GuidePedia

0

Ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί  Μπερίσα κατηγορεί την αντιπολίτευση  για «απόπειρα πραξικοπήµατος»   

ΜΕ «ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑΤΙΚΗ τιµωρία» (!) απείλησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Εντι Ράµα «εάν τολµήσει να επιτεθεί ξανά στο κράτους όπως την περασµένη Παρασκευή». Οι δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου αποτυπώνουν το εξαιρετικά τεταµένο κλίµα στη γειτονική χώρα τρεις ηµέρες µετά τα αιµατηρά επεισόδια της περασµένης Παρασκευής, από τα οποία έχασαν τη ζωή τους τρία άτοµα και τραυµατίστηκαν τουλάχιστον πενήντα.
Παράλληλα, η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή προχώρησε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει αυτό που ο Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε ως «απόπειρα πραξικοπήµατοςαπό την αντιπολίτευση». Από το βήµα του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση και κατά της Ινα Ράµα, γενικής εισαγγελέως της Αλβανίας, για τα εντάλµατα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος έξι αξιωµατικών της εθνικής φρουράς. Το µόνο σηµάδι υπαναχώρησης από τον Μπερίσα προέρχεται από την αναβολή της προγραµµατισµένης για αύριο διαδήλωσης «κατά της βίας». Ο αλβανόςπρωθυπουργός προχώρησε στην αναβολή της διαδήλωσης έπειτα από τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν εκπρόσωποι των ξένων διπλωµατικών αποστολών. Αντίθετα,ο Εντι Ράµα επανέλαβε ότι «την ερχόµενη Παρασκευή οι διαδηλωτές θα είναι απέναντι από το κυβερνητικό µέγαρο µέχρι την αποµάκρυνση της διεφθαρµένης και εγκληµατικήςκυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε νέα έκκληση προς τα πολιτικά κόµµατα της Αλβανίας να επιδείξουν «πολιτική υπευθυνότητα και ωριµότητα, ώστε να βρεθεί λύση στο σηµερινό πολιτικό αδιέξοδο». Εκπρόσωπος της Κοµισιόν χαρακτήρισε «κοντόφθαλµη» τη διένεξη µεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top