GuidePedia

0
"Οι σκέψεις και οι προσευχές μου συνοδεύουν τους κατοίκους της Αϊτής. Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά και βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για να βοηθήσουμε τον πληθυσμό της νησιωτικής περιοχής", δήλωσε αμέσως μετά το φονικό σεισμό που έπληξε την πρωτεύουσα του Πόρτ-Ω-Πρένς, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα......
Ο ισχυρός σεισμός άφησε πίσω του μια ισοπεδωμένη πόλη και εκατομμύρια θαμμένους σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει, ενώ τα βλέμματα της παγκόσμιας πολιτικής κοινότητας είναι στραμμένα στο φτωχότερο κρατίδιο του δυτικού ημισφαιρίου. Την ίδια στιγμή επιστρατεύονται στρατιωτικές δυνάμεις από πολλές χώρες για την αποστολή οικονομικής βοήθειας, ιατρικού προσωπικού, φαρμάκων και τροφίμων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε την παροχή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ οικονομική στήριξη 200.000 δολαρίων θα αποστείλει η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.
Ακύρωσε την περιοδεία της η Χίλαρι Κλίντον
Ως έναν από τους πιο σοβαρούς σεισμούς των τελευταίων χρόνων, ως προς τις ανθρώπινες απώλειες, χαρακτήρισε τον σεισμό στην Αϊτή, η Χίλαρι Κλίντον, η οποία μάλιστα έκανε σύγκριση με το τσουνάμι στην Ασία.
Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την υπόλοιπη περιοδεία της στον Ειρηνικό και θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον λόγω του σεισμού.
Η Χίλαρι Κλίντον επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα από τη Χαβάη με προορισμό την Παπούα Νέα Γουινέα και στη συνέχεια τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.
"Αποφάσισα να ακυρώσω το υπόλοιπο ταξίδι και να επιστρέψω στην Ουάσινγκτον", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι χώρες που επρόκειτο να επισκεφτεί κατανοούν την απόφασή της.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΡΑΜ) θα στείλει στην Αϊτή δύο αεροσκάφη με τρόφιμα. "Το ΡΑΜ θα στείλει δύο αεροσκάφη από το Ελ Σαλβαδόρ και τον Παναμά με επείγουσα βοήθεια σε τρόφιμα για τους σεισμοπαθείς", δήλωσε ο Αλεσάντρο Λόπες-Τσισέρι εκπρόσωπος του προγράμματος.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο αμερικανικός στρατός εργάζονται για να την εκτίμηση της κατάστασης και βρίσκονται σε ετοιμότητα για το συντονισμό της αποστολής.
Έτοιμη να προσφέρει βοήθεια δηλώνει η Βρετανία, η οποία πρόκειται να στείλει στη χώρα της Καραϊβικής ομάδα ειδικών για να κάνουν εκτίμηση των ανθρωπιστικών αναγκών.
Άμεση βοήθεια για την εγκατάσταση μονάδας κρίσης στην Αϊτή θα προσφέρει και η Γερμανία. "Είμαι σοκαρισμένος από το μέγεθος της καταστροφής", είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε και δεσμεύτηκε να χορηγήσει βοήθεια ύψους1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Στο μεταξύ, η Γερμανία επιχειρεί να εξακριβώσει αν μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν Γερμανοί.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διέταξε χθες Τετάρτη την άμεση διάθεση 10 εκατ. δολαρίων και την αποστολή 14 τόνων τροφίμων στην Αϊτή ως βοήθεια για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που σάρωσε τη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου.
Τουλάχιστον 11 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Βραζιλίας σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από το σεισμό των 7 Ρίχτερ, ανέφερε ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου του στρατού στην Μπραζίλια.
Βοήθεια σε ιατρικό προσωπικό και φάρμακα αποστέλλει και η Κούβα.
Δύο γαλλικά αεροσκάφη με διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκονται καθ’ οδόν για την Αϊτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.
Η Ελλάδα
Ο υπουργός εξωτερικών Σ.Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με βαθιά λύπη και έκδηλη ανησυχία την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός στην Αϊτή.
Στο υπουργείο Εξωτερικών έγινε σύσκεψη όπου εξετάστηκαν οι δυνατότητες παροχής βοήθειας και αποφασίστηκε η αποστολή οικονομικής ενίσχυσης μέσω ειδικευμένων οργανισμών του ΟΗΕ που ήδη δραστηριοποιούνται στην Αϊτή. Ωστόσο η μεγάλη απόσταση και οι χρόνιες δυσκολίες στη χώρα είναι αποτρεπτικές στο να αποσταλλεί απ’ ευθείας από την Ελλάδα, ανθρωπιστική βοήθεια και συνεργεία.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με την Πρεσβεία στο Καράκας προκειμένου να διερευνηθεί αν μεταξύ των πληγέντων κατοίκων υπάρχουν Έλληνες και έδωσε εντολή, εάν αυτό συμβαίνει, να διευκολυνθεί η μετάβαση τους σε ασφαλές σημείο με τη συνδρομή υπαλλήλων της Πρεσβείας, στην Αϊτή.
Μέχρι στιγμής το υπουργείο έχει επικοινωνήσει με δεκατέσσερις Έλληνες, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και αναζητείται άλλος ένας.
Αναλαμβάνει την ανοικοδόμηση η Παγκόσμια Τράπεζα
Ακόμα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κινητοποιήσει ομάδα που θα αναλάβει να εκτιμήσει τις καταστροφές, τις ζημιές και θα σχεδιάσει την ανοικοδόμηση της χώρας.
Ο Καναδάς, όπου ζουν περίπου 80.000 Αϊτινοί, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση μετά το σεισμό. Ο Καναδός ΥΠΕΞ Λόρενς Κάνον δήλωσε ότι "αξιωματούχοι της χώρας έρχονται σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις για να εντοπιστούν οι πραγματικές ανάγκες".
Ανησυχία εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, όπου 1.200 Βραζιλιάνοι υπηρετούν στην MINUSTAH του ΟΗΕ.
Στην Μπογκοτά, η προεδρία ανακοίνωσε ότι "η Κολομβία έχει τεθεί σε συναγερμό και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην έκκληση των αρχών για βοήθεια" και πρόσθεσε ότι "το υπουργείο Άμυνας και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ετοιμάζονται να συντονίσουν τις προσπάθειες αρωγής".
Η Βενεζουέλα
Ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας τις επόμενες ώρες, ενώ ο ΥΠΕΞ Νικολάς Μαδούρο είπε ότι η ομάδα θα μεταφέρει τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και φάρμακα για τους σεισμοπαθείς Αϊτινούς.
Το Περού ανακοίνωσε ότι οι 205 άνδρες του στην MINUSTAH θα συμβάλλουν στις σωστικές προσπάθειες. Το ΥΠΕΞ του Μεξικού ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Αϊτή και ότι ενεργοποίησε σχέδιο προστασίας για τους Μεξικανούς της περιοχής.
Στην Δομινικανή Δημοκρατία, ο πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες επιβεβαίωσε τη συμπαράστασή του και δήλωσε ότι "η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top