GuidePedia

0
Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν χθες τις κανταφικές δυνάμεις, οι οποίες σφυροκοπούσαν την Ατζαμπίγια, προκαλώντας κύμα φυγής κατοίκων της προς τα ανατολικά σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Οι αντικαθεστωτικοί απέδιδαν στην αμμοθύελλα το γεγονός ότι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν προέβησαν σε βομβαρδισμούς και ανέφεραν ότι οι επίλεκτοι μαχητές τους μετείχαν σε συγκρούσεις κοντά στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μπρέγκα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» βρίσκεται σε αναζήτηση χώρας, πιθανόν στην Αφρική, η οποία θα παρείχε καταφύγιο στον Καντάφι. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι δεν απαιτείται νέα απόφαση του ΟΗΕ, για να πιεστεί ο Καντάφι να παραιτηθεί, ενώ η Γερμανία πρότεινε να διοχετευτούν στον ΟΗΕ τα κονδύλια του Καντάφι που έχουν παγώσει, για να δοθεί βοήθεια στα θύματα της σύρραξης. Σε συνέντευξή του στη γαλλική «Le Parisien», που δημοσιεύτηκε χθες, ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ υποστήριξε πως, «επειδή ο λίβυος ηγέτης δεν είναι προβλέψιμος, υπάρχει κάποια πιθανότητα ο πόλεμος αυτός να διαρκέσει». Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι οι όροι της απόφασης του ΟΗΕ για τη Λιβύη αποτελούν «περιορισμό» στις δυνάμεις του λεγόμενου συνασπισμού, που προσπαθούν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και κατά δήλωσή τους να προστατεύσουν πολίτες. Ο Κάμερον είπε πως η Βρετανία δεν είναι κατοχική δύναμη ούτε εισβολέας, αλλά οι περιορισμοί που επέβαλε ο ΟΗΕ, αν και «σωστοί» -προκειμένου να διατηρηθεί η υποστήριξη του αραβικού κόσμου- κάνουν πιο δύσκολη την αποστολή στη Λιβύη. Από το Βερολίνο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.
Ο Σασάνκ Τζόσι, αμυντικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Royal United Services, δήλωσε στο BBC πως το ΝΑΤΟ λίγα μπορεί να καταφέρει υπό τη συγκεκριμένη απόφαση του ΟΗΕ. Ο ίδιος ωστόσο υπογράμμισε ότι θα ήταν «τρομερή ιδέα» και «χωρίς προοπτική» η αποστολή χερσαίων δυνάμεων. «Αυτό που απαιτείται είναι να συνεχιστεί η πίεση στον Καντάφι με περιορισμένο τρόπο, ενώ θα προωθείται κάποιου είδους διπλωματική διευθέτηση που θα του δίνει δυνατότητα εξόδου. Εν μέρει τον έχουμε στριμώξει στη γωνία πιέζοντας για αλλαγή καθεστώτος και θεωρώ πως αυτό ήταν σοβαρό λάθος», τόνισε. Το Σάββατο ο πρώην αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, λόρδος Ντάνατ, είχε αναφέρει ότι οι σύμμαχοι θα επιδιώξουν έγκριση του ΟΗΕ για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση λιβύων ανταρτών. Άλλο πρώην κυβερνητικό στέλεχος, ο λόρδος Τρέφγκαρν, δήλωσε ότι οι αντάρτες κατάφεραν να αντλήσουν κονδύλια μέσω της πώλησης «τουλάχιστον μιας σημαντικής αποστολής πετρελαίου» μέσω του Κατάρ, βάσει συμφωνίας που ενέκρινε ο ΟΗΕ.


Ενέδρες στην ακτογραμμή
Ανταποκριτής ειδησεογραφικού πρακτορείου ανέφερε ότι είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί το μέτωπο των συγκρούσεων λόγω του αιφνιδιαστικού χαρακτήρα των επιθέσεων, των πληγμάτων με όλμους από μεγάλη απόσταση και της αυξανόμενης τάσης των υποστηρικτών του Καντάφι να στήνουν ενέδρες στους ουσιαστικά ερασιτέχνες μαχητές των αντικαθεστωτικών στον αυτοκινητόδρομο της ακτογραμμής. Στα τέλη Μαρτίου οι αντάρτες είχαν προελάσει προς την πρωτεύουσα, Τρίπολη, όταν τα ξένα πολεμικά αεροσκάφη σφυροκοπούσαν θέσεις του Καντάφι, αλλά αποδείχθηκαν ανεπαρκείς να κρατήσουν τα εδάφη και υποχώρησαν μέχρι την Ατζαμπίγια. Εκρήξεις και ο ήχος πυροβόλων όπλων ακούγονταν στις παρυφές της Ατζαμπίγια, ενώ μία αμμοθύελλα επηρέαζε την ορατότητα και καθήλωσε τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. «Ο καιρός δεν είναι σήμερα καλός. Το ΝΑΤΟ δεν χτύπησε τίποτε», δήλωνε στο Reuters o αντικαθεστωτικός μαχητής Αχμέντ αλ Ζουαίχι. «Είναι μεγάλη ευκαιρία για τον Καντάφι και την εκμεταλλεύεται», πρόσθετε. Δεν υπήρχαν ενδείξεις χερσαίας επίθεσης των κανταφικών, αλλά δεδομένης της κακής οργάνωσης των ενόπλων αντιπάλων του πολλοί κάτοικοι της Ατζαμπίγια εξέλαβαν τις εκρήξεις ως σήμα αποχώρησης. Δεκάδες εθελοντές μαχητές και πολιτικά αυτοκίνητα που μετέφεραν γυναικόπαιδα άρχισαν να κατευθύνονται προς τη Βεγγάζη. «Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλή», έλεγε ο μαχητής Ουασίμ ελ Αγκουρί. «Οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται στις δυτικές συνοικίες της Ατζαμπίγια, αλλά το ΝΑΤΟ δεν κάνει τίποτε. Τι κάνουν οι Γάλλοι, οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί;», ρωτούσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 48χρονος κάτοικος.
Οι αντικαθεστωτικοί επαναλαμβάνουν εκκλήσεις να τους δοθεί από τους ξένους βαρύτερος οπλισμός. «Αν τα είχαμε, θα μπορούσαμε να προωθηθούμε», υποστήριξε ο Αϊμάν Ασουέι. Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανέφερε ότι χθες το πρωί σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 47 από όλμους που έπεσαν στην πόλη Μισράτα. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε ότι οι λιβυκές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στη Μισράτα βόμβες διασποράς που είχαν παραχθεί στην Ισπανία, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η λιβυκή κυβέρνηση

Δημοσίευση σχολίου

 
Top