GuidePedia

0
Άμεση ήταν η αλλαγή της χώρας στο εξωτερικό, στο πολιτικό επίπεδο, ύστερα από το πέρας της περιοδείας του πρωθυπουργού σε Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσιγκτον. Η διαπίστωση ανήκει στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου και ήρθε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση για τα αποτελέσματα της περιοδείας του, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συζήτησης που είχε με τους δημοσιογράφους, στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Η μάχη τώρα πλέον, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, δίνεται με τις αγορές οι οποίες όπως σημείωσε είναι πιθανόν να έχουν ειδικά συμφέροντα για να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με τον τρόπο που την αντιμετωπίζουν.


Ωστόσο, είπε, η χώρα συνεχίζει να δίνει τη μάχη της, προωθώντας μεγάλες αλλαγές, στο φορολογικό σύστημα, στο συνταξιοδοτικό, δημιουργώντας την αίσθηση δικαίου και ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία και κυρίως με τη μεγάλη προσπάθεια και το νέο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης που είναι η αναπτυξιακή διαδικασία.

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στον αγώνα κατά της κερδοσκοπίας τόνισε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι τέσσερις ηγέτες της πρωτοβουλίας κατά της κερδοσκοπίας (Μέρκελ, Σαρκοζί, Γιούνκερ, Παπανδρέου) θα στείλουν επιστολή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία μηχανισμών αντίδρασης.

Θετικό είναι το γεγονός ότι από την πλευρά του Μπαράκ Ομπάμα υπήρξε συμφωνία ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες και ότι οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να συμβάλλουν με τις δικές τους ιδέες, παρότι δεν υπάρχει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα.

Αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι δημιουργείται ελπίδα ότι στον επόμενο δανεισμό της Ελλάδας θα ανταποκριθούν οι αγορές, χωρίς αυτό πάντως να είναι σίγουρο και δεν αποκλείεται το κλίμα να είναι και πάλι αρνητικό.

Σχετικά με δηλώσεις της κ. Μέρκελ που αφορούν στη θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και την έξοδο από το ECOFIN κάθε χώρας μέλους της Ευρωζώνης που θα κατέφευγε σε αυτό, ακόμα και την στάση πληρωμών από τα κοινοτικά ταμεία ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι όλα αυτά ισχύουν σήμερα μέσω της συνθήκης του Μάαστριχτ και πρόσθεσε πως αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε πάρει τα μέτρα που πήρε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλλει τα δικά της μέτρα χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας, η οποία δεν θα ήξερε ποιά θα ήταν τα μέτρα.

Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει στο τραπέζι, από πλευράς Ελλάδας, μέχρι τουλάχιστον την ημέρα της κρίσης όπως την χαρακτήρισε, εννοώντας την ημέρα που θα αποδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και αυτό, όπως ανέφερε, συμβάλλει και στην κινητοποίηση της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τυχόν προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως διαπιστώθηκε κατά τις συζητήσεις που είχε με αξιωματούχους του στην Ουάσιγκτον ο κ. Παπακωνσταντίνου, το ταμείο θα ζητούσε από την Ελλάδα να πάρει τα μέτρα που ήδη πήρε η χώρα. Η διαφορά, πρόσθεσε, θα ήταν ότι το ΔΝΤ θα διέθετε και τα χρήματα με τόκους κοντά στο 1%, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να δώσει χρήματα.

Σχετικά με τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Κανένας, είπε, δεν θέλει να λαμβάνει σκληρά μέτρα, αλλά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τα χαρακτήρισε "έκτακτα μέτρα" για τη σωτηρία της πατρίδας.

