GuidePedia

0
Προετοιμάζει το έδαφος για προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ η κυβέρνηση. Εμμεση προαναγγελία της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης έκανε στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, παρ΄ ότι μέχρι χθες οι δημόσιες δηλώσεις των αξιωματούχων της κινούνταν προς την κατεύθυνση αποφυγής ενεργοποίησης του μηχανισμού.

O Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είπε απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης πως «σήμερα δεν ενεργοποιούμε τον μηχανισμό, αλλά αύριο δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις». Χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το χρονικό εύρος της λέξης «αύριο».

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Πρωθυπουργού έλεγαν πως μολονότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αυτό, μπορεί να συμβεί στο επόμενο διάστημα, εξέλιξη που συνδέεται και με την πορεία των spreads.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε- τρεις ημέρες μετά τη δήλωσή του ότι δεν ασχολείται πια με τα spreads- παραδέχτηκε στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο πως «το θέμα των spreads παραμένει εκ των πραγμάτων αντικείμενο συζήτησης».

Παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό διαρκή εποπτεία και επιτήρηση από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ τονίζοντας πως «είτε αξιοποιήσουμε τον μηχανισμό είτε όχι, θα το δούμε στην πορεία πως αυτοί οι τρεις θα μας παρακολουθούν και θα έχουν σημαντικό λόγο για την περαιτέρω πορεία μας». Δεν παρέλειψε επίσης να αφήσει για μία ακόμη φορά αιχμές για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέροντας πως «δεν έχει πάντα πίστη στις δικές της δυνάμεις, γι΄ αυτό υπάρχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα κλίμα σταθερότητας ανεξάρτητα από την πορεία των επιτοκίων, κάτι που έχει δημιουργήσει μία «ψυχολογική τρομοκρατία στην οικονομία μας». Επομένως η σταθερότητα θα είναι πέρα από τον άμεσο δανειακό προγραμματισμό ένα ακόμη στοιχείο για το κατά πόσον θα αξιοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης.

Κατά της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό της Ε.Ε. και του ΔΝΤ τάσσεται η Ν.Δ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε τη δήλωση του Α. Σαμαρά μετά τη συνάντησή του- προχθέςμε τον κ. Παπανδρέου, ότι υπάρχει το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να μπορέσει μόνη της να βγει στις αγορές και να δανειστεί χωρίς να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η διαβούλευση που ζητά η κυβέρνηση από Ε.Ε. και ΔΝΤ αφορά μόνο τη διαδικασία για το πώς θα γίνει η μοιρασιά ανάμεσά τους και πώς θα επιβάλουν τη νέα άγρια σφαγή των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των συνταξιούχων», σχολίασε το ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι «η κυβέρνηση με την επιστολή του Γ. Παπακωνσταντίνου ορθάνοιξε την πόρτα για να βάλει τη χώρα υπό την ομπρέλα της Ε.Ε. στο σφαγείο του ΔΝΤ».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top