GuidePedia

0
Η Εκκλησία η οποία με κάθε ευκαιρία ζητά τον οβολό του ποιμνίου της, άλλοτε για την αποπεράτωση κάποιου ναού άλλοτε για το φιλόπτωχο έργο της, δεν έχει βάλει το χέρι στη βαθιά τσέπη του ράσου

Το Ταμείο Αλληλεγγύης για το Χρέος, φιλόδοξος στόχος του προέδρου της Βουλής, δεν φαίνεται να προσελκύει τα ευρώ, ιδιαίτερα εκείνων που τα έχουν σε... δεσμίδες!

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται στο "Εθνος της Κυριακής" έχουν συγκεντρωθεί 2,5 εκατ. ευρώ και με δεδομένο ότι το δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 270 δισ. ευρώ, ακόμα και αν κάθε μήνα εισρέει στο Ταμείο το ίδιο ποσό θα χρειαστούν περίπου 998 χρόνια μέχρι να... εξοφλήσουμε. Απλοί πολίτες είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα εκείνοι που μέχρι σήμερα ευαισθητοποιήθηκαν και συνεισέφεραν από το υστέρημά τους διάφορα μικροποσά που προστίθενται στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μικροποσά της τάξης των 100 μέχρι 500 ευρώ αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των καταθέσεων που κατά μέσο όσο κυμαίνονται στις 20.000 ευρώ την ημέρα.

Σε ικανοποιητικό αριθμό ανέρχονται καταθέσεις των 1.000 έως 2.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ορισμένες που φτάνουν τα 30.000 ευρώ. Στη συντριπτική τους πλειονότητα όλα τα ποσά προέρχονται από φυσικά πρόσωπα και κάποια από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων. Την Πέμπτη στους δωρητές προστέθηκε και ο σύλλογος υπαλλήλων της Βουλής με 14.800 ευρώ - αναλογούν 100 ευρώ ανά υπάλληλο. Αντίθετα, οι έχοντες και κατέχοντες φαίνεται πως κοιτούν τις δικές τους καταθέσεις και αφήνουν στον... χρόνο και στις όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν τα... επόμενα χρόνια για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Από τους γνωστούς ημεδαπούς επιχειρηματίες δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα ανταπόκριση.

Οι απόδημοι, στους οποίους συνεχίζει να προσβλέπει ο πρόεδρος της Βουλής, δεν έχουν εκφράσει εμπράκτως τη λαχτάρα τους να μειωθεί το χρέος της πατρίδας. Μαθαίνουμε πως το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) προγραμματίζει τη διεξαγωγή Συνεδρίου στη χώρα μας με τη συμμετοχή ομογενών επιχειρηματιών για τις δυνατότητες επενδύσεων, οπότε και θα γίνει η απαραίτητη μνεία στην όλη προσπάθεια, με την κρυφή ελπίδα να συμβάλουν κι εκείνοι.

Η Εκκλησία, από την άλλη πλευρά, η οποία με κάθε ευκαιρία ζητά τον οβολό του ποιμνίου της, άλλοτε για την αποπεράτωση κάποιου ναού άλλοτε για το φιλόπτωχο έργο της, δεν έχει βάλει το χέρι στη βαθιά τσέπη του ράσου. Μοναδικοί καταθέτες έως τώρα είναι τρεις Μητροπολίτες: οι Καλαβρύτων, Σερρών και Μεσογαίας, οι οποίοι πρόσφεραν από ένα μισθό τους.

Σε επίπεδο πολιτικών θυμίζουμε ότι ο Φ. Πετσάλνικος φρόντισε να δώσει το καλό παράδειγμα προσφέροντας στο Ταμείο το δώρο του Πάσχα (το ίδιο θα κάνει και με το επίδομα αδείας) αλλά, ως φαίνεται, δεν βρήκε πολλούς μιμητές. Προφανώς οι βουλευτές αρκούνται στο ποσό που δόθηκε γι’ αυτό τον σκοπό από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Βουλής και το οποίο ανέρχεται στα 2.800 ευρώ ανά βουλευτή. Από τους αρχηγούς των κομμάτων πρωτοπορεί ο Γ. Καρατζαφέρης, που κατέθεσε 5.000 ευρώ. Από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ν. Κακλαμάνης και Π. Ψωμιάδης πρόσφεραν από έναν μισθό.

Απροθυμία συναντάμε και στον αθλητικό χώρο. Μόνο η Ομοσπονδία Καλαθοσφαιριστών έχει ανταποκριθεί με το ποσό των 1.000 ευρώ.

Σε... χωροταξικό επίπεδο, πέρα από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, έδωσαν το παρών ή μάλλον λίγα από τα ευρώ τους οι νομοί: Ημαθίας, Χανίων, Σερρών, Αρκαδίας, Αρτας, Ιωαννίνων, Φλώρινας και Λακωνίας. Και επειδή... πενία τέκνας κατεργάζεται, την τελευταία μέρα του φορολογικού (την περασμένη Πέμπτη) προστέθηκε και μια διάταξη που παρέχει έκπτωση φόρου 20% στα ποσά που δωρίζονται στο Ταμείο Αλληλεγγύης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top