GuidePedia

0
ImageΠρόταση στην Ελλάδα για συμμετοχή στην ανάπτυξη του νέου βλήματος αερομαχίας που θα ξεκινήσει να αναπτύσσεται από το 2012 και το οποίο θα αντικαταστήσει το MICA IR/EM θα υποβάλλει η Γαλλία μέσω της MBDA η οποία θα αναλάβει την ανάπτυξη του βλήματος. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας "Ήδη σκεφτόμαστε τον αντικαταστάτη του MICA και θέλουμε η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα,
αφού θα χρησιμοποιεί για πολλά χρόνια ακόμα τα γαλλικά μαχητικά".Oι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη σημαντικό know-how από την εμπλοκή τους σε πυραυλικά προγράμματα, όπως των Stinger ή κυρίως του βλήματος αέρος-αέρος Iris-T κια αυτή η τεχνογνωσία θα παραμείνει μόνο αν υπάρξει ανανέωση της επιχειρηματικής εμπλοκής τους σε ένα νέο πρόγραμμα.
Για το νέο βλήμα μικρού-μέσου βεληνεκούς που θα αντικαταστήσει τον MICA IIR/EM  από το 2020 και μετά στα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη και θα αποτελέσει μαζί με τον Μeteor το δίδυμο επάνω στο οποίο θα στηριχθεί η γαλλική αεροπορική ισχύς σε ότι αφορά τα όπλα της, η συζήτηση ήδη έχει ξεκινήσει στην Γαλλία. Το θέμα τέθηκε από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργός Άμυνας François Cornut-Gentille ο οποίος τόνισε ότι αν δεν ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα του αντικατυαστάση τότε μπορεί το 2020 «να αγοράζουμε βλήματα από τις ΗΠΑ». Υπολογίζουν ότι για την επιχειρησιακή ανάπτυξη ενός βλήματος θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα 12 ετών.
  
Ο πύραυλος MBDA Mica έχει τεθεί σε γαλλική υπηρεσία το 1996, με το Mirage 2000-5 και θεωρείται «μια κατηγορία από μόνος του» αφού ενσωματώνει χαρακτηριστικά τόσο από ρωσικά όσο και αό αμερικανικά βλήματα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες γαλλινές απαιτήσεις. Είναι σε υπηρεσία εκτός της Ελλάδος, στην Ταϊβάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ για τα Μirage 2000-5, αλλά και στο Μαρόκο για τα αναβαθμισμένα Mirage F1 και στο Ομάν στην παραλλαγή VL.
Το νέο βλήμα, όπως αναφέρουν γαλλικές πηγές θα πρέπει να είναι ικανό να καταρρίπτει stealth μαχητικά, όπως το ρωσικό T-50, το όποιο κινεζικό ανάλογό του, αλλά και αεροσκάφη UCAV. Oπωσδήποτε θα υπάρξει εν συνεχεία και επίγεια εκδοχή του, όπως υπάρχει τώρα η από εδάφους εκτυοξευόμενη ενδοχή VL.
Και πάνω απ’όλα θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό τουλάχιστον σε αποστάσεις από 2 χλμ. μέχρι 50 χλμ. αλλά με ταχύτητες που θα φτάνουν ή θα ξεπερνούν τα 6 Mach. Ο νυν MICA με τις δύο εκδόσεις (ηλεκτρομαγνητικής και υπέρυθρης καθοδόγησης) μπορεί να πραγματοποιεί ακραίους ελιγμούς  με πολύ υψηλή ταχύτητα/επιτάχυνση (Mach 4 μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα), καθώς και με τη δυνατότητα της σύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων
.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top