GuidePedia

0
Ο γάλλος υπουργός Ανάκαμψης της Οικονομίας Πατρίκ Ντεβεντζιάν δήλωσε σήμερα ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ για να βοηθήσει την Ελλάδα "θα ήταν ένα σημάδι αδυναμίας" εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα δείξει ότι "δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί ακόμη και το δικό της νόμισμα". "Αν θέλουμε το νόμισμα μας το οποίο είναι σεβαστό σε όλον τον κόσμο να εξακολουθήσει να είναι, πρέπει να το υπεραστιστούμε εμείς οι ίδιοι", είπε ο υπουργός. "Θα ήταν σημάδι αδυναμίας να δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι ικανή να υπερασπιστεί το ίδιο της το νόμισμα με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει Ελλάδα", τόνισε.


"Θα είχαμε άδικο να θεωρήσουμε ότι η ισχυρή κερδοσκοπία, που έλαβε χώρα κατά της Ελλάδας, στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας, στρέφεται και κατά του ευρωπαϊκού νομίσματος", σημείωσε ο υπουργός. "Και ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον μας είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα", πρόσθεσε.

Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να δίνει στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα κυρίαρχη θέση στο ΔΝΤ, ο κ. Ντεβεντζιάν υπενθύμισε ότι η ΕΕ είχε εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τη Γερμανία κατά τη στιγμή της επανένωσης και την κάλεσε σε κάνει το ίδιο τώρα.

"Όταν κάναμε την επανένωση της Γερμανίας, κάναμε "το ένα προς ένα" στην ισοτιμία των μάρκων. Από οικονομική άποψη, αυτό δεν είχε κανένα νόημα, αλλά από πολιτική άποψη είχε", δήλωσε.

"Αυτή ήταν μια προσπάθεια για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας με την πολιτική του ισχυρού νομίσματος που χρειάστηκε να τηρήσουμε και αυτό μας κόστισε στον τομέα της απασχόλησης και στους μεν και στους δε. Έπρεπε όμως να το κάνουμε να το κάνουμε γιατί ήμασταν αλληλέγγυοι και διότι επρόκειτο για την Ευρώπη και επειδή η επανένωση ήταν σημαντική για την Ευρώπη", υπογράμμισε.

Σημειώνοντας ότι η Μέρκελ "το ήξερε σίγουρα καλύτερα από τους άλλους, εκείνη ακριβώς προέρχεται από την Ανατολική Γερμανία, εκτίμησε ότι "αυτή η αλληλεγγύη που οι Ευρωπαίοι έδειξαν εκείνη τη στιγμή ισχύει επίσης και για την Ελλάδα".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top