GuidePedia

0
της Ελενας Λάσκαρη
Σαρωτικές νέες αλλαγές σε τεκμήρια ακινήτων, φορολογία αποζημιώσεων απόλυσης και ηθικής βλάβης, έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων αλλά και με πληθώρα διευκρινίσεων αναφορικά με την επέκταση του ΦΠΑ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, δικηγόρους, γιατρούς, συμβολαιογράφους κλπ και προσθήκη νέων διατάξεων όπως για παράδειγμα την έκπτωση 20% από το φόρο εισοδήματος όσων κάνουν δωρεές για την απόσβεση του δημοσίου χρέους, κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο.


Ακόμα και μετά την κατάθεση, οι διορθώσεις ως φαίνεται δεν θα λείψουν αφού χαρακτηριστικά στο μέτωπο των τεκμηρίων, ενώ στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου τα τεκμήρια είναι αμετάβλητα σε σχέση με τις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, στο σχέδιο νόμου, τα τεκμήρια ακινήτων είναι διαφορετικά και συγκεκριμένα αυστηρότερα για τα μεγάλα ακίνητα.

Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις μετοχών από την 1-1-2011 εφόσον η πώληση γίνεται σε διάστημα τριών μηνών από την αγορά, έρχεται φόρος 90% στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών αλλά και αυστηρές ποινές για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις και λοιπά φορολογικά στοιχεία.
Για υποθέσεις φοροδιαφυγής μετά την 1-6-2010 και μετά προβλέπονται λουκέτα στα καταστήματα έως και 6 μήνες αλλά και ποινές φυλάκισης έως και 3 μήνες.

Οι αλλαγές στα τεκμήρια

Το «χτίσιμο» των τεκμηρίων διαβίωσης θα γίνεται με τιμή εκκίνησης 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο που θα προσαυξάνονται ανάλογα με τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα αεροσκάφη, το βοηθητικό προσωπικό και τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.

Συγκεκριμένα καθιερώνονται τα παρακάτω τεκμήρια:

Ακίνητα ιδιόκτητα ή νοικιασμένα: Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, που εκτιμάται με βάση τις δαπάνες συντήρησης, τις πάγιες καταναλώσεις και τις δαπάνες λειτουργίας και ορίζεται, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης κύριας κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά, για τα ογδόντα (80) πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εξήντα (60) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα από ογδόντα ένα (81) μέχρι και διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με ογδόντα (80) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα από διακόσια ένα (201) μέχρι και τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εκατόν πενήντα (150) ευρώ ( από 120 ευρώ στην προηγούμενη… version του νομοσχεδίου) το τετραγωνικό μέτρο και για τα πλέον των τριακοσίων (300) τετραγωνικών μέτρων κύριων χώρων αυτής, με διακόσια (200) ευρώ ( από 150 ευρώ ) το τετραγωνικό μέτρο.

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό τριάντα (30) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τετραγωνικό μέτρο, κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%).

Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για μονοκατοικίες, κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%). Για δευτερεύουσα κατοικία, το τεκμήριο μειώνεται στο μισό.

Αυτοκίνητα: Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, που εκτιμάται με βάση το κόστος τελών κυκλοφορίας, ασφαλίστρων, καυσίμων και συντήρησης επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, ορίζεται ως εξής :

· για τα αυτοκίνητα 1.200 κυβικά σε 3.000 ευρώ

· για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά και 400 ευρώ ανά 100 κυβικά για πάνω από 2.000 κυβικά.

Τα τεκμήρια μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου (από το έτος πρώτης κυκλοφορίας) κατά 20% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι 10 χρόνια και κατά 40% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 χρόνια.

Δίδακτρα: Με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, επιβάλλεται τεκμήριο ανά μαθητή στα 2.000 ευρώ για το νηπιαγωγείο, 4.000 ευρώ για το δημοτικό και 6.000 ευρώ για το για το γυμνάσιο-λύκειο.

Βοηθητικό προσωπικό: Στα 8.000 ευρώ ανά απασχολούμενο για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Το τεκμήριο αυτό δεν εφαρμόζεται όταν ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό ή νοσοκόμο και έχει, ο ίδιος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει, αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι ηλικίας άνω των εξήντα πέντε (65) ετών.

Σκάφη αναψυχής: Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, 3.000 ευρώ και για πάνω από 5 μέτρα σε 4.000 ευρώ. Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι 7 μέτρα, στα 7.500 ευρώ και για πάνω από 7 μέτρα προστίθενται 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέτρο μήκους.

