GuidePedia

0

Εκπνέει απόψε τα μεσάνυχτα το ισραηλινό μορατόριουμ για τον εποικισμό της Δυτικής Οχθης, γεγονός που θα θέσει σε δοκιμασία τον διάλογο που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
«Το Ισραήλ πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε ειρήνη και εποικισμό» δήλωσε χθες ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ενώπιον του ΟΗΕ. Ο Αμπάς απαιτεί την επέκταση του μορατόριουμ για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχισθεί το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης πέραν της Κυριακής.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Al-Hayat, ο Αμπάς δήλωσε ότι δεν θα διακόψει αμέσως τις συνομιλίες με το Ισραήλ, εάν δεν παραταθεί η ισχύς του ισραηλινού μορατόριουμ. «Οχι, θα προσφύγουμε στους παλαιστινιακούς θεσμούς, στην επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου», η οποία τού έδωσε το "πράσινο φως" για την έναρξη απευθείας συνομιλιών με τον Ισραήλ στις 2 Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε.
Με στόχο τη διάσωση των συνομιλιών, η διεθνής κοινότητα με επικεφαλής τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό την παράταση της ισχύος του μορατόριουμ.
Το Ισραήλ εμφανίζεται διατεθειμένο για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης που θα εγκριθεί από όλες τις πλευρές, αλλά επαναλαμβάνει ότι αποκλείεται το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας. «Το βράδυ της Κυριακής τα εργοτάξια θα ξαναξεκινήσουν, δεν έχουμε ανάγκη από συγκεκριμένη απόφαση ή ανακοίνωση», διαβεβαίωσε η υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού του Ισραήλ Λιμόρ Λίβνατ.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένγιαμιν Νετανιάχου κάλεσε σήμερα τους Εβραίους εποίκους να δράσουν με αυτοσυγκράτηση μόλις εκπνεύσει το μορατόριουμ, μία έκκληση που αποσκοπεί στη διάσωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους.
Από την πλευρά τους, οι εβραίοι έποικοι της Δυτικής Οχθης κατήγγειλαν την έκκληση Ομπάμα για την παράταση της ισχύος του μορατόριουμ, κατηγορώντας τον ότι «ενέδωσε στις απειλές των Παλαιστινίων». Σχεδιάζουν μάλιστα, σε μία συμβολική κίνηση, να θέσουν απόψε τον θεμέλιο λίθο μιας νέας συνοικίας στον εβραϊκό οικισμό Ρεβάβα (βόρεια Δυτική Οχθη) με τη λήξη του μορατόριουμ. Οι έποικοι σχεδιάζουν επίσης να ξεκινήσουν σειρά μειοδοτικών διαγωνισμών από απόψε για την επανάληψη της οικοδομικής δραστηριότητας στα παλαιστινιακά εδάφη σε μεγάλη κλίμακα.
Το μορατόριουμ ετέθη σε ισχύ στις 25 Νοεμβρίου 2009 για δέκα μήνες και αφορούσε τους εβραϊκούς οικισμούς στης κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, όπου ζουν 300.000 εβραίοι έποικοι, όχι όμως και τα χιλιάδες εργοτάξια που ήταν ήδη σε λειτουργία, την οικοδόμηση δημοσίων κτιρίων (σχολείων, συναγωγών), ούτε την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
TVXS.GR

Δημοσίευση σχολίου

 
Top