GuidePedia

0
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ αύριο στη Γενεύη νέα συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον κατοχικό Έρογλου υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ. Οι προσδοκίες είναι χαμηλές και ελάχιστες. Παρά τις οδηγίες του Μπαν Κι Μουν στους δύο συνομιλητές να καταθέσουν πρόοδο στις συνομιλίες, από τη μια η ασθένεια Έρογλου και από την άλλη οι συνομοσπονδιακές θέσεις των Τούρκων γι’ άλλη μια φορά εξουδετέρωσαν κάθε ελπίδα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Τουρκία, διά του υποτελούς ηγέτη, φρόντισε να ωθήσει τα πράγματα σε νέο, ουσιαστικά, αδιέξοδο. Εκτός και αν την υστάτη, η τουρκική πλευρά αλλάξει τακτική, πράγμα απίθανο, αν ληφθεί υπόψη η μεθόδευση της αδιέξοδης πορείας του διαλόγου.
Οι δύο πλευρές οδεύουν στην ελβετική πόλη, η κάθε μια με τη δική της ατζέντα. Ο πρόεδρος Χριστόφιας, διερμηνεύοντας τη θέση της ελληνικής πλευράς, θα επιμείνει στην κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. Στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σε όσα συμφωνήθηκαν με το ΓΓ του διεθνούς οργανισμού και υποστηρίζονται από το διεθνή παράγοντα. Από την άλλη, η τουρκική πλευρά επιδιώκει ανατροπή της παρούσας διαδικασίας, επειδή θεωρεί ότι δεν οδηγεί σε λύση όπως την αξιώνει. Να σημειωθεί ότι όπως και πριν από ένα χρόνο ο Ταλάτ, έτσι και τώρα ο κατοχικός Έρογλου κατέθεσε συνομοσπονδιακές προτάσεις, κατά παράβαση συμφωνηθέντων. Και πέρσι και τώρα, δυστυχώς, ο πρόεδρος Χριστόφιας αντί να απαιτήσει να αποσυρθούν ως μη κατατεθημένες, απλώς εξέφρασε τον προβληματισμό του!

Η τουρκική πλευρά επιμένει αταλάντευτα σε λύση δύο κρατών. Τώρα εισάγει και το στοιχείο της γλωσσικής διχοτόμησης και εμμένει σε ισχυρές εγγυήσεις ακόμα και μετά τη λύση και ιδιαίτερα για τα δύο μελλοντικά συνιστώντα κρατίδια. Είναι εμφανές σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή, ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί λύση. Το Κυπριακό δεν είναι στις προτεραιότητές της. Και διευκολύνεται από την εμμονή του Προέδρου σε κυπριακής ιδιοκτησίας λύση, αφού δι’ αυτής εξαιρείται εγκληματικών ευθυνών για την κατοχή και της δίνεται άλλοθι, αφού το βάρος των αποφάσεων πέφτει στους ώμους των δύο Κύπριων συνομιλητών. Αλλ’ εδώ και οι πέτρες γνωρίζουν ότι ο εκάστοτε Τ/κ ηγέτης είναι υποτελής στις εντολές της Άγκυρας. Δεν μπορεί να αποφασίσει στις καίριες και κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού.

Τι θα γίνει, λοιπόν, αύριο; Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα διαπιστώσει ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να επιτελέσουν πρόοδο, ενδεχομένως να ζητήσει όπως κωδικοποιήσουν όσα πέτυχαν υπό μορφή κάποιας συμφωνίας και θα τις καλέσει να επιστρέψουν ξανά μέσα στον Μάρτιο, ίσως, για μια νέα συνάντηση.

Όμως, δεν πρέπει να λησμονείται ότι Κύπρος και Τουρκία πάνε σε εκλογές, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι στην προσεχή συνάντηση θα έχει απέναντί του τον κατοχικό Έρογλου. Συνεπώς, οι επόμενοι μήνες δεν προσφέρονται για ουσιαστική πρόοδο εξαιτίας προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Η Τουρκία έχει και έναν επιπρόσθετο λόγο: Κανείς δεν την πιέζει, ούτε και η ελληνική πλευρά. Εκτός και αν, αίφνης, κρίνει ότι το περιβάλλον την ευνοεί και αντιδράσει ανάλογα.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top