GuidePedia

0
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ
Η Παλαιστινιακή Αρχή φέρεται να πρόσφερε στο Ισραήλ «τη µεγαλύτερη Yerushalayim στην Ιστορία»
Η «µεγαλύτερη διαρροή εµπιστευτικών εγγράφων στην ιστορία της µεσανατολικής διαµάχης» βρίσκεται σε εξέλιξη.
Υπεύθυνος αυτή τη φορά δεν είναι το Wikileaks αλλά το Αλ Τζαζίρα σε συνεργασία µε τον «Γκάρντιαν».
Κάπου 1.600 ντοκουµέντα, όλα παλαιστινιακής προέλευσης, στέλνουν ήδη κύµατα σοκ στον αραβικό κόσµο και ακόµα πιοπέρα.
Αποκαλύπτουν, µεταξύ άλλων, πως οι επικεφαλής παλαιστίνιοι διαπραγµατευτές πρότειναν το 2008 στο Ισραήλ, στο πλαίσιο ευρύτερης συµφωνίας για τον τερµατισµό της µακροχρόνιας διαµάχης, αλλά χωρίς κανένα αντάλλαγµα, να προσαρτήσει όλους τους εβραϊκούς οικισµούς της ανατολικής Ιερουσαλήµ πλην ενός. Επιπλέον, δέχθηκαν να επιστρέψουν στο Ισραήλ µόνο 10.000 παλαιστίνιοι πρόσφυγες µαζί µε τις οικογένειές τους – από τα 5.000.0000 στα οποία υπολογίζεται ο συνολικός αριθµός των προσφύγων. Ταεµπιστευτικά έγγραφα–ή «Palestine Papers» όπως τα βάφτισε ο Τύπος – καλύπτουν εκατοντάδες συναντήσεις ανάµεσα σε παλαιστίνιους, ισραηλινούς και αµερικανούς αξιωµατούχους που πραγµατοποιήθηκαν από τον Σεπτέµβριο του 1999, λίγους µήνες πριν από τη Σύνοδο του Καµπ Ντέιβιντ, έως τον Σεπτέµβριο του 2010. ∆ιέρρευσαν «από πολλές πηγές» στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα· αυτό τα µοιράστηκε µε τη βρετανική εφηµερίδα «Γκάρντιαν»· και αυτή µε τη σειρά της «πιστοποίησε την αυθεντικότητά τους». ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ αποκαλύπτουν πως τον Μάιο του 2008, έξι µήνες µετά τη διάσκεψη κορυφής στην Αννάπολη των ΗΠΑ και επτά µήνες προτού ξεκινήσει το Ισραήλ την επιχείρηση «Χυτό Μολύβι» κατά της Χαµάς στη Γάζα, ο επικεφαλής παλαιστίνιος διαπραγµατευτής Αχµέντ Κορέι πρότεινε στην ισραηλινή πλευρά να προσαρτήσει όλους τους εβραϊκούς οικισµούς της ανατολικής Ιερουσαλήµ – της περιοχής που οι Παλαιστίνιοι ονειρεύονται να δουν µια µέρα πρωτεύουσα του κράτους τους – εκτός από έναν, τον Χαρ Χόµα: «Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που κάνουµε µια τέτοια πρόταση», εµφανίζεται να λέει. Οι Παλαιστίνιοι έριξαν επίσης στο τραπέζι την ανταλλαγή τµήµατος του Σέιχ Τζάρα, αραβικής συνοικίας της ανατολικής Ιερουσαλήµ, µε άλλα εδάφη. «Σας προσφέρουµε τη µεγαλύτερη Yerushalayim (η Ιερουσαλήµ στα εβραϊκά) στην Ιστορία», εµφανίζεται να λέει ο έτερος επικεφαλής διαπραγµατευτής των Παλαιστινίων, ο Σαέµπ Ερεκάτ, τον Ιούνιο του 2008. Τέσσερις µήνες αργότερα, ο ίδιος προτείνει να αναλάβει µια «κοινή επιτροπή» τον έλεγχο του Χαράµ αλ Σαρίφ / Ορους του Ναού στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήµ, εκεί όπου βρίσκεται το τέµενος Αλ Ακσα – ο τρίτος ιερότερος τόπος για το Ισλάµ. Αλλά η τότε υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, η Τζίπι Λίβνι, δεν δέχεται, «η πρόταση δεν πληροί τις απαιτήσεις µας», λέει. Τα «Palestine Papers» εµφανίζουν επίσης τους παλαιστίνιους διαπραγµατευτές πρόθυµους να δεχθούν την εβραϊκότητα του ισραηλινού κράτους· και αποκαλύπτουν πως οι παλαιστίνιοι ηγέτες είχαν «ενηµερωθεί κατ’ ιδίαν» για την επιχείρηση «Χυτό Μολύβι» στη Γάζα. Τα έγγραφα, επισηµαίνει ο «Γκάρντιαν», αποκαλύπτουν την ολοένα και µεγαλύτερη απόγνωση της Παλαιστινιακής Αρχής, την άκαµπτη αυτοπεποίθηση των Ισραηλινών, τη συχνά περιφρονητική στάση των Αµερικανών έναντι των Παλαιστινίων.

Η ΧΑΜΑΣ µιλά για «προδοσία». Η Παλαιστινιακή Αρχή κι ο Μαχµούντ Αµπάς µιλούν για διαστρέβλωση της αλήθειας – ο Γιάσερ Αµπέντ Ράµπο κατηγόρησε ευθέως τον εµίρη του Κατάρ (που χρηµατοδοτεί το Αλ Τζαζίρα και διατηρεί αγαστές σχέσεις µε τη Χαµάς) για «πολιτική εκστρατεία πρώτης τάξεως». Στη Ραµάλα, χθες, µερικές δεκάδες Παλαιστίνιοι βανδάλισαν τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα.


Για «προδοσία» κάνει λόγο η Χαµάς, ενώ ο Αµπάς µιλά για διαστρέβλωση της αλήθειας
Τα εµπιστευτικά έγγραφα πλήττουν την αξιοπιστία της Παλαιστινιακής Αρχής, επισηµαίνουν οι αναλυτές. Παράλληλα όµως, καταρρίπτουν τους ισχυρισµούς του Ισραήλ ότι δεν έχει «εταίρο στην ειρήνη». Ανάµεσα στα πολλά ερωτήµατα που εγείρονται: Γιατί δεν επαίνεσαν ποτέ Αµερικανοί και Ευρωπαίοι τους Παλαιστίνιους για τις παραχωρήσεις που πρότειναν στο όνοµα της ειρήνης; 
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top