Ερωτηθείς αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η λήψη νέων μέτρων ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο λόγος που ελήφθησαν τα ήδη ισχύοντα μέτρα ήταν οι προβλέψεις για την ύφεση που σημειώνεται σύμφωνα με τα πρόσφατα ανακοινωθέντα στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Και πρόσθεσε πως στόχος είναι να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις για το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες είπε ότι είδε μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη ευαισθησία και πατριωτισμό στον ελληνισμό της διασποράς μετά και τις επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τους κερδοσκόπους. Και δήλωσαν έτοιμοι να συμβάλλουν με επενδύσεις στη δύσκολη αυτή περίοδο. Ωστόσο, όπως είπε, οι ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες αναδεικνύουν τις ασθένειες του δημόσιου τομέα με την πελατειακή αντίληψη.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από όσα συζητούνται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και ο ίδιος έθεσε την εθνική κόκκινη γραμμή για μια ονομασία κοινής αποδοχής με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Η διαπίστωση του κ. Παπανδρέου είναι ότι οι αμερικανοί κατανοούν την ελληνική θέση και δείχνουν διάθεση στήριξης της προσπάθειας επίλυσης του ζητήματος πάνω στη βάση που του θέτει η Ελλάδα.

Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες ότι οι εκλογές στα κατεχόμενα μπορεί να περιπλέξουν την κατάσταση. Το βαθύτερο πρόβλημα αναφορικά με την Τουρκία, τόνισε, είναι η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και της έλλειψης βούλησής της να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για τη λύση του προβλήματος με αξιοποίηση του κοινοτικού κεκτημένου. Αυτή την έλλειψη βούλησης της Τουρκίας επισήμανε στον κ. Ομπάμα και την κ. Κλίντον.

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκαταστήσουν την αντιπυραυλική ασπίδα της Ευρώπης και αν έγινε βολιδοσκόπηση της Ελλάδας για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν τέθηκε σε κανένα επίπεδο, ούτε από τον κ. Ομπάμα, ούτε από την κ. Κλίντον. Και υπενθύμισε τη γνωστή δημόσια εκφρασθείσα αρνητική στάση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό.

Ερωτηθείς αν προτίθεται να ενημερώσει για την περιοδεία του τη Βουλή και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων όπως ζητεί η αντιπολίτευση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι πάντα ανοιχτός σε τέτοιου είδους ενημερώσεις, επισήμανε όμως ότι ήταν δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που ζήτησαν αναβολή ενημέρωσης το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων στην κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με αφορμή πρόσφατες διαφοροποιήσεις στελεχών του κινήματος από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι μπορεί να ακούγονται διάφορες φωνές, ωστόσο οι παρεξηγήσεις διευθετούνται, η ΚΟ και η κυβέρνηση δουλεύουν και συντεταγμένα προχωρούν στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα.

Πρωτοβουλία κατά της κερδοσκοπίας

Την επιστολή των Ευρωπαίων ηγετών Ελλάδας, Γερμανίας, Γαλλίας και Λουξεμβούργου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, χαιρέτισε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ.

Στην επιστολή, οι τέσσερις ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να διεξαχθεί έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθεί ο ρόλος και οι επιπτώσεις της κερδοσκοπίας στα συμβόλαια διασφάλισης κινδύνου των κρατικών ομολόγων χωρών της ΕΕ και να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά των παραγώγων.

Ο Αμ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είχε αναφερθεί στο θέμα των συμβολαίων διασφάλισης κινδύνου (CDS), κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την περασμένη Τρίτη, μιλώντας τόσο για την ανάγκη θεμελιώδους μεταρρύθμισης στην αγορά των παραγώγων, όσο και για την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η συζήτηση για τα CDS διεξάγεται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα έχει παγκόσμιες διαστάσεις και σκοπός είναι να τεθεί προς συζήτηση στη Σύνοδο των χωρών του G20. Ο Αμ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι την Τρίτη, 16 Μαρτίου, το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Εcofin, αλλά και στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία θα παρέμβει ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, ο κ. Αλταφάζ ανέφερε ότι τις προσεχείς εβδομάδες ο Μ. Μπαρνιέ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, προκειμένου να συζητήσει το θέμα με την αμερικανική πλευρά, στη βάση της αρχής της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι τα όποια μέτρα ληφθούν να μην είναι προστατευτικού και διακριτικού χαρακτήρα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top