GuidePedia

0
Το μαχαίρι στο κόκκαλο βάζει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Siemens, η οποία ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όσων βουλευτών ή μη, διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί κατά την τελευταία εικοσαετία, στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών και συνεβλήθησαν με τη γερμανική εταιρεία.

Μάλιστα, η πρόταση προβλέπει ακόμη και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών αυτών των προσώπων, αλλά και των μελών των οικογενειών τους, καθώς και την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης σχετικά με το εάν οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους μετείχαν ή μετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες.

Ο έλεγχος θα επεκταθεί και στα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης και παραλαβής που διαδραμάτισαν ρόλο στην ανάθεση προμηθειών στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ και στο C4I.
Την ίδια ώρα θα προταθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς νομοθετική κάλυψη να χαρακτηρισθεί ως ιδιώνυμο αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα αν η δήλωση αυτή αποδειχθεί ψευδής.
Ο έλεγχος θα διενεργείται από επιτροπή αποτελούμενη από δύο ανώτερους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έναν εμπειρογνώμονα της αρχής κατά του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος και έναν ορκωτό λογιστή του επιτελείου ελέγχου των «πόθεν έσχες» των βουλευτών.
Έρευνα και σε χρηματιστές και επιχειρηματίες.
Ακόμη, θα ζητηθεί από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει τις συναλλαγές και τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει χρηματιστές και επιχειρηματίες στην υπόθεση Siemens που συνήργησαν εξυπηρετώντας το Μιχάλη Χριστοφοράκο να φέρνει χρήματα στην Ελλάδα.
Επιπλέον, η Εξεταστική Επιτροπή θα ζητήσει παράταση των εργασιών της ως τα τέλη Ιουνίου.
Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της Σήφης Βαλυράκης, ζητούμενο είναι η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και λειτουργιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα διατελεσάντων κυβερνητικών στελεχών, αλλά και να επιβεβαιώσει ότι θα ακολουθήσει η διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης.
Eξέταση Ευάγγελου Μαλεσίου.
Την Τρίτη εξετάσθηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Ευάγγελος Μαλέσιος, ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη τον Απρίλιο του 2003, ένα μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, ύστερα από δημοσιεύματα για προσωπικές σχέσεις και φιλοξενία του στο σπίτι του επιχειρηματία Αθανάσιου Αθανασούλη, ιδιοκτήτη της ALTEC, υπεργολάβου της SAIC που ήταν ανάδοχος του C4I.
Ο κ. Ευαγγ. Μαλέσιος είπε ότι η επιτροπή στην οποία προΐστατο δεν είχε καμία αρμοδιότητα στις διαπραγματεύσεις για το C4I και το πρακτικό της επιτροπής διαπραγμάτευσης ούτε καν ήρθε στην επιτροπή αυτή.
Διέψευσε επίσης ότι γνώριζε ήδη, αφότου άρχισε να φιλοξενείται στο διαμέρισμα του επιχειρηματία το καλοκαίρι του 2002, ότι ήταν υπεργολάβος της ενδιαφερόμενης τότε για αναδοχή του συστήματος ασφαλείας SAIC. Παρ’ όλα αυτά, αν και στη συνέχεια το έμαθε, θεώρησε λάθος του ότι συμμετείχε στο ΚΥΣΕΑ.
Την Τετάρτη στην Εξεταστική της Siemens θα εξεταστεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top