GuidePedia

0
ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ
Από τα έργα και τις ημέρες του κ. Ευάγγελου Μπασιάκου αξίζει να ανασύρουμε μια υπόθεση, που χρονολογείται από το θέρος του 2007, όταν ήταν υπουργός Γεωργίας. Η Νέα Δημοκρατία παρίστανε τότε την ευαίσθητη οικολόγο και εν πάση περιπτώσει φορούσε πολιτισμικό μέικ απ. Ξαφνικά μια τροπολογία εμφανίστηκε για να χαλάσει την εικόνα. Ο βοιωτός υπουργός αποφάσισε να αναστείλει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.
Εκεί δηλαδή που πήγε να μπει μια τάξη στην πολεοδομική αναρχία εκείνος αποφάσισε- από μόνος του- ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν χτίζονται βιλάρες χωρίς άδειες, αν τσιμεντώνονται πλαγιές και μπαζώνονται ρέματα. Επρόκειτο για ένα οικιστικό laissez faire, δικής του εμπνεύσεως. Αρχικά θεωρήθηκε ότι η τροπολογία μαγειρεύτηκε με τα χεράκια του κ. Γ.Σουφλιά. Πολύ γρήγορα όμως ήλθε η διάψευση και ευρέθη ο πραγματικός ένοχος. Ο κ. Κ. Καραμανλής τού τράβηξε το αφτί και με την πρώτη ευκαιρία (τις εκλογές) τον άφησε εκτός οβάλ γραφείου.

Αυτός ο κ. Μπασιάκος λοιπόν υποδεικνύεται ως άμεσα εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα, έχει ακουστεί και σε άλλη Εξεταστική το όνομά του, με λεπτομερείς, πειστικές αναφορές. Ισως για τον λόγο τούτο να γίνονται τόσες πολλές Εξεταστικές για το ίδιο θέμα: ακούγοντας πολλές φορές το ίδιο πράγμα, βαριόμαστε. Δηλαδή την επόμενη φορά που θα κατονομαστεί ο ίδιος υπουργός για τις αυτές διευθετήσεις, ο θυμός θα έχει μετατραπεί σε ανία: «Δεν μας παρατάτε με τον Μπασιάκο...». Η περίπτωσή του θα αναφέρεται ανεκδοτολογικά: «Τον θυμάσαι εκείνον εκεί που είχε γίνει διάσημος χάρη σε μια γαλοπούλα;». Θα ξεχάσουμε εντελώς τα 8.600 στρέμματα της Ουρανούπολης και θα θυμόμαστε το πουλερικό από τις Οινούσσες που χάρισε ορισμένα λεπτά ευρωπαϊκής διασημότητας στον πολιτευτή. Ηταν τότε, την εποχή της γρίπης των πτηνών, όταν ο κ. Μπασιάκος σήμανε συναγερμό από τη Λισαβόνα ως τη Ρίγα ότι κινδυνεύουμε. Μία ημέρα αργότερα διαψεύστηκε από τις αιματολογικές εξετάσεις, αλλά δεν έδειξε την ίδια σπουδή για διορθωτική ανακοίνωση.

Για την περίπτωση του κ. Μπασιάκου οι μάρτυρες των Εξεταστικών γίνονται εύγλωττοι. Δεν είναι μόνον ο νομικός σύμβουλος του Κράτους ο οποίος τον δείχνει με το δάχτυλο. Και άλλοι έχουν καταθέσει ότι έλαβαν απευθείας εντολές και όχι από χαλασμένο τηλέφωνο. Για άλλους, που είχαν φωλιά στο Μαξίμου, οι μαρτυρίες αντικρούονται: είπε ο Εφραίμ στον σκύλο του κι ο σκύλος στην ουρά του.

Τα πρόσωπα που αποτελούσαν το στενό περιβάλλον του κ. Καραμανλή γυροφέρνουν στην υπόθεση ως «σου ΄πα, μου ΄πες», πράγμα που δεν τους καθιστά αθώους, ούτε όμως τέτοιες μαρτυρίες είναι καθοριστικές. Με τον κ. Μπασιάκο τα πράγματα είναι διαφορετικά και ξεκάθαρα. Ε, και λοιπόν; Τα υπουργικά παραπτώματα παραγράφονται. Τι έχει να φοβηθεί, μη τυχόν λεκιάσει το κούτελό του;

Τουναντίον, παρ΄ ολίγον να του απονεμηθεί το Ρηγιλλόσημο (ένα παράσημο με τη δάδα). Ο κ. Καραμανλής δεν επέτρεψε να είναι υποψήφιοι στις εκλογές του 2009 ορισμένοι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, όμως έστρωσε το κόκκινο χαλί για τον κουμπάρο από τη Θήβα.

Δεν γνωρίζουμε αν ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε τον κ. Μπασιάκο στη λίστα της Βοιωτίας λόγω συναισθημάτων και φιλίας ή αν ήταν η ανταμοιβή για εξυπηρετήσεις στο Βατοπαίδι ή αλλού.

Το επιμύθιο: ο κ. Μπασιάκος σήμερα δεν είναι βουλευτής.

Τιμωρήθηκε από τους συντοπίτες του. Με τα αγροτικά είναι δύσκολο να ξαναμπλέξει γιατί οι συνδικαλιστές δεν θέλουν ούτε να τον βλέπουν. Τους περιφρόνησε τότε που είχε το πάνω χέρι και εκείνοι τώρα ανταποδίδουν. Είναι τούτα ικανοποιητικά; Είτε εκλέγεται είτε όχι, ο πρώην υπουργός Γεωργίας έχει το κεφάλι του ήσυχο. Το πολύ πολύ να το ρίξει στη δικηγορία. Εστω και μακριά από την πολιτική θα συνεχίσει να ζει σαν ελεύθερο πουλί, σαν γαλοπούλα αλανιάρα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top