Για σκάφη με μόνιμο πλήρωμα ναυτολογημένο για ολόκληρο ή μέρος του έτους, στην παραπάνω δαπάνη προστίθεται και η αμοιβή του πληρώματος. Τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης δεν λαμβάνονται υπόψη για την αντικειμενική δαπάνη.

Αεροσκάφη: Με νηολόγιο ελληνικό ή κράτους-μέλους της Ε.Ε για αεροσκάφη μέχρι 2.000 κιλά στο ποσό των 32.000 ευρώ , για αεροσκάφη πάνω από 2.000 και μέχρι 3.000 κιλά στα 50.000 ευρώ και για αεροσκάφη πάνω από 3.000 κιλά στο ποσό των 100.000 ευρώ. Προκειμένου για αεροσκάφη με νηολόγιο κράτους μη μέλους της Ε.Ε τα ποσά αντικειμενικής δαπάνης ορίζονται σε αντιστοίχιση με τις κατηγορίες που αναφέρονται στην προηγούμενη περίπτωση σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, εβδομήντα χιλιάδες (70.000) και εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

Για τα ελικόπτερα ως ελάχιστη δαπάνη ορίζεται αυτή της αντίστοιχης κατηγορίας αεροσκαφών μειωμένη κατά ποσοστό 20% .

Πισίνες: Για εξωτερικές έως 60 τετραγωνικά 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για πάνω από 60 τ.μ με 150 ευρώ το τετραγωνικό. Για εσωτερικές πισίνες τα παραπάνω ποσά διπλασιάζονται.


Τι ισχύει για αποζημιώσεις

Οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών καθιερώνουν κλίμακα φορολόγησης αποζημιώσεων απόλυσης με αφορολόγητο όριο 60.000 ευρώ αλλά και φορολόγηση με την ίδια κλίμακα και όλων των αποζημιώσεων λόγω ηθικής βλάβης που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών πήρε πίσω το συντελεστή 40% που αρχικά σχεδίαζε να επιβάλλει σε ποσά άνω των 150.000 ευρώ, ποσό που αυξήθησε 200.000 στη συνέχεια για να …εγκαταλειφθεί εντελώς τελικά ο συντελεστής 40%.

Έτσι, με τη νέα μορφή της κλίμακας ο συντελεστής 10% επιβάλλεται για αποζημιώσεις από 60.001 έως 100.000 ευρώ . Ο επόμενος συντελεστής 20% καθιερώνεται για το τμήμα 100.001 έως 150.000 ευρώ και για το κλιμάκιο άνω των 150.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 30%.

Οι αλλαγές στους τόκους στεγαστικών δανείων

Παρελθόν αποτελεί από την 1-1-2010 η έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας έως 200 τμ και για ποσό δανείου έως 350.000 ευρώ που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για όσους ελάμβαναν δάνειο εντός της διετίας 2009-2010. Έτσι, επανέρχεται σε ισχύ η προηγούμενη διάταξη που ίσχυε από το 2003 σύμφωνα με την οποία εκπίπτει από το φόρο το 20% των τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας 120 τ.μ και για ποσό δανείου έως 200 τ.μ.

Καμία μεταβολή δεν επέρχεται για τους παλαιούς δανειολήπτες καθώς για δάνεια έως 31-12-1999 αφαιρείται το 100% των τόκων από το εισόδημα και για δάνεια από 1-1-2000 έως 31-12-2002 αφαιρείται το 100% των τόκων από το εισόδημα αλλά για ακίνητα έως 120 τ.μ .

Χρηματιστηριακές συναλλαγές

Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 15% στα κέρδη που αποκτούν φυσικά και νομικά πρόσωπα από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εντός τριών μηνών από την απόκτηση τους (βραχυπρόθεσμη επένδυση), ενώ εξακολουθούν να απαλλάσσονται από το φόρο τα κέρδη που προκύπτουν από μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Τα κέρδη που αποκτούν φυσικά πρόσωπα από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. εντός τριμήνου από την ημέρα απόκτησής τους φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για μετοχές που αποκτώνται από 1.1.2011 και μετά.

Ως κόστος κτήσης των μετοχών λαμβάνεται η μέση τιμή απόκτησης αυτών, ενώ προσδιορίζεται το κόστος απόκτησης των μετοχών σε ειδικότερες περιπτώσεις, πέραν της αγοράς αυτών (π.χ. κληρονομιά, split - reverse split, παράγωγα, κλπ.). Τυχόν ζημία που προκύπτει, εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος, από την ίδια αιτία λαμβάνεται υπόψη.

