GuidePedia

0
Κοινή επιστολή για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, η οποία απευθύνεται στην Κομισιόν, την προεδρία της ΕΕ και την Ισπανική προεδρία, συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Στόχος της επιστολής είναι το να ληφθούν θεσμικές αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Το παραπάνω έκανε γνωστό ο Γ. Παπανδρέου ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στις ΗΠΑ και τονίζοντας επίσης πως δεν θα επιτρέψει περαιτέρω κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας.
Ερωτηθείς για τα spread, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι κερδοσκόποι είναι να καταλάβουν ότι αν δεν αντιδράσουν θετικά θα πρέπει να αισθανθούν ότι θα χάσουν τα χρήματά τους με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και ότι δεν θα επηρεαστεί ο ιδιωτικός τομέας.
Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Olli Rehn δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον έτοιμο το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας αν η χώρα το ζητήσει, διευκρινίζοντας ότι εάν η Ελλάδα υποβάλει «ακόμη και σήμερα» αίτημα οικονομικής στήριξης, η ΕΕ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί «άμεσα».

Ακόμα μία δυσοίωνη έκθεση της Deutsche Bank

Με νέα έκθεσή της η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα έχει ύφεση έως το 2012 και ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 20%, χαρακτηρίζοντας τη δημοσιονομική σύγκλιση της χώρας με «άθλο του Ηρακλή». Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η ύφεση θα πλησιάσει το μείον 4% φέτος, ενώ συνολικά μέχρι το 2012 θα συρρικνωθεί έως 7,5%. Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος σημειώνει ωστόσο ότι η προσαρμογή δεν είναι ανέφικτη, προσθέτοντας ότι έχουν υπάρξει τουλάχιστον 10 περιπτώσεις όπου ανεπτυγμένες οικονομίες πέτυχαν προσαρμογές αντίστοιχης κλίμακας τα τελευταία 30 χρόνια.

Υπενθυμίζουμε ωστόσο το ρόλο που έπαιξαν οι εκθέσεις της συγκεκριμένης τράπεζας το τελευταίο τρίμηνο στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την συμμετοχή της στην αύξηση των spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Merkel: Το στοίχημα της Ελλάδας

Η βασική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματοοικονομικών αγορών - και τα πρώτα βήματα που κάνει είναι μια καλή αρχή, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel. Η εμπιστοσύνη στις αγορές και στο ευρώ μπορεί να ανακτηθεί μόνο όταν η ίδια η χώρα κάνει τα πράγματα να δουλέψουν, πρόσθεσε η κ. Merkel.

Παράλληλα, «θαρραλέα» χαρακτήρισε ο Yves Mersch, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, με άρθρο του στους Financial Times, υποστηρίζει ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής άλλων μελών. «Ο συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών του ευρώ πρέπει να έχει περισσότερες προοπτικές, τα μέλη πρέπει να πάρουν μέρος ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής των άλλων μελών» υποστηρίζει ο κ. Schäuble και συνεχίζει: «Αν ένα μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό του ή να επανορθώσει την ανταγωνιστικότητα του, αυτή η χώρα θα πρέπει, ως μία ύστατη λύση, να μπορεί να βγει από την ευρωζώνη».

«Οι συνέπειες της κρίσης γίνονται περισσότερο ορατές, οι αγορές εργασίας σε ορισμένες χώρες εξασθενούν και το δημόσιο χρέος σχεδόν παντού είναι πέρα από τα επιτρεπτά όρια. Υπάρχει μόνον ένας τρόπος δράσης: όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να επιστρέψουν στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το ταχύτερο δυνατό» γράφει ο κ. Schäuble.

Ο κ. Schäuble αναφέρει ακόμα ότι η οποιαδήποτε βοήθεια παρασχεθεί θα πρέπει να διέπεται από αυστηρούς όρους, αλλά παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα της ΕΕ να λύνει τα προβλήματα στην ευρωζώνη χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ. «Η προοπτική επείγουσας βοήθειας που θα συνδέεται με σκληρές διορθωτικές ενέργειες στην οικονομική πολιτική, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών, θα αποτρέψει την εμβάθυνση της κρίσης και θα αποτρέψει μέλη της ευρωζώνης από το να καταφεύγουν στο μέλλον στο ΔΝΤ».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει, επίσης, ότι η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία θα πρέπει να έχει αυξημένες αρμοδιότητες ώστε να μπορεί να ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία στα κράτη-μέλη. «Εάν επιτύχουμε να φέρουμε τις οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών στην ορθή κατεύθυνση, η κρίση θα μας έχει δώσει μία ευκαιρία για βελτίωση» καταλήγει.

«Η EKT δεν απορρίπτει την ιδέα ενός ευρωταμείου»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν απορρίπτει την ιδέα ενός ευρωπαϊκού ταμείου για τη στήριξη χωρών με αδυναμία αποπληρωμής χρέους, εκτιμά όμως ότι χρειάζεται σε βάθος διερεύνηση του θέματος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet. «Το διοικητικό συμβούλιο δεν το έχει εξετάσει ακόμη... αλλά δεν απορρίπτουμε την ιδέα σε αυτή τη φάση… Αντιλαμβάνομαι την ιδέα ότι θα πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι όροι για στήριξη μιας συγκεκριμένης χώρας», είπε ο κ. Trichet.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker δήλωσε χθες ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Juncker επανέλαβε ακόμη ότι ένα ευρωταμείο δεν θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να βοηθήσει στην περίπτωση της Ελλάδας και επισήμανε την ανάγκη επέκτασης του συστήματος παρακολούθησης των δημοσιονομικών των χωρών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top