Στη διάρκεια του 2009 έχασαν τη ζωή τους 132 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ανακοινώθηκε σήμερα από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια της Δημοσιογραφίας (INSI).
Οι Φιλιππίνες, το Μεξικό, η Σομαλία και η Ρωσία ήταν τον χρόνο που πέρασε οι πιο επικίνδυνες χώρες για τη δημοσιογραφία η οποία, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, συνεχίζει να είναι στο στόχαστρο διότι "τολμά να ανάψει ένα φως στις πιο σκοτεινές γωνιές των κοινωνιών"......
Οπως επισημαίνει η διεθνής οργάνωση που εδρεύει στις Βρυξέλλες, από τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που πλήρωσαν με το ακριβότερο τίμημα την εκτέλεση των καθηκόντων τους, μόνον τρεις ήσαν αλλοδαποί, ενώ οι υπόλοιποι ήσαν τοπικοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν επικίνδυνες υποθέσεις σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά στις χώρες τους.
"Οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να πεθαίνουν διότι τολμούν να ανάψουν ένα φως στις πιο σκοτεινές γωνιές των κοινωνιών. Αυτό είναι το συγκλονιστικό τίμημα που πληρώνουμε για τις πληροφορίες μας", τονίζει ο διευθυντής του INSI Ρόντνεϊ Πίντερ στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης.
"Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση θα συνεχίζεται, όσο οι φονιάδες των δημοσιογράφων κυκλοφορούν ελεύθεροι", προσθέτει, επισημαίνοντας ότι ελάχιστοι από τους δράστες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.
Σημειώνει ακόμα ότι ο συνολικός απολογισμός του 2009, που διογκώθηκε με τον θάνατο 31 δημοσιογράφων στη μαζική σφαγή 57 ανθρώπων με πολιτικά κίνητρα στις νότιες Φιλιππίνες το Νοέμβριο, είναι βαρύτερος κατά 22 νεκρούς σε σχέση με τον απολογισμό του 2008.
Ενα αισιόδοξο στοιχείο που περιλαμβάνει η έκθεση είναι ότι ο αριθμός των νεκρών δημοσιογράφων στο Ιράκ ανήλθε πέρυσι σε πέντε και είναι μακράν ο μικρότερος που σημειώθηκε στη χώρα από την αμερικανική εισβολή.
"Επί πέντε χρόνια μετά το 2003 ήταν η πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου για τα μέσα, αλλά τώρα οι δημοσιογράφοι ευνοούνται από τη γενικότερη ελάττωση της βίας στη χώρα αυτή", επισημαίνει ο Πίντερ.
Δημοσίευση σχολίου