GuidePedia

0
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
«Την περασμένη Παρασκευή ζήσαμε το Περλ Χάρμπορ της Ευρώπης, αλλά ευτυχώς η αντίδραση ήταν ακαριαία, αρκούντως δυναμική και ίσως για πρώτη φορά πολύ καλά ενορχηστρωμένη», φέρεται να δήλωσε ευρωπαίος παράγοντας, αποδίδοντας παραστατικά όσα παίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες.


Μέχρι τότε η Ευρώπη, και ειδικότερα η Γερμανία, είχαν ρίξει όλα τα φώτα πάνω στο τραυματισμένο σώμα της Ελλάδας και άφηναν τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης και τα διασυνδεδεμένα διεθνή κερδοσκοπικά κέντρα να επιτίθενται κατά κύματα στη γηραιά ήπειρο, απειλώντας ευθέως το οικοδόμημα της ΟΝΕ.

Την Κυριακή το βράδυ ακόμη, παρ΄ ότι είχε εκδηλωθεί πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, ήταν τέτοιο το κλίμα και η ατμόσφαιρα στον κύκλο της διεθνούς κερδοσκοπίας που οι αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές στοιχημάτιζαν στην αποσύνθεση της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή αντίδραση, έστω καθυστερημένη, ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.

Ηταν αποφασιστική, θηριώδης και απόλυτα συντονισμένη, δείχνοντας στον ευρύ κύκλο της κερδοσκοπίας ότι όταν οι κυβερνήσεις θέλουν τα παιχνίδια μπορούν να τελειώσουν σε ένα πρωί. Και αυτό έγινε χθες. Οσοι παρακολούθησαν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από τις οθόνες των υπολογιστών κατάλαβαν την ένταση και τη δύναμη της ευρωπαϊκής αντίδρασης, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Οταν πρώτη η Μπούντεσμπανκ άρχισε να αγοράζει ευρωπαϊκούς τίτλους- ισπανικούς, ελληνικούς, πορτογαλέζικους και ιταλικούς- τα πάντα ήλθαν στα ίσα τους, τα spreabs κατέρρευσαν, οι τιμές των ομολόγων ισορρόπησαν και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Και απεδείχθη πόσο κοντόφθαλμη ήταν η απραξία και η υποταγή των προηγούμενων μηνών στους κύκλους της διεθνούς κερδοσκοπίας, που έχτιζαν παιχνίδι βρώμικο για ολόκληρο τον κόσμο, μόνο και μόνο για τα αστήρικτα κέρδη του πιο μοντέρνου διεθνούς καζίνου.

Oι κκ. Σόρος, Μπάφετ, Πόλσον και ένας Θεός ξέρει πόσοι ακόμη, όλοι αυτοί οι «ταλιμπάν με τα ριγέ κοστούμια», που νόμιζαν ότι ο κόσμος έγινε δικός τους, ένιωσαν για πρώτη φορά, έπειτα από χρόνια, να χάνουν, να καίγονται.

Από εδώ και πέρα ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Ηταν με άλλα λόγια η χθεσινή ημέρα διαφορετική για τον κόσμο και προσέφερε ένα μάθημα σε όλους. Οι κερδοσκόποι γνωρίζουν πια ότι υπάρχουν υπέρτερες δυνάμεις, οι κυβερνήσεις ξέρουν ότι δεν μπορούν να πάνε μακριά χωρίς τους λαούς τους και οι υπερεθνικοί οργανισμοί αντελήφθησαν ότι φτιάχτηκαν για να υπηρετούν ευγενείς σκοπούς και όχι το νταλαβέρι με τους ευυπόληπτους κυρίους των αγορών. Τα συμφέροντα είναι αντικρουόμενα, δεν ταυτίζονται, ουδέποτε ταυτίζονταν. Και τώρα είναι ευκαιρία να ξεχωρίσουν.


TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top