GuidePedia

0
Μπορεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν – Κλοντ Τρισέ να δήλωσε ότι στο χθεσινό συμβούλιο δεν συζητήθηκε το θέμα της απευθείας αγοράς ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο newstime.gr ότι το θέμα απασχολεί εντόνως την Τράπεζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο λόγος είναι απλός. Η ελληνική αγορά ομολόγων είναι πλέον «νεκρή» και όπως όλα δείχνουν οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι ούτε να αγοράσουν, ούτε να πουλήσουν στο άμεσο μέλλον ελληνικούς τίτλους. Για να βελτιωθεί η κατάσταση και να «ανασάνουν» όσοι έχουν κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει να γίνουν μαζικές αγορές από κάποιον.

Και επειδή στην αγορά δεν υπάρχει αυτός ο «κάποιος», τον ρόλο του σκέφτεται πολύ σοβαρά να αναλάβει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το καταστατικό της ΕΚΤ, της επιτρέπει να προβεί σε μία τέτοια κίνηση. Να αγοράσει δηλαδή απευθείας ελληνικό χρέος από την δευτερογενή αγορά, όπου διαπραγματεύονται αυτή την στιγμή τα ελληνικά ομόλογα.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι το όφελος για την ελληνική οικονομία θα ήταν διπλό. Πρώτον, από την επιθετική παρέμβαση της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων, θα μειωθούν τα spreads, θα γίνουν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και κατ’ επέκταση θα μπορούσε να έρθει γρηγορότερα η στιγμή που η Ελλάδα θα ξαναζητήσει δανεικά από τις αγορές.

Δεύτερον, οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν πολλά κρατικά ομόλογα και καταγράφουν απώλειες, λόγω της δραματικής μείωσης των τιμών τους. Αν η ΕΚΤ προχωρούσε σε μία μαζική αγορά των ελληνικών ομολόγων, τα spread θα υποχωρούσαν, οι τιμές των τίτλων θα αυξάνονταν και οι τράπεζες θα σταματούσαν να καταγράφουν τόσο μεγάλες απώλειες.

Για ακόμα μία φορά, όμως, φαίνεται πως η Γερμανία αντιστέκεται. Οι πληροφορίες θέλουν την γερμανική πλευρά να εγείρει εμπόδια σε μία τέτοια ενέργεια, παρά το γεγονός ότι στην ΕΚΤ χαρακτηρίζουν την λύση της απευθείας αγοράς ελληνικού χρέους, ως την καλύτερη για να αποκλιμακωθεί η πίεση που συνεχίζει να δέχεται η ελληνική αγορά ομολόγων.

NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top