"Η χώρα βρίσκεται υπό Κατοχή, ζούμε μία νέα Χούντα, δεν συμφωνούμε με το Σύνταγμα", λένε ανοιχτά στελέχη του ΚΚΕ ή του ΣΥΡΙΖΑ. "Με τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς βρισκόμαστε προ του εμφυλίου πολέμου, υπό την απειλή του αντάρτικου" απαντούν στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. Η Άκρα Αριστερά και η Άκρα Δεξιά παίζουν το παιχνίδι τους, ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι,
αυτός της αποσταθεροποίησης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Έχει φτάσει η ώρα για το υπόλοιπο 70-80% του πληθυσμού να κάνουμε κάτι, δεν μπορούμε να μένουμε πια άπραγοι. Ποιά είναι όμως τα μέτρα που πρέπει να παρθούν; Τι θα μπορούσε να προτείνει κανείς, αν θέλουμε να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα της Ελλάδας, να μην καταλυθεί το Πολίτευμα, να μην καεί "το μπουρδέλο η Βουλή" όπως φώναζαν χιλιάδες οργισμένων διαδηλωτών στο Σύνταγμα; Στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται η χώρα, "στο χείλος της αβύσσου" όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, πρέπει δυστυχώς να σκεφτούμε άμεσα και νέα πρωτοφανή μέτρα, μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Να ψάξουμε ψύχραιμα τον ελάχιστο κοινό τόπο. Όχι για την οικονομία, αλλά για την κοινωνία. Όμως, πάντα στο πλαίσιο των διατάξεων του Συντάγματος, με έναν ελάχιστο σεβασμό σε αυτό το οποίο καλούμαστε να υπερασπιστούμε, το Κράτος Δικαίου και την κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Μερικές σκέψεις:
Μέτρο 1ο: Υψηλή Έκτακτη Εισφορά των πλουσιότερων Ελλήνων : τα μέτρα για τους δημόσιους υπαλλήλους, μισθωτούς και συνταξιούχους ίσως είναι αποτελεσματικά αν αποφέρουν 1 περίπου δις ευρώ. Και το Δημόσιο είναι όντως υπερτροφικό, ο μεγάλος "Ασθενής", με εκατοντάδες χιλιάδες διορισμένους αναξιοκρατικά. Είναι μία από τις αιτίες που οδηγηθήκαμε σε πτώχευση. Αλλά τα μέτρα είναι εξόφθαλμα άδικα. Γιατί ο εργατικός, αξιοκρατικά διορισμένος, ικανός δημόσιος υπάλληλος να χάνει ξαφνικά και χωρίς δική του υπαιτιότητα δύο μισθούς; Γιατί ο εργατικός, αξιοκρατικά διορισμένος, ικανός δημόσιος υπάλληλος που βγήκε στη σύνταξη να παθαίνει το ίδιο; Δεν υπάρχει καμία λογική, καμία δικαιοσύνη σε αυτό πέρα από την ανάγκη αποφυγής της χρεωκοπίας.
Το δίκαιο θα είναι να απολυθούν οι τεμπέληδες, οι άχρηστοι και αχρείαστοι δημόσιοι υπάλληλοι, όσοι κι αν είναι αυτοί, κι οι υπόλοιποι να κρατήσουν τους μισθούς τους, ίσως ακόμη και να αυξήσουν τις απολαβές τους με πριμ παραγωγικότητας. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, μετά από μία αξιολόγηση και μετά από 1-2 χρόνια, μέχρι τότε τι μπορεί να γίνει; Η έκτακτη εισφορά και στους πλουσιότερους Έλληνες θα ήταν μία λύση. Μόνη κόκκινη γραμμή η αποφυγή της χρεωκοπίας είπε ο πρωθυπουργός; Εντάξει τότε, ας πληρώσουν πχ ένα επιπλέον 20% ή 30% του εισοδήματος τους και οι "κατέχοντες". Κι ας είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τον καθένα. Εκτάκτως. Όσο δίκαιο και όσο άδικο είναι αυτό. Κι ας είμαι κι εγώ μέσα σε αυτούς. Για τη σωτηρία της χώρας. Για την κοινωνική ειρήνη. Για την ισότητα. Ας φτάσει η φορολόγηση τους το 2010 στα επίπεδα σκανδιναβικού κράτους. Είναι σημαντικό να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι τα βάρη, ακόμη και τα έκτακτα βάρη, κατανέμονται αναλογικά. Όσο πιο πλούσιος είσαι, τόσο περισσότερο να προσφέρεις. Εκτάκτως και εφάπαξ.