Στα κέρδη αυτά ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 15%, με την οποία δεν εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου. Ο φόρος αυτός παρακρατείται από την Α.Ε.Π.Ε.Υ. ή το πιστωτικό ίδρυμα που μεσολαβεί για τη συναλλαγή και αποδίδεται στη Δ.Ο.Υ. που ανήκει εφάπαξ, με δήλωση που υποβάλλεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο μετά το κλείσιμο κάθε ημερολογιακού τριμήνου εντός του οποίου διενεργήθηκαν οι πιο πάνω συναλλαγές.

Ο ίδιος συντελεστής επιβάλλεται και προκειμένου για επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής και ανεξάρτητα από την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων (Α.Ε., Ε.Π.Ε., προσωπικές εταιρείες κλπ.) που αποκτούν κέρδη από βραχυπρόθεσμες επενδύσεις (δηλ. εντός τριμήνου από την απόκτηση των μετοχών), αυτά φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%..

Η επιχείρηση υποχρεούται εντός της προθεσμίας κλεισίματος του ισολογισμού να υποβάλλει στη Δ.Ο.Υ. που ανήκει δήλωση με την οποία δηλώνει το αποτέλεσμα που προέκυψε από την πώληση των πιο πάνω μετοχών με τα ποσά φόρου που παρακρατήθηκαν. Τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο επιστρέφεται. Όταν η επιχείρηση τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., το κέρδος από την πώληση των πιο πάνω μετοχών, μετά την αφαίρεση ζημιών από την ίδια αιτία, εμφανίζεται σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού το οποίο σε περίπτωση μεταγενέστερης διανομής ή κεφαλαιοποίησής του, φορολογείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και από τον οφειλόμενο φόρο εκπίπτει το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε.

Αν στη λήξη της διαχειριστικής περιόδου προκύπτει ζημία, ανεξάρτητα αν προέρχεται από την πώληση μετοχών εισηγμένων ή μη, αυτή μειώνει το πιο πάνω αποθεματικό και σε περίπτωση που αυτό δεν επαρκεί ή δεν υφίσταται, το υπόλοιπο της ζημίας ή ολόκληρο το ποσό αυτής, κατά περίπτωση, δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα, αλλά μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να συμψηφιστεί με κέρδη που τυχόν θα προκύψουν στο μέλλον από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.

Εξακολουθούν να απαλλάσσονται από το φόρο τα κέρδη που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις από την πώληση μετοχών μετά την παρέλευση τριμήνου από την απόκτησή τους.

Τέλος προβλέπεται η επιβολή του φόρου 1,5‰ σε περίπτωση μεταφοράς μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. προς αλλοδαπό χρηματιστήριο στο οποίο είναι εισηγμένες μετοχές της ίδιας εταιρείας. Ο φόρος υπολογίζεται επί της τιμής κλεισίματος της μετοχής κατά την ημέρα της μεταφοράς.

Μερίσματα

Τα πάνω κάτω έρχονται στη φορολογία των μερισμάτων. Ειδικότερα, σε βάρος του νομικού προσώπου και για τα καθαρά του κέρδη προβλέπονται δύο φόροι: α) ένας φόρος που επιβάλλεται στα κέρδη που διανέμονται (με συντελεστή 40%) και β) ένας φόρος στα αδιανέμητα κέρδη (με συντελεστή 24%, μειούμενο κλιμακωτά κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέχρι να φτάσει στο 20%). Δίνεται έτσι κίνητρο στις επιχειρήσεις να μην διανέμουν κέρδη αλλά να τα επανεπενδύουν, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και διευρύνοντας την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Με την καταβολή του φόρου 40% στα διανεμόμενα δεν εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου φυσικού προσώπου, αφού το ποσό αυτό φορολογείται στην κλίμακα με τις γενικές διατάξεις συμψηφιζομένου του φόρου 40% με βάση την πιστωτική βεβαίωση που λαμβάνει από την εταιρεία, με αποτέλεσμα οι μικρομέτοχοι να δικαιούνται επιστροφής φόρου.

Αντίθετα, αν δικαιούχος είναι νομικό πρόσωπο επέρχεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσής του.

