GuidePedia

0

Νίκος Στέλγιας
Η Τουρκία βιώνει τον εφιάλτη της έξαρσης των κρουσμάτων βίας κατά της γυναίκας
Η Άγκυρα, εγκλωβισμένη στα πλοκάμια της παραπολιτικής, επιλέγει να αγνοήσει την οδύνη της κάθε γυναίκας της Ανατολής.
Αυτή την περίοδο ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είναι απασχολημένος με σημαντικά θέματα που αφορούν τα πεδία της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Από τη μια η κρίση στη Λιβύη και η εξέγερση στη Συρία και από την άλλη οι επικείμενες κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να σφραγίσει τον ηγετικό ρόλο της χώρας του στο διεθνές πολιτικό πεδίο, αλλά και τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές. Από την πλευρά του, ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης καταβάλλει προσπάθειες να εξασφαλίσει την άνοδο των ποσοστών της δικής του παράταξης. Οκτώ χρόνια μετά την άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην εξουσία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πιστεύει ότι είναι σε θέση να δώσει τέλος στη διακυβέρνησης του Ερντογάν και των συντρόφων του. Τι και αν οι συζητήσεις περί λεπτών πολιτικών υπολογισμών μονοπωλούν τα «πολιτικά πηγαδάκια» της Άγκυρας; Μια τραγική έκφανση της κοινωνικής ζωής της Τουρκίας δεν αποτελεί ποτέ θέμα στις πολιτικές και κοινωνικές συζητήσεις. Την τελευταία περίοδο, σχεδόν σε καθημερινή βάση, τα δελτία ειδήσεων της Τουρκίας βρίθουν από αναφορές σε κρούσματα βίας κατά των γυναικών. Η Τουρκάλα δέχεται όλο και περισσότερα χαστούκια, γροθιές, μαχαιριές και πυροβολισμούς από πατέρες, αδελφούς, συζύγους και φίλους. Τη στιγμή που οι επιστήμονες και οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, η Άγκυρα, εγκλωβισμένη στα πλοκάμια της παραπολιτικής, επιλέγει να αγνοήσει την οδύνη της κάθε γυναίκας της Ανατολής.
Έξαρση τυφλής βίας
Η Γκιουλναρά κατάγεται από το Αζερμπαϊτζάν. Πριν από λίγα χρόνια γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Μεσούτ. Ο έρωτας την έφερε στη Σμύρνη, όπου εγκαταστάθηκε με τον Μεσούτ και έφτιαξε το δικό της νοικοκυριό. Πριν από δυο χρόνια ο έρωτας των δύο ανθρώπων έφερε στον κόσμο τον πρώτο τους καρπό. Ενάμιση χρόνο μετά γεννήθηκε και το δεύτερο μωρό της οικογένειας. Τότε ξεκίνησε η αρχή τους τέλους για την Γκιουλναρά. Ο Μεσούτ άρχισε το ποτό και έπεσε στα ναρκωτικά. Άρχισε να λείπει από το σπίτι και να μην ενδιαφέρεται για τη σύζυγό του και τα δυο του παιδιά. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Ο Μεσούτ άρχισε να ξεσπά στη σύζυγό του. Πρώτα ήρθε το χαστούκι… Ακολούθησαν οι γροθιές και οι μπουνιές στο πρόσωπο και στο κορμί της νεαρής μητέρας. Η σύντομη θεραπεία του Μεσούτ στην κρατική νευρολογική κλινική της Μαγνησίας δεν άλλαξε τίποτα. Τελικά, πριν από λίγες νύχτες ο Μεσούτ έχασε κάθε ίχνος λογικής. Μετά από δραματικές στιγμές, γεμάτες βία και με αυτόπτες μάρτυρες τα δυο μικρά τους παιδιά, ο Μεσούτ άρπαξε ένα μαχαίρι και κυνήγησε στο κατώφλι του σπιτιού τη σύζυγό του. Την άρπαξε από τα μαλλιά, την κοίταξε για τελευταία φορά στα μάτια και στη συνέχεια τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου.
