GuidePedia

0

Ανέκρουσε πρύμναν  πριν από λίγο το ΓΕΕΘΑ σχετικά με την παρενόχληση ελληνικού εμπορικού πλοίου, μέσω ασυρμάτου, από την τουρκική κορβέτα.
Ενώ αρχικώς  είχε ανακοινώσει ότι ο Τούρκος  κυβερνήτης ζήτησε από το εμπορικό πλοίο "Αρχάγγελος" στοιχεία του  δρομολογίου του, δηλαδή ότι του άσκησε έλεγχο, με νέα ανακοίνωση χαρακτηρίζει την πληροφορία ανακριβή!


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπήρξε λανθασμένη εκτίμηση για τον πομπό του  σήματος. Ύστερα από ανάλυση που  έγινε στο Αρχηγείο Στόλου η επικοινωνία  έγινε μεταξύ του Λιμεναρχείου της  Ραφήνας και άλλου εμπορικού πλοίου! Οπότε εσφαλμένα αποδόθηκε στο τουρκικό πολεμικό πλοίο μια ακόμη προκλητική ενέργεια.

Κάποιοι ωστόσο καχύποπτοι στο Πεντάγωνο, αναρωτιούνται  αν πρόκειται όντως για γκάφα  στην ενημέρωση ή αν υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να πέσουν οι τόνοι με την Τουρκία, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα…

Το χρονικό της... "πρόκλησης"

Όλα άρχισαν όταν ανακοινώθηκε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες η τουρκική κορβέτα BAFRA ενώ βρισκόταν στα στενά του Καφηρέα, δηλαδή λίγα μόλις μίλια από την Αττική, άσκησε έλεγχο, μέσω ασυρμάτου, σε ελληνικό εμπορικό πλοίο.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο αφού προσέγγισε τη θαλάσσια περιοχή νότια του Σουνίου, περνώντας μεταξύ Κέας και Κύθνου, παραβίασε με τρόπο αδιαμφισβήτητο τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο κυβερνήτης της  τορπιλάκατου "Κρυσταλλίδης" εξέπεμψε μήνυμα προς την BAFRA, στις 2:10 το πρωί, ότι έχει παραβίασει την αβλαβή διέλευση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. "Παύσατε την παραβίαση" κατέληγε το σήμα του έλληνα αξιωματικού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξε απόκριση από το τουρκικό πλοίο. Όμως πέντε  λεπτά αργότερα και ενώ είχε φτάσει στο στενό του Καφηρέα ζήτησε από το παραπλέον εμπορικό πλοίο "Αρχάγγελος" στοιχεία δρομολογίου, δηλαδή λιμένα κατόπλου, απόπλου και όνομα. Υποκατέστησε στην πράξη το Λιμενικό Σώμα που είναι ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο των πλοίων.

Η τουρκική κορβέτα πλέον έχει απομακρυνθεί από τα ελληνικά ύδατα, πλέει στα διεθνή ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να επιστρέψει στη βάση της, στη Σμύρνη. 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top