GuidePedia

0
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αποφασίσει εντός της εβδομάδος για τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν «σοβαρά προβλήματα» στο ευρώ, προειδοποίησε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.
«Υπάρχει ήδη η τεχνική προετοιμασία. Τώρα χρειαζόμαστε μια πολιτική απόφαση. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την Ελλάδα για να ξέρει τι να περιμένει », τόνισε ο Ολι Ρεν σε δηλώσεις του στην φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat».

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρομι. Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα (στο ευρώ) ή μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από αυτήν την κρίση», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.
Ο Ρεν σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές λύσεις στο τραπέζι για την βοήθεια προς την Ελλάδα και πρόσθεσε πως δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα με την παροχή βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ελλάδα. «Η Ευρωπαική Ενωση είναι κοντά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είμαστε εταίροι» τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος.
Γαλλία και Ισπανία έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνάντησης των 16 χωρών μελών της ευρωζώνης πριν την σύνοδο κορυφής των 27 την Πέμπτη το απόγευμα, προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα.
Λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας, το ευρώ σημείωσε πάντως σήμερα αρνητικό ρεκόρ 10μήνου έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχωρώντας στα 1,3456 δολάρια έναντι 1,3499. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε επίσης για ένατη συνεχόμενη ημέρα έναντι του ευρώ. Τα ξημερώματα η ισοτιμία ευρώ-φράγκου έφτασε στα 1,4233 στο Τόκιο από 1,4275 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη.
«Φαίνεται ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να λύσει την ελληνική κρίση μόνη της και συνεπώς απευθύνεται στο ΔΝΤ για βοήθεια», δήλωσε ο ιάπωνας αναλυτής Τσουτόμου Σόμα, διευθυντικό στέλεχος της Οκασάν Σεκιούριτις, στο Τόκιο. «Αυτό δημιουργεί κάποια αμφιβολία για την ισχύ της Ευρωπαικής Ενωσης», πρόσθεσε ο ιάπωνας
αναλυτής.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top