GuidePedia

0
Οι θέσεις του κ. Αντ. Σαμαρά για την οικονομία, το έλλειμμα και το μνημόνιο αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό ακόμη και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος
ΑΧΙΛΛΕΙΟ πτέρνα της ΝΔ αποδεικνύονται οι εξαγγελίες του κ. Αντ. Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2011, δηλαδήσε έναν χρόνο και τρεις μήνες! Τα όσα προτείνει η ΝΔ, ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα,θεωρούνται από πολιτικούς και οικονομολόγους αφενός μεν ανέφικτα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα,αφετέρου

δε επαναφέρουν στο προσκήνιο το διχαστικό για την αξιωματική αντιπολίτευση ζήτημα της στάσης απέναντι στο μνημόνιο. Η οικονομική πρόταση της ΝΔ- την οποία έχει κάνει σημαία ο κ. Σαμαράς- δέχεται πολλά πυρά, ακόμη και εκ των έσω της ΚΟ, αν και μέχρι στιγμής παρασκηνιακά. Επίσης σημείο έντονης τριβής παραμένει η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου κ. Δ. Αβραμόπουλου, ότι «η ΝΔ δεν
είναι κατηγορηματικά απέναντι στο μνημόνιο» και «κάποιο μνημόνιο θα υπογράφαμε, αλλά όχι αυτό», μια άποψη η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέση της Ρηγίλληςότι η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει τη στήριξη της τρόικας.Και όλα αυτάενώ σταθερά ηγετικά στελέχη της ΝΔ δηλώνουν με ειλικρίνεια ότι το κόμμα τους, όταν γίνει κυβέρνηση, θα σεβαστεί πλήρως το μνημόνιο.
O πρόεδρος της ΝΔ βάλλεται κυρίως για την επιμονή του ότι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα ως το τέλος του 2011, μια εκτίμηση την οποία αδυνατούν ακόμη και «γαλάζιοι» βουλευτές να υπερασπιστούν. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί είναι η δυσκολία υπεράσπισης της πρότασης της ΝΔ, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν: «Οι περισσότεροι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας σύνθετης στη διατύπωση και δύσκολης στην εφαρμογή οικονομικής πολιτικής».
Η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι έχει προκύψει μείζον εσωτερικό ζήτημα στη ΝΔ, μιλά για υποτιθέμενη εναλλακτική πρόταση. Επίσης αναμένεται το επόμενο διάστημα να υψώσει τους τόνους αναδεικνύοντας τις ασάφειες, ενώ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί και τις διαφορετικές απόψεις εντός ΝΔ. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκαλεί ευθέως το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ να παρουσιάσει το συγκεκριμένο μοντέλο ενώπιον των πολιτών, των αναλυτών και των οικονομολόγων, για να εξηγήσουν «πώς θα γίνει αυτό το μαγικό».

Ο χαρακτηρισμός «μαγικό σχέδιο» έχει ενοχλήσει τον κ. Σαμαρά, ο οποίος αντιλαμβανόμενος ότι το ΠαΣοΚ θα μιλά συνεχώς απαξιωτικά για την πρότασή του, επέλεξε να μιλήσει για τον... «Χάρι Πότερ» που βρίσκεται στην «πράσινη πολυκατοικία». Ακόμη και μετά τη δημόσια κριτική για την πρόταση της ΝΔ από την ανεξάρτητη βουλευτή κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και την επιστολή του ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκη (αποδόμησε την πρόταση της ΝΔ) τον οποίο διέγραψε, ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι το σχέδιό του είναι ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο. Η κριτική τον ενοχλεί, καθώς τη θεωρεί άδικη και γι΄ αυτό χρησιμοποίησε τη φράση: «Η συμμαχία των “προθύμων”- κυβέρνηση, εξαπτέρυγα και παπαγαλάκιαπου μιλάνε για “μαγικό σχέδιο” της ΝΔ». Παρά την αντίδραση του κ. Σαμαρά και τη γραμμή της Ρηγίλλης να υποστηριχθεί η πρόταση, διαπιστώνεται η αδυναμία πολλών βουλευτών, και κυρίως κορυφαίων πρώην υπουργών, να υπερασπιστούν επαρκώς και πειστικά το επιχείρημα ότι το έλλειμμα θα μηδενιστεί ως το 2011. Ως εκ τούτου η ΝΔ έρχεται σε δύσκολη θέση, αν και στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εμφανίζονται ικανοποιημένοι γιατί, όπως λένε, «το σημαντικό πλέον είναι ότι η πρότασή μας συζητείται, έστω και με αυτόν τον πόλεμο που δέχεται». Ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι με το σχέδιο της ΝΔ θα επιτευχθεί αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους ταχύτερα και με λιγότερες θυσίες, εμμένοντας ότι αυτό θα γίνει λόγω του μείγματος πολιτικής που προτείνει. Για την «πατρότητα» της εξαγγελίας περί μηδενισμού του ελλείμματος δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες, αλλά ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ κ. Ν. Μηταράκης είπε στο «Βήμα» πως ήταν μια συνολική εκτίμηση της «γαλάζιας» οικονομικής ομάδας και τονίζει: «Οι εκτιμήσεις μας είναι ποσοτικά μελετημένες και οικονομικά τεκμηριωμένες. Είναι αποτέλεσμα έρευνας και βαθύτερης επιστημονικής προσέγγισης».
Στην κριτική ότι υπάρχουν οι δεσμεύσεις του μνημονίου, από τη Ρηγίλλης διαφωνούν και, όπως επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, «δεν εμποδίζει την ανάληψη μέτρων χαμηλού δημοσιονομικού κόστους ούτε περιορίζει σε κάποιο σημείο τη μείωση της σπατάλης του Δημοσίου». Επίσης αναφέρει ότι δεν εμποδίζει και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μια εξέλιξη η οποία «θα ενισχύσει τις ταμειακές ροές και θα έχει άμεσα αποτελέσματα στη μείωση του χρέους» ενώ εκτιμά ότι με τα μέτρα της ΝΔ θα υπάρξει γρηγορότερα πλήρης πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

