GuidePedia

0
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έφθασε σήμερα Τετάρτη στο Λευκό Οίκο όπου είχε δύο συναντήσεις με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κεκλεισμένων των θυρών, εν μέσω έντασης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις για τα σχέδια του Ισράηλ να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο BBC ότι ο κ. Νετανιάχου και ο κ. Ομπάμα συναντήθηκαν την πρώτη φορά για περίπου 90 λεπτά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αργότερα μετέβη στην κατοικία του, αλλά ο κ. Νετανιάχου ζήτησε ακόμη μια συνάντηση και οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν αργότερα για επιπλέον 30 λεπτά.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς δηλώσεις των αρχηγών των κρατών προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και χωρίς να δοθούν  στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της συνάντησης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που θεωρείται ως εξαιρετικά κρίσιμη για τις σχέσεις των δύο συμμάχων, καθώς η Ουάσινγκτον αντέδρασε έντονα στα σχέδια του Ισραήλ για τους οικισμούς, που ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα φέρεται να είναι εξαγριωμένος με την απόφαση της οικοδόμησης 1.600 οικιστικών μονάδων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

"Η Ιερουσαλήμ δεν είναι οικισμός - είναι η πρωτεύουσα μας", δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε φιλο-ισαρηλινό λόμπι στην Ουάσινγκτον την παραμονή της συνάντησης του με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Καλή ατμόσφαιρα στην συνάντηση σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση
  
Η συνάντηση στην Ουάσινγκτον του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε σε μια "καλή ατμόσφαιρα", επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

"Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα συνεχίσουν σήμερα να συζητούν τις ιδέες που προέκυψαν από την συνάντηση αυτή", προστίθεται στην ανακοίνωση, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να χαρακτηρίσουν τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Πριν την συνάντηση, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως "αν οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τα παράλογα αιτήματα των Παλαιστινίων για πάγωμα των οικισμών στην Ιερουσαλήμ, υπάρχει κίνδυνος η πολιτική διαδικασία να παγώσει για ένα χρόνο".



Ισραηλινή πρόκληση κατά τη διάρκεια της συνάντησης

Η ισραηλινή δημαρχία της Ιερουσαλήμ έδωσε την τελική της έγκριση για την κατασκευή 20 κατοικιών στη θέση ενός παλαιστινιακού ξενοδοχείου στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μετέδωσαν αργά χθες Τρίτη ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η είδηση αυτή δημοσιοποιήθηκε τη στιγμή που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντούσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα Ynet, ο δήμος της Ιερουσαλήμ έδωσε όλες τις απαραίτητες άδειες για την κατεδάφιση του ξενοδοχείου Shepherd στην παλαιστινιακή συνοικία Σέιχ Τζάρα, ώστε να επιτρέψει την κατασκευή 20 κατοικιών στις οποίες θα διαμείνουν οικογένειες εβραίων εποίκων.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε ο αμερικανοεβραίος εκατομμυριούχος Ιρβινγκ Μόσκοβιτς που χρηματοδοτεί αρκετές υπερεθνικιστκές οργανώσεις, στόχος των οποίων είναι να ενθαρρύνουν την εγκατάσταση Ισραηλινών στις αραβικές συνοικίες της προσαρτημένης ανατολικής Ιερουσαλήμ επιδιώκοντας τον εξεβραϊσμό της.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο διευκρίνισε ότι ο δήμος της Ιερουσαλήμ είχε εγκρίνει καταρχήν τον περασμένο Ιούλιο το κατασκευαστικό πρόγραμμα και ότι οι εργολάβοι διευθέτησαν την περασμένη Πέμπτη όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις προκειμένου να αρχίσουν τις εργασίες.

Το κίνημα "Ειρήνη Τώρα" που αντιτίθεται στον εποικισμό, κατήγγειλε το πρόγραμμα αυτό. "Ο δήμος της Ιερουσαλήμ ασκεί ανεξάρτητη πολιτική που έχει ολέθριες συνέπειες στις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους", δήλωσε η Χάγκιτ Οφραν, εκπρόσωπος του κινήματος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top