GuidePedia

0
Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά των Σκοπιανών αφού ο ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλοσόσκι εμμένει στη χρήση του τίτλου Μακεδονική Προεδρία κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της επίσημης προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην πρωινή σύνοδο της Τρίτης (10/5) η ΠΓΔΜ ανέλαβε επίσημα για έξι μήνες την προεδρία της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι υπουργοί απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο Μακεδόνια και προτίμησαν τον πιο ουδέτερο FYROM. Τελικά αποφασίστηκε πως κάθε έγγραφο της προεδρίας της ΠΓΔΜ θα συνοδεύεται με την ακόλουθη διευκρίνιση:

«Σύμφωνα με το άρθρο 21.β του εσωτερικού κανονισμού του Συμβουλίου των Υπουργών, η διανομή εγγράφων εκ μέρους ενός εκπροσώπου γίνεται κάτω από την αποκλειστική ευθύνη του εν λόγω εκπροσώπου και δεν προδικάζει τη νομική ή πολιτική θέση του Συμβουλίου των Υπουργών».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας κατηγόρησε τα Σκόπια για μονοπώληση του όρου Μακεδονία κάτι που αντιβαίνει στη συμφωνία για προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ.

“Λυπούμαστε που οι αρχές της ΠΓΔΜ αποφάσισαν να χρησιμοποιούν επισήμως τον όρο "μακεδονικός" για να προσδιορίσουν την Προεδρία που αναλαμβάνει η χώρα τους εκ περιτροπής. Η απόφαση 95/23 της Επιτροπής Υπουργών όρισε ομοφώνως ότι για όλους τους σκοπούς εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης, η αναφορά στο κράτος αυτό θα γίνεται υπό την προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ, ενόσω εκκρεμεί η επίλυση της διαφοράς που έχει ανακύψει σχετικά με το όνομα του κράτους”, είπε ο κ. Δρούτσας υπογραμμίζοντας πως οι Σκοπιανοί με τη χρήση του όρου μακεδονική παρακάμπτουν τις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα, προσέθεσε πως αυτή η τακτική πιθανότατα υπονομεύει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για μια αποδεκτή λύση ενώ κάλεσε τα Σκόπια να κρατήσει τις υποχρεώσεις προς τον Οργανισμό.

Τέλος για τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ανέφερε: "Ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε μία τολμηρή και εποικοδομητική πολιτική προσέγγιση προς την ΠΓΔΜ στην οποία παραμένει απόλυτα και ενεργά, προκειμένου να εξευρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, χωρίς νικητές και νικημένους".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top