GuidePedia

0
Την έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα έδωσε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, το State Department, στην οποία επαναλαμβάνονται για ακόμη μία φορά οι αδυναμίες της Ελλάδας, διαπιστώνονται όμως και μικρές βελτιώσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση προβλήματα στην Ελλάδα συνεχίζουν να διαπιστώνονται και φέτος σε αρκετούς τομείς, όπως κακοποίηση παράνομων μεταναστών και αθίγγανων από τις δυνάμεις ασφαλείας, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ή αποκομμένων από τις οικογένειές τους ανηλίκων, κακές συνθήκες κράτησης μεταναστών, συνωστισμός και άσχημες συνθήκες διαβίωσης σε μερικές φυλακές
, νομικοί περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης, περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια εις βάρος μη-ορθοδόξων, αδυναμία παροχής επαρκούς προστασίας σε θύματα οικιακής βίας, διακρίσεις και εκμετάλλευση εις βάρος ανηλίκων Ρομά, παράνομη διακίνηση προσώπων, περιορισμοί στη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός εθνοτικών μειονοτήτων και ειδικότερα των Ρομά.

Από την άλλη μεριά, State Department διαπιστώνει ότι η αλλαγή σκυτάλης στην ελληνική ηγεσία επέφερε βελτιώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξεχωρίζοντας το μέτρο του προσωρινού κλείσιμου του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Παγανή, τη σύσταση επιτροπής ειδικών για την αναθεώρηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών παραχώρησης ασύλου και τη σύσταση μεσολαβητικών συμβουλίων για την προστασία των μεταναστών στις τοπικές αυτοδιοικήσεις.

΄Οσον αφορά τους μετανάστες, και ιδιαίτερα σχετικά με τον σεβασμό της ακεραιότητας του ατόμου, στην έκθεση αναφέρονται μεταξύ άλλων καταγγελίες οργανώσεων και επιτροπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για επιθέσεις ακροδεξιών και καταχρήσεις αστυνομικών αρχών κατά μεταναστών, αν και σημειώνεται πως η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ έκανε λόγο για μικρή πρόοδο και μείωση των καταγγελιών για καταχρήσεις αστυνομικών αρχών κατά μεταναστών, το 2007 και 2008.

Περίοπτη θέση στην έκθεση λαμβάνει και το ζήτημα της διαδικασίας που ακολουθείται στη χώρα μας για τη χορήγηση ασύλου. Στην έκθεση αναφέρονται οι πολυάριθμες επικρίσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Συνηγόρου του Πολίτη και ξένων κυβερνήσεων για τις διαδικασίες ασύλου αλλά και για τη δυσμενή μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και την ανεπαρκή προστασία των ακηδεμόνευτων ανηλίκων μεταναστών.

Αναφορά γίνεται επίσης και στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε φυλακές και κρατητήρια της χώρας, τα οποία δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα, επισημαίνοντας πιο χαρακτηριστικά το παράδειγμα το κέντρου κράτησης μεταναστών στη Παγανή.

Όσον αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες υπογραμμίζεται ότι αν και οι νόμοι προβλέπουν την θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα, οι μη ορθόδοξες ομάδες κατά καιρούς αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια και νομικούς περιορισμούς. Τονίζεται επίσης για άλλη μια φορά το πρόβλημα της έλλειψης τεμένους στην Αθήνα για τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων, καθώς και η έλλειψη μουσουλμανικού νεκροταφείου. Αναφερόμενο στην εφετινή χωροθέτηση του τεμένους στο Βοτανικό, το Stete Department ζητά την επίσπευση των εργασιών ανέγερσης και εκφράζει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή. Αναφορές όμως γίνονται και στους βανδαλισμούς εβραϊκών μνημείων και εκφράσεις αντι-σημιτισμού ειδικότερα στον ακραίο τύπο που έχουν σημειωθεί φέτος, καθώς και σε καταγγελίες για δυσμενή μεταχείριση και άθλιες συνθήκες ζωής Αθίγγανων και νομίμων και παρανόμων μεταναστών.

Σχετικά με τις εθνικές και εθνοτικές μειονότητες επαναλαμβάνονται αναφορές σε Έλληνες πολίτες που αυτο-προσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Ρομά, Αρβανίτες ή Μακεδόνες, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν πως πρέπει να αναγνωριστούν ως «μειονότητες» ή «γλωσσικές μειονότητες», αλλά η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μειονότητα μόνο τη μουσουλμανική. Τονίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την σλαβική διάλεκτο στην ΒΔ Ελλάδα ως «μακεδονική», ενώ αξιωματούχοι και δικαστήρια δεν επιτρέπουν σε σλαβικές ομάδες να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» με το επιχείρημα ότι περίπου 2,2 εκ. εθνοτικά και γλωσσικά Έλληνες πολίτες χρησιμοποιούν ήδη τον όρο «Μακεδόνας» προκειμένου να αυτοπροσδιοριστούν. Στη φετινή έκδοση επισημαίνεται και έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά ως «Μακεδόνες» εξακολουθούν να υπόκεινται σε διακρίσεις και παρενοχλήσεις.

Τέλος, αναφορικά με τον σεβασμό των πολιτικών ελευθεριών στη χώρα μας, επαναλαμβάνεται ότι υπάρχει ανεξαρτησία των ΜΜΕ και κυβερνητικός σεβασμός ως προς τα δικαιώματα που αφορούν σε αυτή, αλλά επισημαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα ορισμένοι νομικοί περιορισμοί, οι οποίοι όμως σπανίως εφαρμόζονται.

Από την άλλη μεριά στην έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκιά, τονίζεται ότι οι περιορισμοί που επιβάλλει το τουρκικό κράτος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απειλούν την ίδια την ύπαρξή του, διότι ο μειούμενος πληθυσμός της Ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας, αποτελούμενης από 2.500 άτομα, δεν μπορεί να διατηρήσει τον θεσμό.

Επαναλαμβάνεται ακόμη ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιδιώκει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και επισημαίνεται πως το Δεκέμβριο του 2008 το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέτρεψε θεωρήσεις βίζας διάρκειας ενός έτους για ξένους κληρικούς που υπηρετούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δημοσίευση σχολίου

 
Top