GuidePedia

0
Δεκάδες είναι οι τραυματίες, δυτικοί διαδηλωτές και Αιγύπτιοι αστυνομικοί, από την προσπάθεια της οχηματοπομπής Viva Palestina να οδηγήσει 198 φορτηγά και πάνω από 500 άτομα στην Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να μεταφέρει εφόδια στους Παλαιστίνιους.
Η προσπάθεια των αρχών της Αιγύπτου να οδηγήσουν τα οχήματα στο μεθοριακό πέρασμα που ελέγχεται από το Ισραήλ, αντί αυτού της Ράφα που ελέγχουν οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι, προκάλεσε εκτεταμένες συγκρούσεις στο λιμάνι Αρίς, όπου βρίσκονται.......
Ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην πόλη, 40 χλμ. από την μεθόριο της Αιγύπτου με τη Γάζα, μετέδωσε ότι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας πετούσαν πέτρες στους περίπου 520 ανθρώπους που μετακινούνταν με την οχηματοπομπή.
Οι διαδηλωτές "κρατούν" τέσσερις λιμενικούς, ενώ άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας συνέλαβαν επτά μέλη της οχηματοπομπής.
Η αστυνομία έκανε χρήση κανονιών νερού για να αναγκάσει τους διαδηλωτές του λιμανιού Αρίς, το οποίο είχαν καταλάβει, ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Περίπου 40 μέλη της οχηματοπομπής υπέστησαν τραυματισμούς, όπως και 15 αστυνομικοί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Αρχικά η οχηματοπομπή της Βίβα Παλεστίνα είχε αρνηθεί να μεταβεί στο Αρίς αντί του λιμανιού Νουέιμπα, στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο τα μέλη της δέχθηκαν και άρχισαν να φθάνουν στο Αρίς την Πέμπτη.
Τοπικός αξιωματούχος στο Βόρειο Σινά δήλωσε ότι προσπαθεί να διαπραγματευθεί μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι λιμενικοί και οι συλληφθέντες.
Στην Viva Palestina μετέχει και ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ, ο οποίος μάχεται επί σειρά ετών στο Βρετανικό κοινοβούλιο για την Παλαιστινιακή υπόθεση. Οι αρχές διέταξαν τα 55 φορτηγά να πάνε στο πέρασμα που ελέγχουν οι δυνάμεις του Ισραήλ, αλλά «Αρνηθήκαμε» όπως είπε στην τηλεόραση του Ρόιτερς. «Είναι εντελώς ακατανόητη [η απαίτηση των Αιγυπτιακών αρχών] 25% του κομβόι να πάει στο Ισραήλ και να μη φθάσει ποτέ στη Γάζα. Διότι τίποτα που μπαίνει στο Ισραήλ φθάνει ποτέ στη Γάζα».
Αιματηρά επεισόδια και στη Ράφα
Στο πέρασμα από την Αιγυπτο προς την Γάζα, αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώθηκε από πυρά Παλαιστινίων προερχόμενων από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.
Εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον θάνατο του αστυνομικού, ηλικίας 21 ετών, διευκρινίζοντας ότι αυτός υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια.
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους στη διάρκεια των βίαιων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που ξέσπασαν στα σύνορα κατά της ανέγερσης υπόγειου χαλύβδινου τείχους το οποίο κατασκευάζει η Αίγυπτος για να σταματήσει τη λαθραία διακίνηση μέσω σηράγγων.
Οι στρατιώτες έκαναν χρήση πυροβόλων όπλων όταν πλήθη παλαιστινίων διαδηλωτών άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον τους, δήλωσαν αυτόπτες μαρτυρες και νοσηλευτικές πηγές

Δημοσίευση σχολίου

 
Top