GuidePedia

0
Σε μια εντυπωσιακή κίνηση, η Γερμανία ζήτησε επίσημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δια μέσου του υπουργού Εξωτερικών, να αποσυρθούν τα πυρηνικά όπλα από το γερμανικό έδαφος. Άλλη μια ένδειξη πως βαίνουμε προς μια όλο και πιό ”γερμανική” Γερμανία; Το θέμα άνοιξε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την αμυντική πολιτική, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα.

Στη συζήτηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Guido Westerwelle αρχικά αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στη δέσμευση της Ατλαντικής Συμμαχίας για έλεγχο των εξοπλισμών. Συγκεκριμένα και με σαφήνεια, αφού πρώτα επεσήμανε ότι ο στόχος ενός πυρηνικά ελεύθερου κόσμου που έχει τεθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama είναι ”πολύ μακροπρόθεσμος”, ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνουν τα πυρηνικά τους όπλα από το γερμανικό έδαφος. ”Ένας καθοριστικός στόχος για το ΝΑΤΟ θα είναι να αφιερώσει τις δυνάμεις του στον αφοπλισμό και στον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών” κατέληξε ο Γερμανός υπουργός. Δήλωσε δε έτοιμος, ώστε ”…να υποστηριχθούν οι  προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση”.
Yπενθυμίζεται οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Γερμανία, ουδέποτε έχουν επισήμως αναφερθεί στο πόσα πυρηνικά όπλα διατηρούνται επί γερμανικού εδάφους, ενώ ούτε για τον τύπο των όπλων αυτών έχουν γίνει δημόσιες αναφορές. Το θέμα διχάζει επί δεκαετίες την γερμανική κοινή γνώμη, με εκατέρωθεν επιχειρήματα και τις σχετικές πολιτικές προεκτάσεις. Παραμένει αδιευκρίνιστη η θέση της Καγκελαρίου Merkel ενώ κατά καιρούς είχαν εκφραστεί στο Βερολίνο διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στου κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top