Μέτρο 2ο: Εθνική Επιτροπή για την απόδοση ευθυνών για την χρεωκοπία: Είναι άμεση ανάγκη να συσταθεί μία τέτοια Επιτροπή με ευρείες ανακριτικές εξουσίες, και δυνατότητα άρσης της βουλευτικής ασυλίας. Μία τέτοια Επιτροπή θα έπρεπε να μπορεί να αποδώσει πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες, αλλά και να συντάξει ένα πόρισμα που να απαντά στο ερώτημα "τις πταίει", ποιός έφταιγε. Μία τέτοια Επιτροπή δεν θα μπορούσε να είναι κοινοβουλευτική, ούτε Εξεταστική ούτε Προανακριτική, καθώς ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θεωρεί πια πως επιχειρείται η συγκάλυψη των ευθυνών πολιτικών, σε μία "συντεχνιακή, συμψηφιστική λογική" των πατέρων των Έθνους. Μέλη μίας τέτοιας Επιτροπής, η οποία θα συστήνετο με νόμο ψηφισμένο από ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (λίγοι θα τολμούσαν να την αρνηθούν) θα μπορούσαν να είναι προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας και κύρους, πρόσωπα όμως εκτός πολιτικού συστήματος. Ένας τέτοιος, ίσως και πρόεδρος, θα μπορούσε πχ να είναι ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, Ευρωπαίος Ombudsman, ένας άλλος ο Γιώργος Καμίνης, Έλληνας συνήγορος του Πολίτη, ίσως κάποιοι Αρεοπαγίτες που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης, ακόμη και κάποιοι διαπρεπείς Έλληνες του εξωτερικού ίσως. Μία τέτοια Επιτροπή θα έδινε μία διέξοδο στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σήμερα, έχοντας από τη μία τον λαό ή τον όχλο να "διψάει για αίμα" (μου ζητούν από την Ευρώπη να μπει κάποιος φυλακή που είπε κι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για της συνθήκες απόλυτης ατιμωρησίας στη χώρα μας) αλλά από την άλλη την ανάγκη να τηρηθούν θεμελιώδεις κανόνες ενός Κράτους Δικαίου. Η ανάγκη αυτή είναι που στέκεται εμπόδιο, ευτυχώς, στη διεξαγωγή μίας νέας πολιτικής "Δίκης των Έξι", με πρωθυπουργούς και υπουργούς να οδηγούνται το 1922 με συνοπτικές διαδικασίες στο απόσπασμα, μέσα σε λίγες μέρες, με την κατηγορίας της εσχάτης προδοσίας. Μας γράφετε συχνά αρκετοί αναγνώστες μας πως ήρθε η ώρα να κρεμαστούν και σήμερα κάποιοι πολιτικοί στο Σύνταγμα, αλλά αυτό δεν θα ήταν Δικαιοσύνη. Θα ήταν απλά εκδίκηση, εκτόνωση της λαϊκής οργής με νέες αδικίες. Πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό αυτό, ως ένα συντεταγμένο Κράτος Δικαίου, όπως δεν αντιστάθηκαν οι πρόγονοι μας το 1922.
