επίμαχες δηλώσεις ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο.

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη στρατιωτική δράση που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

Η Βρετανία

Το ενδεχόμενο να αποστείλει η χώρα του χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη απέκλεισε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να εφαρμόζεται το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και να μην υπάρξει κάποια κίνηση που θα αποξένωνε τον αραβικό κόσμο. «Δεν τίθεται θέμα εισβολής ή κατοχής- δεν πρόκειται η Βρετανία να πατήσει την αρβύλα της στο έδαφος. Δεν βρισκόμαστε εδώ γι αυτό τον λόγο», ανέφερε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Μιλώντας από το Όξφορντσιρ της νότιας Αγγλίας, είπε ότι η αποστολή της δυτικής συμμαχίας είναι σαφής και αυτή δεν είναι άλλη από την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και η άσκηση πίεσης με στρατιωτικά πλήγματα για την καταστροφή των αρμάτων μάχης και της πολεμικής μηχανής του Καντάφι, που προκαλούν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει με κάθε τρόπο να τερματιστεί η «κόλαση (που έχει επιβάλλει ο Καντάφι) κατά των πολιτών της Μιζουράτα» και άλλων πόλεων στις λιβυκές ακτές.

Τα σχόλιά του αντανακλούν το περιεχόμενο κοινού του άρθρου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ομπάμα και της Γαλλίας, Σαρκοζί, το οποίο δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα την Παρασκευή και πρεσβεύει ότι ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο στρατηγός Καντάφι εξακολουθεί να επιδιώκει την εξόντωση των κατοίκων της Μιζουράτα και να θέλει να πάρει τον έλεγχο αυτής της μεγάλης πόλης και να κατευθυνθεί προς τη Βεγγάζη, όπου, είμαι βέβαιος, ότι αν ποτέ φτάσει θα γίνει λουτρό αίματος», κατέληξε.

Η Ελλάδα

Στο μεταξύ η Αθήνα παραπαίει ανάμεσα στην συμμετοχή της στις επιχειρήσεις κατά του Καντάφι και την επιθυμία της να συμβάλλει στον ανθρωπιστικό τομέα. Έτσι σχεδιάζεται η αποστολή πλοίου με τη βοήθεια του Κατάρ, που εμφανίζεται ότι θα συγκεντρώσει υπηκόους του(;) προκειμένου να φέρει στην Ελλάδα τραυματίες και πιθανόν ορισμένους πρόσφυγες. Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη είναι αν θα πλησιάσει την εμπόλεμη ζώνη της Ατζνταμπίγια ή της Μισράτα ή θα πάει στο ασφαλές λιμάνι της Βεγγάζης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top