Ενώ, λοιπόν, μια χώρα ολόκληρη έκλαιγε για τον άδικο χαμό της νεαρής μητέρας, παρόμοιες ειδήσεις με δολοφονίες γυναικών ήρθαν για να συνεχίσουν να συγκλονίζουν την τουρκική κοινή γνώμη. Στην Κωνσταντινούπολη ένας οικογενειάρχης που δεν συμβιβάστηκε με το αίτημα διαζυγίου της συζύγου του άρπαξε το όπλο του και εισέβαλε στον χώρο εργασίας της. Ο μαγαζάτορας, ο οποίος αρχικά επιχείρησε να προφυλάξει την άτυχη Σερπίλ, οπισθοχώρησε τη στιγμή που διαπίστωσε ότι ο σύζυγός της ήταν έτοιμος να δώσει τέλος και στη δική του ζωή. Έτσι, ο Χουσεΐν ήρθε για τελευταία φορά αντιμέτωπος με το βλέμμα της Σερπίλ. Οργίστηκε και τράβηξε τη σκανδάλη. Ο θάνατος της άτυχης Σερπίλ ήταν ακαριαίος.
Γκιουλναρά, Σερπίλ και δεκάδες άλλες Τουρκάλες είναι μερικές από τις γυναίκες που τις τελευταίες εβδομάδες έπεσαν θύματα της τυφλής βίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, στο δελτίο ειδήσεων του τουρκικού καναλιού «Kanal D», σε σχόλιό του, ο γνωστός δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ είπε αγανακτισμένος: «Είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί ένα δελτίο ειδήσεων χωρίς την είδηση της δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας;».
Οι Τουρκοκύπριες
Στην Κύπρο οι Τ/κ ακτιβίστριες παρακολουθούν με έντονο προβληματισμό τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά της γυναίκας στην Τουρκία. Αν και στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου τα φαινόμενα βίας είναι περιορισμένα, τα μεγάλα ελλείμματα στις κοινωνικές και πολιτικές δομές εντείνουν τους προβληματισμούς των Τ/κ ακτιβιστών. Ας σημειωθεί ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο δημοσιογράφος του τ/κ ειδησεογραφικού καναλιού «Ada Tv» Τζεμ Καρ έφερε στο προσκήνιο τη συγκλονιστική ιστορία μιας άτυχης Τ/κ. Μιλώντας στον γνωστό δημοσιογράφο, η νεαρή κοπέλα διηγήθηκε τη σεξουαλική κακοποίησή της από τον ίδιο τον πατέρα της και τα μέλη της οικογένειάς της.
Στην Τουρκία οι ειδικοί και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τη στιγμή που τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα της χώρας δίνουν άνιση μάχη με τη φτώχεια και τον χρόνο, για να εξασφαλίσουν το μεροκάματο, η οικογενειακή και κοινωνική βία στη χώρα έχει λάβει δραματικές διαστάσεις. Όπως ορθά τονίζει ένας Τούρκος κοινωνιολόγος, «η χώρα αιμορραγεί ασταμάτητα». Τους τελευταίους μήνες οι Τούρκοι ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι δεν προλαβαίνουν να καταγράφουν φαινόμενα βίας κατά των γυναικών. Σε ημερήσια βάση αντιμετωπίζουμε δολοφονίες και άγριους ξυλοδαρμούς. Αξιωματικοί του στρατού, μέλη των λεγόμενων «ιερών» θρησκευτικών ταγμάτων, άνθρωποι μορφωμένοι, αλλά και αγρότες, εργάτες ή μικρομεσαίοι, χρησιμοποιώντας βία, εξωτερικεύουν την απογοήτευσή τους από τη ζωή και τις αξίες της. Την ίδια στιγμή, οι δυτικοί φίλοι μιλούν για τις αστικές καπιταλιστικές αξίες στην Τουρκία και η κυβέρνηση παρασύρεται, κάνοντας ιμπεριαλιστικά όνειρα για τη Μέση Ανατολή. Η κοινωνία της Τουρκίας είναι μια ωρολογιακή βόμβα, της οποίας η έκρηξη απλώς έχει αναβληθεί από τη διαμεσολάβηση κάποιων «υψηλών δυνάμεων».
www.kathimerini.com.cy
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top