GuidePedia

0
Χωρίς την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα καταστεί «παγκόσμιος παίκτης», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα, την επομένη της δημοσίευσης της Έκθεσης Προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία.
«Όσο δεν εντασσόμεθα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ε.Ε. δεν πρόκειται να γίνει «παγκόσμιος παίκτης», ανέφερε ο κ. Ερντογάν στον τηλεοπτικό σταθμό France 24.

«Εάν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε, θα είναι γέφυρα μεταξύ της Ε.Ε. και του 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι περιφρονεί μία τέτοια ευκαιρία», σχολίασε ο τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «εισερχόμενη στην Ε.Ε. δεν θα είναι βάρος, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει την Ε.Ε να απαλλαγεί από ορισμένα βάρη».

Χθες, Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για την τουρκική υποψηφιότητα, κάνοντας λόγο για περιορισμένη πρόοδο των ενταξιακών συνομιλιών.

Στην ίδια συνέντευξη, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανάληψης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα «να ζητήσει συγγνώμη» για την επίθεση εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής προς τη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ Τούρκοι και ένας Τουρκο-Αμερικανός. «Και να πληρώσει αποζημιώσεις. Μετά μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις».

«Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε τις επιθέσεις από αέρος και θαλάσσης σε ένα πλοίο υπό τουρκική σημαία και με επιβάτες από όλο τον κόσμο που πήγαινε να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους;», σχολίασε ο κ. Ερντογάν καταλήγοντας: «Βρήκαν όπλα; Όχι [...], επομένως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοια συμπεριφορά».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top