GuidePedia

0
Αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα στέλνει η κυβέρνηση της Τουρκίας αναφορικά με την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.
Ένας εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, ο Bülent Arınç, μιλώντας σε συγκέντρωση θρησκευτικών ηγετών στην Κωνσταντινούπολη τόνισε: "Θέλω να σας πληροφορήσω ότι τόσο εγώ ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση αποφασίσαμε την επαναλειτουργία της Σχολής". Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Χάλκη θα ανοίξει το συντομότερο δυνατόν.

Λίγο αργότερα όμως, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Ζαμάν που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, ήρθε η απάντηση από τον έτερο αντιπρόεδρο Cemil Çiçek. Ο κ. Çiçek τονίζει ότι η Σχολή μπορεί να λειτουργήσει μόνον μετά από συνταγματική αναθεώρηση. "Το Τουρκικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την λειτουργία ιδιωτικών θρησκευτικών σχολείων".
Η Σχολή της Χάλκης έκλεισε το 1971. Από τότε η Τουρκία δέχεται έντονες πιέσεις από το Πατριαρχείο, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να επιτέρεψει ξανά την λειτουργία της. Ο βασικός διαπραγματευτής της Τουρκίας με την ΕΕ, Egemen Bağış, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ερευνά τρόπους για την επαναλειτουργία της Σχολής, ίσως σαν σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top