«Εχει ξαναγίνει» λένε στη Ρηγίλλης
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει πως από το 13,6% που ήταν το συνολικό έλλειμμα του 2009, αν αφαιρεθεί το 3,7% της «δημιουργικής λογιστικής» του ΠαΣοΚ,το έλλειμμα πέφτει στο 9,9%.Από αυτό το 9,9%,το 3,2% είναι κυκλικό έλλειμμα,ενώ το 6,7% είναι διαρθρωτικό.Παράλληλα θεωρεί ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ληφθεί είναι επαρκή και με αυτά μπορεί να μειωθεί το διαρθρωτικό έλλειμμα (σχετίζεται με τις διαρθρωτικές μεταβολές της οικονομίας),ενώ με τα μέτρα τόνωσης της αγοράς θα μειώσει,όπως πιστεύει,το κυκλικό έλλειμμα (οφείλεται στον οικονομικό κύκλο).

Σύμφωνα με πληροφορίες,προ ημερών σε σύσκεψη που έγινε στη Ρηγίλλης ειπώθηκε ότι υπάρχει η ιστορική εμπειρία η οποία καταδεικνύει ότι δύο φορές από το 1985 ως σήμερα η Ελλάδα κατόρθωσε να μειώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το έλλειμμά της κατά δέκα και πλέον ποσοστιαίες μονάδες.Η πρώτη,όπως σημειώθηκε,ήταν το 1995-97 όταν το έλλειμμα μειώθηκε από 25% σε 14% και το 1990-92 όταν αντιστοίχως μειώθηκε κατά 10,1%.

Το τεκμήριο της τσαπατσουλιάς
Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ στο Ζάππειο έκανε λόγο για μηδενισμό του ελλείμματος σε δύο χρόνια, το Διάγραμμα 45 που είχε ετοιμάσει το κόμμα προέβλεπε ότι αυτό θα συμβεί το... 2013 Η κριτική των βουλευτών
Πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές θεωρούν ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις του κ.Σαμαρά και ειδικά ότι σε έναν χρόνο και τρεις μήνες θα μηδενιστεί το έλλειμμα με το σχέδιο της ΝΔ. Αρκετοί αναρωτιούνται πού θα έβρισκε το ελληνικό κράτος χρήματα για μισθούς και συντάξεις αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, ενώ κάποιοι άλλοι συμφωνούν με τον διαγραφέντα ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκη και τα αντεπιχειρήματά του στην πρόταση της ΝΔ.Στο παρασκήνιο οι επικρίσεις είναι έντονες, καθώς υπό τον φόβο των διαγραφών οι βουλευτές αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις, αλλά δεν διστάζουν να πουν σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι η πρόταση της ΝΔ περιέχει υπεραισιόδοξους υπολογισμούς,όπως π.χ.για την εξασφάλιση 50 δισ.ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια μέσω της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Μία από τις αντιφάσεις που αναφέρουν πρώην κορυφαίοι υπουργοί της ΝΔ είναι ότι το κόμμα τους προτείνει άλλο μείγμα πολιτικής ταυτόχρονα με τον σεβασμό στο μνημόνιο.«Πώς θα γίνει αυτό όταν το ίδιο το μνημόνιο έχει συγκεκριμένη οικονομική συνταγή» λένε ορισμένοι εξ αυτών.Αλλοι επισημαίνουν ότι κραυγαλέα αντίφαση αποτελεί το επιχείρημα της ΝΔ ότι το 2009 το έλλειμμα ήταν 9,9% του ΑΕΠ,παρά την εκτίμηση της Εurostat για 13,6%.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top