GuidePedia

0
Η τρίτη μέρα της εντατικοποιημένης διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων είχε άρωμα αμερικάνικο, καθώς η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επέλεξε αυτό το χρονικό σημείο για να «εκφράσει υποστήριξη» στις συνομιλίες, το πρώτο τριήμερο των οποίων έληξε με «προσπάθειες να υπάρξει αλληλοκατανόηση».Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Χριστόφια αλλά και με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον......
η οποία έστειλε σαφή μηνύματα με το χρονικό σημείο που επέλεξε να κάνει αυτή την κίνηση. Χθες ολοκληρώθηκε το πρώτο από τα δύο τριήμερα των εντατικών διαπραγματεύσεων και ακολουθεί παύση για διαβούλευση και ενημέρωση, μέχρι την τελευταία εβδομάδα του μήνα, όπου θα επαναρχίσουν. Τα αποτελέσματα σίγουρα δεν ήταν αυτά που ανέμεναν οι εμπνευστές της αλλαγής της διαδικασίας, καθώς οι δύο συνομιλητές φαίνεται να βρίσκονται πιο πίσω απ' ό,τι στην τελευταία συνάντηση της κανονικής διαδικασίας. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ φαίνεται να προσπαθούσε με την κίνηση αυτή, πρώτον, να κάνει εμφανή την παρουσία των ΗΠΑ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και, δεύτερον, να δώσει κάποιου είδους ώθηση στην παραπαίουσα διαδικασία.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η κ. Κλίντον επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Χριστόφια για να εκφράσει την υποστήριξη της χώρας της στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού. Αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Κύπρου στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο προς την κατεύθυνση του στόχου της λύσης, γεγονός που θα συνέβαλλε στην ειρήνευση της περιοχής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις, τις προσπάθειες να επιτευχθεί λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, διαβεβαιώνοντάς την παράλληλα ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει άοκνες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και υπογράμμισε το ρόλο-κλειδί της Τουρκίας. Επισήμανε επίσης ότι και οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο, αξιοποιώντας τις στενές σχέσεις τους με την κατοχική χώρα, για να αλλάξει στάση και να εργαστεί προς την επίτευξη λύσης.

Πήρε και τον Ταλάτ
Όπως αποκάλυψε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά το τέλος των εντατικών συνομιλιών, δέχθηκε και ο ίδιος τηλεφώνημα από την κ. Κλίντον, ενώ φαίνεται ότι σε εκείνον τηλεφώνησε πρώτα και έπειτα στον Πρόεδρο Χριστόφια. Σύμφωνα με τον Ταλάτ, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ εξέφρασε και σε αυτόν το ενδιαφέρον της χώρας της για τη διαδικασία στο Κυπριακό, λέγοντας ότι αυτό έχει αυξηθεί και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δώσουν κάθε βοήθεια. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η κ. Κλίντον τον συνεχάρη και για το θάρρος του.
Ο Ταλάτ φαίνεται να απάντησε στη Χίλαρι Κλίντον ότι το διεθνές ενδιαφέρον θα έχει θετικό αντίκτυπο στη λύση και η επίτευξη αποτελέσματος από τις εντατικές συνομιλίες είναι μια μεγάλη πιθανότητα. Εξέφρασε επίσης την «αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς να εργαστεί για την επίτευξη αποτελέσματος», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δική μας πλευρά χρειάζεται ενθάρρυνση.

Συγκλίσεις την άλλη φορά
Διακυβέρνηση είχαμε και χθες στην ατζέντα των συνομιλιών, για την οποία έγινε «ελεύθερη συζήτηση». Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας με το δεύτερο τριήμερο, ώστε να μπορεί κάποιος να αποτιμήσει την προσπάθεια. Οι δύο συνομιλητές, είπε, είχαν και χθες «μια ελεύθερη και πολύ ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων» και η ατμόσφαιρα ήταν «θετική». «Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με τους αντιπροσώπους την ερχομένη εβδομάδα και μετά θα ακολουθήσουν για ακόμα τρεις μέρες. Θα μάθετε στο τέλος της διαδικασίας», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μετά το τέλος των συνομιλιών, δήλωσε ότι συνεχίστηκε η συζήτηση στο θέμα της διακυβέρνησης «σε μία προσπάθεια να υπάρξει αλληλοκατανόηση. Και αυτό θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνάντηση».
Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις στη διακυβέρνηση, ο Πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας «Όχι ακόμα. Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, διότι ο στόχος δεν είναι να αποτύχουμε, ο στόχος είναι να πετύχουμε και ήθελα να σας διαβεβαιώσω ακόμα μία φορά ότι υπερασπίζομαι αυτά που πρέπει να υπερασπίζομαι».
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έκανε λόγο για «βαθιά συζήτηση», η οποία έφτασε σε ώριμο σημείο και οι δύο πλευρές θα κάνουν τις εκτιμήσεις τους και θα δουλέψουν ώστε να πετύχουν ένα αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο.

