GuidePedia

0
Το επίπεδο των διαβουλεύσεων έχει παρέλθει και το οικονομικό επιτελείο προχωρά στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, αναζητεί κάθε «άσο» που μπορεί να του χρησιμεύσει για να μην προχωρήσει σε επαχθή μέτρα που δεν έχει προβλέψει τουλάχιστον για το 2010.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, παρότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επαναλάμβανε ότι η επιστολή του
προς την Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν σήμαινε ότι η κυβέρνηση ζητούσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Οι καλά γνωρίζοντες λένε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ήδη -κατά την προσφιλή της έκφραση- αρχίσει να γεμίζει το περίστροφο των... μέτρων, διαπραγματευόμενη το ποσό του δανεισμού.

Εχουν ξεκινήσει. Από λεπτό σε λεπτό, ώρα ή λίγα εικοσιτετράωρα, το Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνει την τελική απόφαση για το «πακέτο» του δανεισμού, ενώ οι υπουργοί του έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή του πιο «σκληρού» μέρους του Προγράμματος Σταθερότητας.

Το «πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών», στο οποίο αναφέρεται στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών, «μεταφράζεται» ως ένα σχέδιο τουλάχιστον τριετούς δανεισμού (3+2), το οποίο μπορεί να επιμηκυνθεί έστω και λόγω του σταδίου αποπληρωμής του.

Το χρονοδιάγραμμα για το «ισοδύναμο κόστος» είναι ακόμη ασαφές, αν και η κυβέρνηση έχει δείξει ότι «κινήσεις» βασικών αλλαγών, όπως στο ασφαλιστικό, δεν προτίθεται πια να τις... διαπράξει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν όμως ότι η όποια κίνηση πρέπει να απαντά στο ύψος του δανεισμού κι ότι το ΔΝΤ είναι το πρώτο που θα ζητήσει -μέσω διαπραγματεύσεων- ξεκάθαρες αποδείξεις.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, την ώρα που ο κ. Παπακωνσταντίνου βρισκόταν ενώπιον του Εκοφίν, είχε σημαντικές συνομιλίες με εμπλεκόμενα μέρη και δρομολογούσε τις εξελίξεις.

Θα είναι βίαιη ή ήπια η προσαρμογή; Φαίνεται ότι η Ε.Ε. που δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τους όρους, θα δεχθεί τελικά τους όρους του ΔΝΤ για το αρχικό στάδιο. Παίζει σημαντικό εξάλλου ρόλο το γεγονός ότι ο Στρος Καν θα είναι ο σοσιαλιστής υποψήφιος πρόεδρος το 2012 στη Γαλλία -»Προσεγγίζει το ΔΝΤ πρώτη φορά ανεπτυγμένη χώρα και δεν θέλει προφανώς «επανάληψη» της Ουγγαρίας ή της Λετονίας», σημειώνει χαρακτηριστικά οικονομικός παράγοντας, διαβλέποντας ότι ο «αρχηγός» του ΔΝΤ ίσως κάνει το... θαύμα του -τηρουμένων των αναλογιών- για την Ελλάδα.

Ο ίδιος παράγοντας «θυμίζει» ότο ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Στρος Καν έχουν εξαιρετικές σχέσεις, που διευκολύνουν τα μέγιστα τις διαπραγματεύσεις.

Το ενδεχόμενο, πάντως, «οι επόμενες εκλογές να γίνουν υπό την... επιτήρηση του ΔΝΤ», ήταν, για παράδειγμα, μια έκφραση που μεταξύ υπουργών χτύπησε το «κόκκινο» της ανησυχίας και έδωσε την ευκαιρία για συγκεκριμένες κουβέντες. Αν θα είναι τριετές ή παραπάνω το πρόγραμμα.

«Ολα θα εξαρτηθούν από την πιστή εφαρμογή του προγράμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Φανερές και κρυφές... ορέξεις των δανειστών
Τα «αντισταθμιστικά οφέλη»

Το ΔΝΤ θίγει ζητήματα που το ελληνικό κράτος είχε επί έτη στο χρονοντούλαπο και ζητεί «αντισταθμιστικά οφέλη», για τα οποία η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να απαντήσει όπως και στους Ευρωπαίους εταίρους. Από το τι θα κάνει με την περικοπή μισθών κατά 10% στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι για το τελευταίο στάδιο αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων.

Και η αναδιάρθρωση του χρέους; Υπάρχει ως σκέψη αλλά είναι δύσκολη υπόθεση. «Προηγείται» το γεγονός ότι άλλα θέλουν οι Αυστριακοί (ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες), άλλα οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί και άλλα οι Ισπανοί. Το ευρωπαϊκό μωσαϊκό αποτελεί το δύσκολο παζλ προς λύση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι οι «ευχάριστες» μέρες δεν θα είναι πια... πολλές για την επόμενη τριετία και προβληματίζονται για τις κοινωνικές αντιδράσεις. Μάλιστα κάποιοι προβλέπουν ότι και εντός του Μαΐου οι ανακοινώσεις θα «σοκάρουν» αρκετές κοινωνικές τάξεις κι ότι το οικονομικό επιτελείο -τουλάχιστον- θα βρεθεί στο στόχαστρο.

Οι «διορθώσεις» στο κυβερνητικό σχήμα αφορούν άλλωστε μία συζήτηση η οποία συνεχίζεται με «ορίζοντα» το ξαναμοίρασμα της τράπουλας, όταν οι διαπραγματεύσεις και οι ανακοινώσεις θα έχουν καταδείξει τα νέα δεδομένα. Σχετικές πληροφορίες τονίζουν ότι οι «διορθώσεις» -εφόσον αποφασιστούν- θα αφορούν και τις διοικήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top