GuidePedia

0
Τρεις ‘απώλειες’ είχε αιφνιδίως (ή σχεδόν αιφνιδίως) σήμερα το ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του για σκληρά μέτρα, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της χώρας. Οι δύο βουλευτές της ΄Β Αθηνών Σοφία Σακοράφα και Γιάννης Δημαράς, όσο και ο βουλευτής της περιφέρειας Αττικής Βασίλης Οικονόμου ψήφισαν ‘παρών’, πράγμα που τους στέρησε ακαριαία την θέση τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, έθεσε εκτός ΚΟ του κόμματος τους τρεις βουλευτές προτού ακόμα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση για την ψηφοφορία του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κ.Σακοράφα είχε κάνει από νωρίς γνωστή τη θέση της στο κόμμα, προαναγγέλλοντας την πρόθεσή της να δηλώσει ‘παρούσα’ κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου. Είχε μάλιστα κληθεί από τη γενική διευθύντρια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη στο γραφείο της, όπου και κατέστη αδύνατο να την μεταπείσει τόσο η ίδια όσο και ο πρωθυπουργός με τον οποίο συνομίλησε για περίπου τρία τέταρτα της ώρας. Λέγεται μάλιστα πως ακόμα και στο άκουσμα των συνεπειών που θα μπορούσε να επισύρει μία τέτοια κίνηση, η κ.Σακοράφα εμφανίστηκε αμετακίνητη. Σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά την απομάκρυνσή της από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η ίδια δήλωνε πως θεωρεί κοινωνικά άδικο τον χαρακτήρα των μέτρων, καθώς από αυτά «πλήττονται μόνον και για άλλη μια φορά αυτοί που ευθύνονται ελάχιστα ή καθόλου».

Διαφορετικό ήταν το παρασκήνιο που προηγήθηκε στην περίπτωση του Γιάννη Δημαρά. Έχοντας μιλήσει σε ελάχιστους μόνο βουλευτές για την απόφασή του να ψηφίσει ‘παρών’, κλήθηκε από τους ίδιους να αναθεωρήσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Φτάνοντας η πληροφορία στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο βουλευτής εκλήθη σε αυτό πριν από την ψηφοφορία, αλλά δεν πήγε, ενώ δεν άλλαξε και την απόφασή του. «Δηλώνω παρών στις γενεές των συγγενών, αλλά και των άλλων συν-Ελλήνων, που έχουν την ίδια κοινωνική καταγωγή με μένα. Δηλώνω παρών στην μάνα μου και τον πατέρα μου, που με γέννησαν και με μεγάλωσαν αγωνιζόμενοι κάθε μέρα και νύχτα για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια, την τιμή και το δικαίωμα των απλών ανθρώπων στη ζωή», δήλωνε μετά τη θέση του εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ.Δημαράς, τονίζοντας ότι ‘η Ιστορία δεν γράφεται μόνο με τις σοφίες των τεχνοκρατών, αλλά πρωτίστως με το συναίσθημα, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων’…

Ο τρίτος εκ των ‘διωχθέντων’ Βασίλης Οικονόμου ακολούθησε τελείως διαφορετική πορεία. Κρατώντας ως επτασφράγιστο μυστικό την απόφασή του να ψηφίσει ‘παρών’, άφησε άναυδους τους συναδέλφους του όταν τον είδαν να διαφωνεί με την επίσημη θέση του κόμματος. Σε ανακοίνωσή του δε μετά τη διαγραφή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για έκφραση με την ψήφο του της αγανάκτησής του «για το γεγονός ότι τα επερχόμενα μέτρα που επιβλήθηκαν από μηχανισμούς που συμμετείχαν ενεργά στην κατακρήμνιση της ελληνικής οικονομίας ή ανέχτηκαν σιωπηρώς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας, ζητούν σήμερα από τον ελληνικό λαό να δεχτεί την μετατροπή της Ελλάδας σε μία τριτοκοσμική χώρα». Εξερχόμενος μάλιστα της Βουλής και ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους, ο κ.Οικονόμου δήλωσε πως δεν είναι ‘βουλευτής καριέρας’, εξηγώντας έτσι την στάση του, αν και στην ανακοίνωσή του σημειώνει ευθαρσώς ότι θα παραμείνει εκπρόσωπος του λαού της Αττικής στο Κοινοβούλιο και θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε θέση και νόμο της κυβέρνησης που «θα συμβάλει σε όλα αυτά που προεκλογικά είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ ότι θα υλοποιήσει».

Εντωμεταξύ, από τη λήξη της συνεδρίασης της Βουλής ως αυτή την ώρα ασκούνται πιέσεις στους βουλευτές, προκειμένου να παραδώσουν και τις έδρες τους στη Βουλή, με την κ.Βάρτζελη να τους το έχει ήδη ζητήσει και επισήμως σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του newstime.gr, και οι τρεις βουλευτές αρνούνται -τουλάχιστον προς το παρόν- να προβούν στη συγκεκριμένη πράξη. Παρά τις φημολογίες πάντως που θέλουν ως λύση τη διαγραφή τους και από το κόμμα, επισήμως από το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια σκέψη ως αυτή την ώρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε πάντως η δήλωση του ίδιου του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου, όταν ερωτηθείς για τα τρία ‘παρών’ και τις διαγραφές από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τριών βουλευτών, υποστήριξε ότι «στην μάχη υπάρχουν και απώλειες». Υπενθυμίζεται πάντως ότι το επίμαχο νομοσχέδιο πήρε τελικά την έγκριση του Κοινοβουλίου με 172 ψήφους υπέρ, 121 κατά και τρία ‘παρών’.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top