Παράλληλα υποχρεώνεται η ΕΧΑΕ να γνωστοποιεί στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους τα πλήρη στοιχεία των μετόχων εισηγμένων εταιρειών που έλαβαν μέρισμα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, τα στοιχεία της διανέμουσας εταιρείας καθώς και τα ποσά του μερίσματος και του φόρου που παρακρατήθηκε. Η ρύθμιση αυτή καθιερώνεται για λόγους διασταυρώσεων.

Τέλος, καταργείται το απόρρητο επί άυλων ανωνύμων μετοχών έναντι της εκδότριας εταιρείας, προκειμένου να καταστεί δυνατό για τις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες να λαμβάνουν στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση των μετόχων, κλπ.) από την Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. έτσι ώστε να εκδίδουν στη συνέχεια βεβαιώσεις για τα μερίσματα που λαμβάνουν οι μέτοχοί τους.

Επαναπατρισμός κεφαλαίων

Με συντελεστή 5% θα φορολογηθούν τα κεφάλαια που θα επαναπατριστούν, εφόσον κατατεθούν σε προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους. Σε περίπτωση που τα κεφάλαια δηλωθούν αλλά παραμείνουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή, ο συντελεστής φόρου είναι 8%.

Με την καταβολή του οφειλόμενου φόρου επί της αξίας των κεφαλαίων εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου φυσικού ή νομικού προσώπου για τα κεφάλαια που εισάγει. Συγκεκριμένα, για τα κεφάλαια αυτά δεν εξετάζεται ούτε ο τρόπος απόκτησής τους, ούτε λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη τεκμηρίων.

Μάλιστα, αν τα κεφάλαια αυτά τοποθετηθούν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που θα διακρατηθούν για τουλάχιστον 2 χρόνια, για αγορά ακινήτων, ανέγερση οποιουδήποτε είδους οικοδομής στην Ελλάδα ή για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, επιστρέφεται το 50% του φόρου.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας των έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, που δίνεται για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, οι ελληνικές αρχές ενεργοποιούν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να διαπιστώσουν τις καταθέσεις, που έχουν τα πρόσωπα αυτά σε τράπεζες της αλλοδαπής.

Καμπάνες για φοροδιαφυγή

Με ποινή φυλάκισης έως και 3 μήνες και με λουκέτα έως και για έξι μήνες απειλούνται όσοι εντοπίζονται με πλαστά –εικονικά στοιχεία ή να μην εκδίδουν αποδείξεις και λοιπά φορολογικά στοιχεία.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων, καθώς και κάθε φορά που διαπιστώνεται από διαφορετικούς φορολογικούς έλεγχους η επανάληψη, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και λοιπών παραστατικών για τρεις συναλλαγές, αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία του καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επιτηδευματία.

Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα 3 ετών το λουκέτο θα μπαίνει για έξι μήνες.

Για πλαστά εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή δεν καταχωρεί στα πρόσθετα βιβλία τις συναλλαγές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων, η ποινή είναι φυλάκιση έως 2 μήνες, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσουν ακόμα και τους τρεις μήνες .

Οι διατάξεις αυτές τίθενται σε ισχύ από τη 1-6-2010 και μετά.

Ποιοι μπαίνουν στο ΦΠΑ

ΦΠΑ δύο ταχυτήτων καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών για τα επαγγέλματα που εντάσσονται στο καθεστώς Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, καταργώντας παράλληλα από την 1 Ιουλίου 2010 τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής ΦΠΑ.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια που εντάσσονται πλέον σε ΦΠΑ θα έχουν συντελεστή 10% όπως και οι παρεχόμενες υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης προς άλλους υποκείμενους στο φόρο.

Στον υψηλό συντελεστή 21% εντάσσονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθων υποθηκοφυλάκων και δικαστικών επιμελητών.

Παράλληλα αυξάνεται ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος από 7% και 4% σε 11%. Ο νέος αυξημένος συντελεστής ισχύει για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχή αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2009, δηλαδή θα εφαρμοστεί και για τις αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν κατά το τρέχον έτος.

Όσον αφορά στην επιβολή ΦΠΑ στα προϊόντα των πωλητών λαϊκών αγορών ορίζεται ότι οι αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους από λαϊκές αγορές ή πλανοδίως υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την ημερομηνία που θα υπάρχει υποχρέωση για την τήρηση βιβλίου εσόδων εξόδων και έκδοση αποδείξεων από τους εμπόρους που πωλούν αγροτικά προϊόντα σε λαϊκές αγορές ή πλανοδίως.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top