GuidePedia

0
ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ
Τα πράγματα δείχνουν λοιπόν ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης βρίσκεται πλέον προ των πυλών, ενώ η έναρξη μιας διαδικασίας ενός πολυετούς προγράμματος προσαρμογής φέρνει πιο κοντά τις επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Συνολικά, το πακέτο στήριξης των 30 δισ. ευρώ από τις χώρες του ευρώ για τον πρώτο χρόνο, βάσει της στάθμισής τους στην ΕΚΤ,
κατανέμονται σε 0,9 δισ. ευρώ για την Αυστρία, 1,1 δισ. ευρώ για το Βέλγιο, 0,1 δισ. ευρώ για την Κύπρο, 0,6 δισ. ευρώ για τη Φινλανδία, 6,3 δισ. ευρώ για τη Γαλλία, 8,4 δισ. ευρώ για τη Γερμανία, 0,5 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία και 5,5 δισ. ευρώ για την Ιταλία.

Επίσης αφορά κατά 0,1 δισ. ευρώ το Λουξεμβούργο, κατά 1,8 δισ. ευρώ την Ολλανδία, κατά 0,8 δισ. ευρώ την Πορτογαλία, κατά 0,1 δισ. ευρώ τη Σλοβενία, κατά 0,3 δισ. ευρώ τη Σλοβακία και κατά 3,7 δισ. ευρώ την Ισπανία. Από την άλλη πλευρά, αναμένεται να προστεθούν κεφάλαια 11 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, αν επιλεχθεί για την Ελλάδα η μέγιστη ποσόστωση (1.200%) που επιλέχτηκε κατά την τρέχουσα περίοδο και για τη Λετονία, αν και τη δεκαετία του ΄90 η ποσόστωση για την Κορέα έφθασε στο 2.000%, κάτι που αντιστοιχεί σήμερα σε κεφάλαια 18 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ενώ μια συμμετοχή 15 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, που κινούνται στο 1/3 της συνολικής βοήθειας προς τη χώρα μας, οδηγούν τελικά σε ποσόστωση 1.650%.

Αν και η Ελλάδα, όπως αναφέρουν ορισμένοι αναλυτές, «δεν είναι Αργεντινή», αφού διαθέτει σαφώς μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ έχει και αρκετό «λίπος» (π.χ., παραοικονομία στο 30%), εν τούτοις για ορισμένους οικονομολόγους είναι αμφίβολο αν αυτό μπορεί να αντισταθμίσει την εκτίναξη της ανεργίας και συνολικά τις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης που φαίνεται να πλησιάζει.

Για τους ξένους δανειστές και επενδυτές επίσης, προκειμένου να υποχωρήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας μας θα πρέπει προηγουμένως να διαφανεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και ο έλεγχος της αρνητικής δυναμικής του χρέους στην Ελλάδα θα είναι επιτυχείς.

Τι μας λένε όλα αυτά; Οτι μάλλον με τις δανειακές μας ανάγκες να ξεπερνούν τα 170 δισ. ευρώ ως το 2012, η χώρα μας κινείται σε «αχαρτογράφητη ζώνη»...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top