Μέτρο 3ο: Να πούμε ένα ξεκάθαρο όχι στην κατάχρηση του δικαιώματος της διαδήλωσης: Αν τα δύο προηγούμενα έκτακτα μέτρα εκτονώσουν κάπως την ένταση, ικανοποιήσουν εν μέρει την Αριστερά και όλους εκείνους που λένε πως τα μέτρα είναι άδικα, αυτό κινδυνεύει να τους εξαγριώσει διπλά. Είναι όμως απαραίτητο. Είναι απαραίτητο άμεσα, αύριο κιόλας, να εφαρμοστεί το Σύνταγμα μας αυστηρά. Προσοχή, δεν μιλάμε για περιστολή άρθρων του Συντάγματος. Είναι βέβαιο πως κάτι τέτοιο, συνειρμικά και ενστικτωδώς σχεδόν, σε πολλούς θα έφερνε στο μυαλό μία λέξη: "Χούντα". Αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο, άμεσα, είναι η εφαρμογή του Συντάγματος, η πιστή όμως εφαρμογή του. Το άρθρο 11 του Συντάγματος, παράγραφος 2, ορίζει ρητά πως " οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει. Η σοβαρή διατάραξη της κοινωικοοικονομικής ζωής είναι ήδη εδώ. Ένα εκατομμύριο Έλληνες να διαδηλώνουν ειρηνικά, όπως έχουν κάθε ιερό δημοκρατικό δικαίωμα, 100 ή 1000 υπό τις παρούσες συνθήκες θα παρεισφρήσουν στις τάξεις τους και θα προκαλέσουν σημαντικές υλικές ζημιές ή και θα απειλήσουν ανθρώπινες ζωές, όπως έκαναν με τόσο τραγικά αποτελέσματα χθες. Όταν μιλάμε για το Τέλος της Μεταπολίτευσης, χωρίς να εξηγούμε τι σημαίνει αυτό, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε πως ήρθε και "το τέλος της διαδήλωσης" όπως την ξέραμε. Να αλλάξει το πως διαδηλώνουμε, ώστε αυτό το θεμελιώδες μας δικαίωμα κάποιοι λίγοι να μην το καταχρώνται. Το Σύνταγμα της Ελλάδας, ο ανώτατος νόμος της χώρας, δημοκρατικά ψηφισμένος από τον ελληνικό λαό είναι σαφής. Ο νόμος που ορίζει το ποινικό αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών επίσης.
Όσοι βρισκόμαστε μακριά από τις κατηγορίες για "Χούντα" και "Κατοχή" της ανεύθυνης Άκρας Αριστεράς του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που "φλερτάρουν" πια με την παρανομία στο όνομα της Δικαιοσύνης. Όσοι βρισκόμαστε μακριά από τους ευσεβείς πόθους της Άκρας Δεξιάς, στελεχών ίσως και του ΛΑ.Ο.Σ για περιστολή ή κατάργηση του Συντάγματος και κατάλυσης της Δημοκρατίας, με πρόσχημα το "αντάρτικο" της Αριστεράς, στο όνομα της Ασφάλειας. Όσοι έχουμε διατηρήσει μία ελάχιστη ψυχραιμία προ των δραματικών εξελίξεων και των ψιθύρων περί "αναπόφευκτου" νέου εμφυλίου πολέμου. Όσοι δεν φοβόμαστε. Όσοι αποτελούμε τη σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων. Όλοι αυτοί. Ας υπερασπιστούμε το Σύνταγμα της Ελλάδας μας, ας υπερασπιστούμε το Κράτος Δικαίου, όποια ελπίδα κοινωνικής συνοχής ή ειρήνης μας έχει απομείνει. Ας γίνουμε η γενιά του νέου 1-1-4, με την "τήρηση του Συντάγματος να επαφίεται στον πατριωτισμό" μας.Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.
Ούτε Χούντα ούτε Αντάρτικο. Σεβασμός στο Σύνταγμα της Ελλάδας, στη Δημοκρατία και στο Κράτος Δικαίου.
NEWSTIME
Δημοσίευση σχολίου