ΣΚΛΗΡΗ διαπραγμάτευση ξεκινά αύριο στην Αθήνα ανάμεσα στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με αντικείμενο τους όρους της συμφωνίας προσφυγής της χώρας στον «ευρωπαϊκό μηχανισμό» που συστάθηκε την περασμένη Κυριακή και η λειτουργία του οποίου πιστοποιήθηκε στο άτυπο Εurogroup.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διαμηνύει πως η έναρξη διαπραγμάτευσης δεν ισοδυναμεί με προσφυγή, ουδείς πιστεύει ότι υπάρχει επιστροφή αφού οι ξένοι δανειστές έχουν περιορίσει ασφυκτικά τον ανεφοδιασμό πιστώσεων για το κράτος, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις και δεν πρόκειται
να τον επαναφέρουν χωρίς τις εγγυήσεις ανατροπής της ως σήμερα ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής που μόνο η ενεργοποίηση του μηχανισμού μπορεί πλέον να προσφέρει. Κατά τούτο, η υπογραφή μιας επώδυνης και ταυτοχρόνως «καθαρτικής» συμφωνίας προεξοφλείται ότι θα είναι το επιστέγασμα της διαπραγμάτευσης, η οποία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αφαιρέσει από τη συμφωνία την επιβολή νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις προκειμένου να διασώσει το επιχείρημα ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα είναι ίδια με αυτά που θα ζητούσε το ΔΝΤ». Αλλά, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα δεν είναι πλέον αρκετά. Οι ξένες επενδυτικές τράπεζες, οι οίκοι αξιολόγησης και τα δύο κλιμάκια του ΔΝΤ συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να συλλέξει έσοδα και να συγκρατήσει δαπάνες και η παρατεταμένη ανεπάρκεια των γραμμών ανεφοδιασμού πιστώσεων από το εξωτερικό παγώνουν την οικονομική δραστηριότητα και βυθίζουν τη χώρα σε απροσδόκητη ύφεση (οι ξένοι οίκοι μιλούν για-5%) καθιστώντας πρακτικώς ανέφικτους τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας.
Η θεραπεία
Κύκλοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι, επειδή η Ελλάδα «έχει σπάσει το φράγμα του δημοσίου χρέους», πρέπει να συμβιβαστεί σύντομα με περίπου τα μισά από τα 50-60 δισ. ευρώ ετησίως που σήμερα χρειάζεται και ταυτόχρονα να εξαγάγει περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να προχωρήσει σε μια (ανέφικτη λόγω ευρώ) υποτίμηση του νομίσματος. Επειδή πρόκειται για ηράκλειο άθλο, η σταδιακή μείωση κατά 20%-30% τιμών και μισθών σε συνδυασμό με την αναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους (έτσι ώστε να αποπληρωθεί σε περισσότερα χρόνια) είναι η θε ραπεία που θα επιμείνει το ΔΝΤ να ενσωματώσει στη συμφωνία.
Η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ βρίσκονται σε πυκνή πολιτική ομίχλη. «Δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πολιτική προετοιμασία» εξομολογείται κορυφαίος υπουργός. «Ουδείς ενημερώθηκε ότι ξεκινάμε τη διαδικασία διαπραγματεύσεων». Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αντιλαμβάνονται ότι η προσφυγή στον μηχανισμό σηματοδοτεί «μεγάλη πολιτική αλλαγή» αλλά δυσκολεύονται να προσδιορίσουν το περιεχόμενό της. «Το Ταμείο ψάχνει έναν Κεμάλ Ντερβίς για την Ελλάδα» συζητούν πολιτικοί κύκλοι αναφέροντας το παράδειγμα του τεχνοκράτη που ανέλαβε επικεφαλής της τουρκικής οικονομίας όταν η Τουρκία προσέφυγε στο ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό κυκλοφορεί ξανά το σενάριο μετακίνησης του απερχόμενου υποδιοικητή της ΕΚΤ κ. Λουκά Παπαδήμου στην πλατεία Συντάγματος.
Συγκυβέρνηση;
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο αλλαγής του οικονομικού επιτελείου. «Αν ο Παπανδρέου αλλάξει τον Παπακωνσταντίνου θα είναι σαν να παραδέχεται ότι μετά τις 4 Οκτωβρίου μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό και δεν έγινε» τονίζουν. Αποκλείουν επίσης το σενάριο σχηματισμού «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας. Μια πρόσκληση στον κ. Σαμαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ισοδυναμεί με συγχωροχάρτι στη Ρηγίλλης και τονίζουν ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι πολύτιμη ως αντίπαλος και επικίνδυνη ως σύμμαχος».
Το ευρώ φτωχαίνει τον Νότο
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν και οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης οι οποίες πλαισιώνουν τον μηχανισμό θέλουν να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» της Αθήνας προτού αυτή καταπιεί άλλες μεσογειακές χώρες. «Υπάρχουν φόβοι ότι θα “σκάσουν” η Ιταλία και η Ισπανία» λένε γνώστες όσων συζητούνται στις κλειστές συσκέψεις του ΔΝΤ «και γι΄ αυτό στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 24-26 Απριλίου κατά πάσα πιθανότητα θα ζητηθεί από τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις συνεισφορές τους ακόμη και κατά 50% έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για μεγάλες επιχειρήσεις διάσωσης, αν χρειαστεί». Παράλληλα, στις Βρυξέλλες αποκρυσταλλώνεται η πεποίθηση ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς οικονομική διακυβέρνηση, θέση που υποστήριξε η ελληνίδα επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη καθώς και άλλοι στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων την περασμένη Τετάρτη. Μάλιστα ο προβληματισμός των επιτρόπων εμπλουτίστηκε με διαγράμματα του κ. Ολι Ρεν τα οποία δείχνουν ότι μετά την εισαγωγή του ευρώ συνέβη μια πρωτοφανή μεταφορά πλούτου από τον Νότο στον Βορρά, αφού ο Νότος εθίστηκε στα φθηνά δανεικά με τα οποία απέκτησε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Βορρά. Επίσης, καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα μπορούσε σήμερα να ενταχθεί στην ευρωζώνη(!) αφού σε όλες το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δημοσίευση σχολίου