Η «χρυσή» συνομοσπονδία
«Χρυσή ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί δεόντως», χαρακτήρισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτολγου τις προτάσεις που υπέβαλε η τ/κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οκάν Μουντερίσογλου που δημοσιεύτηκε στη χθεσινή «Σαμπάχ». «Η δέσμη (προτάσεων) είναι ισόρροπη και λαμβάνει υπόψη τόσο τις προηγούμενες θέσεις των πλευρών όσο και τα αιτήματά τους. Αυτή η χρυσή ευκαιρία πρέπει να αξιολογηθεί δεόντως. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει μια αρνητική αντίδραση εκ μέρους της ε/κ πλευράς, τότε θα αισθανθούμε ανησυχία για το μέλλον της διαδικασίας», ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου, του Οκάν Μουντερίσογλου, καθ' οδόν για το Λονδίνο όπου συναντήθηκε με το Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, στη δέσμη υπάρχουν τα θέματα διοίκησης, το περιουσιακό, η Ε.Ε., η οικονομία, το εδαφικό και οι εγγυήσεις. Στάθηκε όμως στα «θέματα διοίκησης», σημειώνοντας ότι αυτά «αποτελούν ένα πεδίο το οποίο μπορεί να συζητηθεί με άνεση και, όταν διανυθεί κάποια απόσταση, μπορεί να ανοίξει το δρόμο και για τα άλλα θέματα».
Όπως είπε, υπάρχει μια δέσμη προτάσεων, προϊόν εργασιών που διεξήχθησαν με ιδιαίτερη επιμέλεια, η οποία, μέσω των Η.Ε., υποβλήθηκε στην απέναντι πλευρά. «Βρισκόμαστε στο σημείο, κατά το οποίο η διεθνής κοινότητα θα διαπιστώσει εάν υπάρχει η βούληση εκατέρωθεν για μια ειρήνη», πρόσθεσε. Κατά τον κ. Νταβούτογλου, οι προτάσεις της τ/κ πλευράς περιλαμβάνουν «δημιουργικά και πρωτότυπα στοιχεία, τα οποία αποσκοπούν στην υπέρβαση των διαφορών μεταξύ των πλευρών». «Η πρώτη αντίδραση της ε/κ πλευράς δείχνει ότι, όπως έγινε και το 2004, η τουρκική πλευρά βρίσκεται στο προσκήνιο», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως η Τουρκία ανέφερε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ «ότι θα ήταν χρήσιμο να μεταβεί στο νησί, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες». «Θα πρέπει πάντως ο Γ.Γ. των Η.Ε. να δραστηριοποιηθεί, όπως έγινε και το 2004, ή οι πλευρές με εποικοδομητικές πρωτοβουλίες να κλείσουν το υφιστάμενο άνοιγμα. Η τουρκική πλευρά έλαβε τις ανάλογες πρωτοβουλίες. Η ε/κ πλευρά ζητεί να κερδίσει χρόνο; Αυτό, ακριβώς, θα διαπιστώσουμε», είπε.
Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα απόσυρσης στρατευμάτων από την Κύπρο, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε ότι ουδείς να αναμένει μονόπλευρες υποχωρήσεις.
«Εάν υπάρξει λύση, τότε θέματα, όπως αυτά που συμπεριλάμβανε και το σχέδιο Ανάν (απόσυρση στρατευμάτων), μπορεί να συζητηθούν», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε τη θέση της χώρας του για σύγκληση τετραμερούς συνάντησης, αλλά και σε άλλες προτάσεις, «αρκεί με τις νέες προτάσεις να μην επιμηκυνθεί η περίοδος». «Είμαστε ανοιχτοί σε μια τέτοια πλατφόρμα. Όμως, οι συνομιλίες και η περίοδος του δημοψηφίσματος δεν μπορούν να συνεχίσουν επ’ άπειρον», είπε.
Τέλος, ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της λύσης, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι, για την ειρήνη, και μια ημέρα ακόμη αποτελεί καθυστέρηση. «Οι συνομιλίες πρέπει να στοχεύουν στην εξεύρεση μιας λύσης. Αφού οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί περίπου 60 φορές, τότε επέστη και ο καιρός της λύσης», κατέληξε.

ΠΗΓΗ Σημερινή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top