GuidePedia

0
Υπό τους φόβους για επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη συνεδριάζουν απόψε στις Βρυξέλλες οι 16 ηγέτες για να επικυρώσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή 7 Μαΐου, στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

Σε κοινή τους επιστολή Μέρκελ και Σαρκοζί ζητούν αυστηρότερο πλαίσιο για τις χώρες με ελλείμματα και χρέη αλλά και τη λήψη μέτρων κατά των οίκων αξιολόγησης και των κερδοσκόπων.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η βουτιά του ευρώ το υποχώρησε κάτω και από τα 1,26 δολάρια για να ανακάμψει στο 1,2697.
Στιγμές πανικού στη Wall Street με το Dow Jones να χάνει έως και χίλιες μονάδες για να περιορίσει τελικά στο κλείσιμο.

Εξετάζεται πάντως η ελεύθερη πτώση να οφείλεται σε τεχνικό λάθος χρηματιστή. Πιέσεις δέχονται αυτή την ώρα και τα ασιατικά χρηματιστήρια με τη μεγαλύτερη πτώση πάνω από 3% να καταγράφει ο Νικέι.

Την Κυριακή συνεδριάζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εγκρίνει την παροχή 30 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, ενώ το ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται και στη σημερινή ατζέντα τηλεδιάσκεψης των υπουργών οικονομικών του G7.


Την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα

Πρόσκληση στους 16 ηγέτες της ευρωζώνης απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, προκειμένου να παραστούν στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου στις Βρυξέλλες και θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

Οι 16 ηγέτες καλούνται να επικυρώσουν την απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ την περασμένη Κυριακή. Εξάλλου, στην επιστολή του ο κ. Ρόμπεϊ τονίζει ότι οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα διδάγματα που αντλούνται από αυτήν την κρίση, για την ευρωζώνη.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επιτρόπου Όλι Ρεν, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει, έως τα μέσα Μαΐου, την πρώτη δόση της οικονομικής ενίσχυσης που προβλέπεται από το μηχανισμό στήριξης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτό θα συμβεί ακόμη και αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης στα εθνικά κοινοβούλια όλων των κρατών- μελών, αναφορικά με την εκταμίευση των χρημάτων που τους αναλογούν στο μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού που αποφάσισε το Συμβούλιο Eurogroup την περασμένη Κυριακή.

Στην Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup την Παρασκευή οι ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωζώνης θα επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα, δήλωσε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η στήριξη προς την Ελλάδα χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα και αξιοπιστία και βασίζεται στην υπεύθυνη δέσμευση που έχει αναλάβει η Ελλάδα για δημοσιονομική σταθεροποίηση και προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά, στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων.

Ο Χ. Λ. Θαπατέρο υπογράμμισε ακόμη πως στηρίζει απόλυτα την αποφασιστικότητα και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Εξ άλλου, ο Χ. Λ. Θαπατέρο απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο για επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «αβάσιμα» και «ανεύθυνα» σενάρια, ενώ απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση σχετικά με φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Ισπανία προτίθεται να ζητήσει στήριξη ύψους 280 δισ. ευρώ από την ΕΕ ο κ. Θαπατέρο τη διέψευσε με τον πιο απόλυτο τρόπο, δηλώνοντας ότι τα σχετικά δημοσιεύματα είναι «παράλογα και ανόητα».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top