GuidePedia

0
«Υπογράφω αυτόν τον νόμο εκ μέρους της μητέρας μου που είχε διαμάχη με τις ασφαλιστικές εταιρείες ακόμα και τις τελευταίες ημέρες της μάχης της με τον καρκίνο». Με τη δήλωση αυτή, ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε χθες το πιο σημαντικό μέχρι τώρα νομοθέτημα στην προεδρία του, που θα προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 35 εκατομμύρια Αμερικανούς και στον ίδιο μία θέση στην Ιστορία.


Περιτριγυρισμένος από Αμερικανούς που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία πρόσβαση στο υγειονομικό σύστημα και θα ωφεληθούν από τον νέο νόμο, ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε το νομοσχέδιο (συνολικού κόστους 1 τρισ. δολαρίων) που εγκρίθηκε το βράδυ της Κυριακής από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και πρόκειται να αλλάξει ριζικά το κοινωνικό κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Σήμερα, έπειτα από έναν αιώνα προσπαθειών, ύστερα από έναν χρόνο συζητήσεων και καθώς όλες οι ψήφοι έχουν καταμετρηθεί, οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας γίνονται νόμος των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ομπάμα μπροστά στους βουλευτές και τους γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, που είχαν συγκεντρωθεί σε αίθουσα του Λευκού Οίκου και τον επευφημούσαν φωνάζοντας το προεκλογικό σύνθημα: «Ναι, μπορούμε».

Μετά την υπογραφή του νέου νόμου που θα αναμορφώσει πλήρως την υγειονομική ασφάλιση των Αμερικανών- ύψους 1 τρισ. δολαρίων- ο Ομπάμα πήρε μέρος και σε άλλη μία πανηγυρική τελετή, καθώς μαζί με πολλά στελέχη των Δημοκρατικών αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού προκειμένου να ξεπεραστούν οι πολλές αντιδράσεις και η σύγχυση που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Τώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορέσει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του σε άλλα επείγοντα θέματα όπως οι αλλαγές στον έλεγχο των αγορών και η εκπαίδευση.

Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι η οργή τους για την έγκριση του νόμου για την υγεία θα αποτελέσει εμπόδιο για τη συνεργασία με τους Δημοκρατικούς σε άλλα θέματα, όπως η νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή και οι αλλαγές στους νόμους για τη μετανάστευση. Με ένα τόσο μεγάλο επίτευγμα στα χέρια του όμως, ο Ομπάμα θα έχει πλέον ισχυρά επιχειρήματα εναντίον των επικριτών του, οι οποίοι μέχρι σήμερα έλεγαν ότι δεν είχε τίποτα να επιδείξει ως έργο στους 14 μήνες που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

ΕΙΝΑΙ μια πραγματικά ιστορική μέρα για την Αμερική. Ο Ομπάμα ρισκάρισε τα πάντα για να κάνει το σωστό». Η δήλωση αυτή ανήκει στην Τόνι Μόρισον, Αφροαμερικανίδα συγγραφέα η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993. Μιλώντας στην εφημερίδα «Corriere Della Sera», η Τόνι Μόρισον εκτιμά ότι «ούτε ένας Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν θα μπορέσει στο μέλλον να καταργήσει αυτή τη μεταρρύθμιση» και εξηγεί ιστορικά την αντίθεση της κοινής γνώμης στην αλλαγή του συστήματος υγείας στη χώρα της: «Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από πολίτες γίναμε αχαλίνωτοι καταναλωτές. Σήμερα μάς αποκαλούν φορολογουμένους, λες και οι φόροι μας σπαταλιούνται αλόγιστα. Δεν καταλαβαίνουν ότι οι φόροι χρειάζονται για να μας παράσχουν υπηρεσίες που δεν έχουμε». Η συγγραφέας γνωστών μπεστ σέλερ, όπως «Το τραγούδι του Σόλομον» και η «Αγαπημένη», επισημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του νόμου.

«Όμως έχει γίνει το πρώτο βήμα, ένα βήμα πάρα πολύ σημαντικό» λέει και προσθέτει: «Με λίγη υπομονή αυτός ο νόμος θα γίνει τέλειος».

Πώς; Η Μόρισον απαντά εξαπολύοντας ένα δριμύ κατηγορώ: «Ποντάροντας στη δημόσια επιλογή. Κανείς δεν χρειάζεται τις ασφαλιστικές εταιρείες. Είναι απλά μεσίτες που δεν κάνουν άλλο από το να παίρνουν τα λεφτά σου και να σου αρνούνται τις θεραπείες. Σε ορισμένες Πολιτείες μία μόνο εταιρεία έχει το μονοπώλιο στην υγεία, χρηματοδοτώντας τους πολιτικούς για να διατηρήσουν το στάτους κβο. Ακριβώς κατά το πρότυπο της πυραμίδας του Μπέρνι Μάντοφ».


«Θα σώσει και ζωές Ρεπουμπλικανών»

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ:

Χάρη στην προχθεσινή ψηφοφορία, το παιδί σας που πάσχει εκ γενετής από άσθμα θα έχει τώρα ιατροφαρμακευτική κάλυψη, έχοντας περάσει τα πρώτα 9 χρόνια της ζωής του ως ένα παιδί στις ΗΠΑ με προϋπάρχον ιατρικό ιστορικό, ο 23χρονος γιος σας, που είναι πιθανόν να τον χτυπήσει ένας μεθυσμένος οδηγός και θα περάσει 6 μήνες στο νοσοκομείο, δεν θα χρεοκοπήσει και θα μπορέσετε να τον συντηρήσετε με τη δική σας ασφάλιση. Χάρη στην προχθεσινή ψηφοφορία, όταν ο καρκίνος επιστρέψει για τρίτη φορά- το κόστος για να μείνετε ζωντανοί θα έχει φτάσει τα 200.000 δολάρια-, η ασφαλιστική σας εταιρεία θα διαπράξει έγκλημα ακόμα και εάν σκεφτεί να σας βγάλει από τα προγράμματά της.

Ναι, Ρεπουμπλικανοί φίλοι μου, ακόμα και εάν αντιταχθήκατε στο νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, εμείς εξασφαλίσαμε ότι θα καλύψει και εσάς τη στιγμή της ανάγκης... Όμως μην ανησυχείτε. Απέχουμε πολύ ακόμα από την καθολική υγειονομική περίθαλψη. Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν θα έχουν ακόμα ασφάλιση- και αυτό σημαίνει ότι περίπου 15.000 θα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο επειδή δεν θα μπορούν να πληρώσουν γιατρό ή επέμβαση. Όμως άλλοι 30.000 θα ζήσουν. Ελπίζω αυτό να μην σας πειράζει... Σας παρακαλώ Ρεπουμπλικανοί φίλοι μου, εάν μπορείτε απομακρυνθείτε λίγο από το ραδιόφωνο και την τηλεόρασή σας και χαρείτε για τη χώρα μας. Τα καταφέρνουμε καλύτερα. Και το κάνουμε και για εσάς.
ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top