GuidePedia

0
Bαίνουμε προς μια στρατιωτική διπλωματία ''βάθους''Ελλάδος και Ισραήλ; Είναι αλήθεια πως το Τελ Αβίβ προτείνει στην Αθήνα προχωρημένα όσο και διευρυμένα σενάρια συνεργασίας. Η ελληνική πολιτική ηγεσία, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, επικαλέστηκε μεν τη δημοσιονομική δυσκολία της χώρας, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο
συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αμυντικές προμήθειες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές αξιωματούχων του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, η Αθήνα προτίθεται να προχωρήσει τελικά σε συνεργασία, στην αμυντική βιομηχανία και στα εξοπλιστικά, με το Τελ Αβίβ.
Μιλούμε κατ' αρχήν για το κατευθυνόμενο αεροπορικό όπλο SPICE,  πολύτιμο για την αποτελεσματική προσβολή στόχων εδάφους. Επίσης για το πολύπαθο πρόγραμμα για τα πυρομαχικά των ελληνικών αρμάτων. Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΕΑΒ με την ισραηλινή αεροπορική βιομηχανία για την ανάπτυξη κοινού προγράμματος κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), με δυνατότητα να επιχειρούν σε ύψος άνω των 35.000 ποδών, διαθέτοντας μεγάλη αυτονομία καυσίμων. Επιπλέον, συζητείται η ανάπτυξη προγράμματος προηγμένων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, και ο εκσυγχρονισμός ελληνικών τεθωρακισμένων.
Το ενδιαφέρον επεκτείνεται και στην αεροδιαστημική. Το Ισραήλ έχει αναπτύξει δορυφόρους τηλεπισκόπησης και η Ελλάδα διερευνά το ενδεχόμενο λήψης εικόνων από τους ισραηλινούς δορυφόρους, οι οποίες θα συμπληρώνουν τις πληροφορίες που λαμβάνει η χώρα από το πολυεθνικό σύστημα παρακολούθησης HELIOS 2. Κάτι που στην έγκαιρη προειδοποίηση θα χρησιμεύσει καταλυτικά στην Ελλάδα, περιορίζοντας το ενδεχόμενο επιχειρησιακού αιφνιδιασμού εξ ανατολών.
Είναι επίσης εξαιρετικά πιθανό Ισραήλ και Ελλάδα να συνεχίσουν και αναβαθμίσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία, με κοινές ασκήσεις εντός της ελληνικής επικράτειας εντός του 2011. Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένονται στην Αθήνα επιτελείς της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, οι οποίοι θα προετοιμάσουν με Έλληνες ανώτατους αξιωματικούς του ΓΕΑ τις λεπτομέρειες για την μεγάλη κοινή άσκηση που θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.
Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. εμμένει πάντως στην πλέον ''προωθημένη'' πρόταση των Ισραηλινών: Τη διάθεση αεροπορικών βάσεων στο Ισραήλ για την ελληνική πολεμική αεροπορία. Καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής, με μια ματιά στο χάρτη, τι σημαίνει αυτό για την υπεράσπιση της Κύπρου και των ελληνικών (ελλαδικών και κυπριακών) δικαιωμάτων στην θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου. Και ο νοών, νοείτω...
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top