GuidePedia

0
Οξύνεται η λεκτική κόντρα Αθήνας και Άγκυρας, κάτι το οποίο είναι φυσικά απολύτως στημένο και κωμικό.
Οι φραστικοί διαξιφισμοί και «νταηλίκια» Αθήνας και Άγκυρας με αφορμή την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί «βαρβάρων» μόνο μειδίαμα θα μπορούσαν να φέρουν καθώς γίνεται σαφές πως και οι δύο πλευρές προσπαθούν να αποδείξουν τον… ανδρισμό τους μετά τα όσα άκουσαν για τον «συνεταιρισμό» του Ερζερούμ.
Ως γνωστόν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην χώρα μας του Αρμένιου ομολόγου του στην Αθήνα είχαν σας αποτέλεσμα μία ετεροχρονισμένη τουρκική αντίδραση η οποία φαίνεται να «θίχτηκε» η οποία είχε ως αποτέλεσμα μία ακόμα ποιο ετεροχρονισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο «υπερασπίστηκε» τον Κ. Παπούλια.
Ποιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε πως «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν παραγράφεται. Η ιστορία διδάσκει πως μπορούμε να χτίσουμε μέλλον ειρήνης, αρκεί να τη σεβαστούμε και να εργασθούμε με συνέπεια για αυτό το σκοπό. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην προσπάθεια βελτίωσης των διμερών τους σχέσεων. Όμως τα πιο μεγάλα και τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Η διαδρομή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδεικνύει την καταλυτική προσφορά του στην προσπάθεια ελληνοτουρκικής συνεννόησης. Με τη στάση και τις πράξεις του επιβεβαιώνει καθημερινά ότι οι λαοί της περιοχής μπορούμε να ελπίζουμε και να πετύχουμε ένα μέλλον ειρήνης και συνεργασίας».

Είναι σαφές πως και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν σοβαρή εσωτερική αντίδραση εδώ και περίπου ένα μήνα, αναφορικά με τις δηλώσεις που έχουν λάβει χώρα μεταξύ τους. Ποιο συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στο Ερζερούμ πράγματι έκανε κάποιες δηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «σκληρές» λαμβανομένου υπόψη πως μέχρι σήμερα δεν έχουν ειπωθεί τα αυτονόητα από επίσημα ελληνικά χείλη σε τουρκικό έδαφος. Για να μη τρελαθούμε λοιπόν, η Αθήνα ως αντίδραση στις «διερευνητικές» επαφές αποφάσισε για πολιτικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την ελληνική κοινή γνώμη, να το «παίξει» σκληρή.

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση άκουσε τα «εξ αμάξης» επειδή τα «καρντάσια» θίχτηκαν από το… μπρίο του Έλληνα πρωθυπουργού και την σιωπηλή και παθητική στάση που κράτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού. Είναι σαφές πως το σύστημα στην Άγκυρα δεν μπορεί να «χωνέψει» τέτοια στάση από τους… γκιαούριδες… με αποτέλεσμα ο Αχμέτ Νταβούτογλου να «σφυρίξει κλέφτικα» και λίγες ώρες μετά την αναχώρηση Παπανδρέου να μιλήσει περί της «εξάντλησης της υπομονής της Τουρκίας».

Το γαϊτανάκι όμως δεν σταμάτησε εδώ. Αφορμή φυσικά δόθηκε από τον Κ. Παπούλια όπου και ο λεκτικός διαξιφισμός μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίστηκε αμείωτος.

Είναι σαφές πως και οι δύο πλευρές έχουν σοβαρότατες εσωτερικές αντιδράσεις, να αντιπαλέψουν. Από την μία πλευρά η ελληνική κοινή γνώμη η οποία τους τελευταίους μήνες κινείται μεταξύ εθνικής ταπείνωσης και διεθνούς εξευτελισμού το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να δει και τα εθνικά της συμφέροντα υπό αμφισβήτηση. Από την δικιά του πλευρά ο Ρ. Τ. Ερντογάν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο μίας θανάσιμης μάχης με τους κεμαλικούς οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν την «επίλυση» κάποιου ελληνοτουρκικού «προβλήματος» εάν αυτό δεν γίνει με τους δικούς τους όρους.

Είναι πολύ φυσικό λοιπόν τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα να προσπαθούν για την ώρα να «αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες» και να προσπαθούν «για τους τύπους» να το παίξουν σκληροί απέναντι στην άλλη πλευρά. Δυστυχώς ή ευτυχώς το άμεσο μέλλον θα αποδείξει κατά πόσον είμαστε «καρντάσια» ή κατά πόσον βλέπει ο ένας τον άλλον ως… βάρβαρο.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top