GuidePedia

0
Σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης άσκησε το μεσημέρι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο κ. Σαμαράς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ καταψήφισε τα μέτρα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είπε «όχι» στο συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής, το οποίο θα φέρει περαιτέρω ύφεση.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο εισαγωγικό σημείωμα του νομοσχεδίου με το πακέτο μέτρων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να βάλει στο στόχαστρο τη Νέα Δημοκρατία.

Συμπλήρωσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αφού «δεν είναι δυνατόν οι μόνες φωνές κατά της κυβέρνησης να είναι αυτές στο δρόμο»

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως θέλουμε να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το μηχανισμό στήριξης για να προχωρήσουμε σε καθαρά αναπτυξιακή στρατηγική, με προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα και στροφή στην ποιότητα.

«Θέλω να βγούμε μια ώρα αρχύτερα για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, γιατί ανάπτυξη δεν πρόκειται να γίνει με τέτοιους
φορολογικούς συντελεστές», τόνισε.

Υποστήριξε ότι ζούμε την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών που απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα και θέτει σε δοκιμασία τις οικονομίες, την κοινωνία, τους πολιτικούς θεσμούς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επιπλέον, είπε, «χρεοκόπησε ένα σύστημα που επί δεκαετίες αναδιένειμε δανεικά, επεξέτεινε το κράτος προς όλες τις κατευθύνσεις, ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα, ξέχασε την ανταγωνιστικότητα, αδιαφορούσε για την επένδυση».

«Χρεοκόπησε ένα πολιτικό σύστημα ακατάσχετου λαϊκισμού και ανεπανάληπτου κρατισμού», συμπλήρωσε, αναφέροντας πως ήταν μοιραίο να χρεοκοπήσει και πως η κατάρρευσή του συνέπεσε με την αποτυχία των ευρωπαϊκών θεσμών, που, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων, στήριξης δοκιμαζόμενων οικονομιών.

«Με την ευκαιρία της ελληνικής κρίσης, τώρα, φαίνεται να αποκτά η Ευρώπη τέτοιους μηχανισμούς» και τόνισε πως είναι αδιανόητη η εμπλοκή του ΔΝΤ.

Είπε, επίσης, ότι η Ελλάδα αποδείχτηκε ο αδύναμος κρίκος μιας πολύ χαλαρής αλυσίδας και πως η οικονομία μας ήταν γεμάτη ανισορροπίες και στρεβλώσεις μέσα σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σύστημα, που κι αυτό είχε ανισορροπίες και στρεβλώσεις.

«Για τις ευθύνες της ΝΔ έχω μιλήσει όσο ξεκάθαρα δεν έχει μιλήσει ποτέ κανένα άλλος πολιτικός αρχηγός για τα λάθη της παράταξής του ή τις παραλείψεις της», τόνισε.

Πρόσθεσε πως όταν αρχίσει η υπερχρέωση ανατροφοδοτείται συνεχώς και σημείωσε πως η υπερχρέωση δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '80 και οι διαδοχικές κυβερνήσεις από το '89 κατόρθωσαν να σταματήσουν τη δυναμική του χρέους, αλλά όχι να την ανατρέψουν.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα πήρε το 2009 κάποια μέτρα μείωσης του ελλείμματος τα οποία τελικά δεν υλοποιήθηκαν λόγω αλλαγής της κυβέρνησης.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2009, είπε, επί της νέας κυβέρνησης προϋπολογισθέντα έσοδα ματαιώθηκαν ή μετατέθηκαν για την επόμενη χρονιά, γράφτηκαν δαπάνες που δεν είχαν προϋπολογιστεί όπως η απογραφή των χρεών των δημοσίων νοσοκομείων, παρέλυσε το δημόσιο με την δημόσια διαβούλευση για τον ορισμό γενικών γραμματέων στα υπουργεία, παρέλυσε ο εισπρακτικός μηχανισμός.

«Το έλλειμμα που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν παραπάνω απ' όσα η ίδια υπολόγιζε, δεν υπάρχει αμφιβολία γι'αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν θα ξεπερνούσε το 8,5% αν εφαρμοζόταν η πολιτική της και τα έκτακτα μέτρα της ως το τέλος».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι στην Ελλάδα διαλύθηκαν τα πάντα το τελευταίο τρίμηνο και πως «γίναμε μόνοι μας ο αδύναμος κρίκος».

«Τον Οκτώβριο όλοι γνώριζαν την κατάσταση της οικονομίας και τα spreads ήταν στις 135 μονάδες, ενώ 1,5 μήνα μετά δεν ξεπερνούσαν τις 170
μονάδες και η Ελλάδα μπορούσε ακόμα να δανείζεται άνετα και σχετικά χαμηλά. Έκτακτα μέτρα δεν πάρθηκαν» είπε, και «άρχισε ο αυτοδιασυρμός της χώρας με τις αψυχολόγητες δηλώσεις και ενέργειες κυβερνητικών παραγόντων και από τα τέλη του Δεκεμβρίου άρχισε η εκτόξευση των spreads».


«Δόθηκε στην Ελλάδα φάρμακο πιο επικίνδυνο από την αρρώστια που προσπαθεί να θεραπεύσει».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι είναι προς τιμήν του ΣΕΒ που ζήτησε να μην περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και ανέφερε πως είπε όχι στα μέτρα που μας πρότειναν.

«Αυτό το ερώτημα τέθηκε στη Βουλή. Δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να πάρουμε ή όχι τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης - εδώ που μας έφεραν δεν υπήρχε άλλη λύση - δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να επιτύχουμε μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες φέτος και κατά 13 μονάδες την τετραετία - έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε άλλη επιλογή - μας ρώτησαν αν εγκρίνουμε αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα, αυτό το συγκεκριμένο μίγμα πολιτικής, αυτό το συγκεκριμένο τρόπο να μειώσουμε το έλλειμμα και αυτό ασφαλώς δεν μπορούσαμε να το εγκρίνουμε γιατί είναι λάθος»,τόνισε, κάνοντας λόγο για επικίνδυνο μίγμα.

«Υστερα άρχισε η υποκρισία και είπαν ότι δήθεν θέτουμε σε κίνδυνο το μηχανισμό στήριξης, όταν τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρχε κανένας, αφού η
κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφία να περάσει τα μέτρα, όπως και τα πέρασε».

Ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα περάσουμε δύσκολα και πως η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση και δεν μπορεί να ακούγεται ως μοναδική αντιπολίτευση η φωνή των δ ιαδηλωτών στο πεζοδρόμιο.

«Φτάσαμε στο αποκορύφωμα της υποκρισίας», συνέχισε, λέγοντας ότι στο προοίμιο του νομοσχεδίου υπάρχει η φράση: «η προηγούμενη κυβέρνηση διαμόρφωσε και έκρυβε το χρέος».

"Υπήρχαν και άλλες τέτοιες αναφορές ώστε αν το ψηφίζαμε να πυροβολούσαμε τον εαυτό μας, να δεχόμασταν αποκλειστική ευθύνη για όλα τα δεινά. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε τη στήριξή μας, δεν την είχε ανάγκη, ήθελε να μας κάνει στόχο για συνολικό ανάθεμα",συμπλήρωσε.

Τόνισε δε ότι είπε όχι στα μέτρα, αλλά η ΝΔ εγγυάται την αποπληρωμή τους και σημείωσε πως «όταν ανεβάζεις φόρους δεν χτυπάς τη φοροδιαφυγή, δημιουργείς κίνητρα για φοροδιαφυγή».

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι λέει ναι στη δραστική περιστολή της κρατικής σπατάλης, την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, τις συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, την προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την προστασία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Ζήτησε να σταματήσει το παρεμπόριο, ζήτησε νέο νόμο για επενδύσεις, με προβλέψεις να υπάγονται απ'ευθείας στον πρωθυπουργό, ζήτησε αξιοποίηση των ΣΔΙΤ, όπως και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, δίνοντας το λόγο στον αρχηγό της ΝΔ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αντικειμενικά η σημερινή συγκυρία απαγορεύει τη συγκυβέρνηση, υπαγορεύει όμως την συνευθύνη».


TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top